Tavoitteena maailman tutkituin ikäluokka – THL:n ja Suomen Kulttuurirahaston suurhankkeeseen mukaan yli 200 000 lähivuosina syntyvää vauvaa perheineen
Suomeen perustetaan sekä kansallisessa että kansainvälisessä mittakaavassa ainutlaatuinen tietopankki, johon kootaan tietoja jopa 200 000 lähivuosina syntyvästä lapsesta ja heidän perheistään. Tietoja hyödynnetään väestön hyvinvoinnin tukemiseen tähtäävissä tutkimuksissa tulevina vuosikymmeninä.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Suomen Kulttuurirahaston suurhanke Huomisen Suomi käynnistyi vuoden 2025 alussa. Sen myötä Suomeen perustetaan uusi syntymäkohortti, joka mahdollistaa tieteenalojen rajat ylittävän tutkimuksen. Tavoitteena on löytää keinoja ja ratkaisuja, joilla edistetään väestön hyvinvointia ja vahvistetaan suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa.
Syntymäkohortilla tarkoitetaan ryhmää ihmisiä, jotka ovat syntyneet tiettynä ajanjaksona, esimerkiksi tiettyinä vuosina. Näitä henkilöitä seurataan pitkällä aikavälillä erilaisten terveyteen ja hyvinvointiin vaikuttavien tekijöiden tutkimiseksi.
Huomisen Suomi -hankkeessa erilaisista valtakunnallisista rekistereistä saatavia tietoja täydennetään perheiltä suoraan kerättävillä tiedoilla. Näin kertyvää monipuolista tietopankkia voidaan tulevina vuosikymmeninä hyödyntää eri tieteenalojen tutkimuksissa.
Rekisteritietojen keruu käynnistyi tämän vuoden alussa. Mukana ovat kaikki Suomessa syntyvät lapset perheineen sekä myöhemmin Suomeen muuttavat perheet, joissa on vuosina 2025–2029 syntynyt lapsi.
Noin joka toinen perheistä kutsutaan vastaamaan kyselyihin. Heiltä pyydetään myös erikseen lupaa hyödyntää tietopankissa raskaus- ja vauva-aikana kerättäviä verinäytteitä. Kun näytteistä tulevaisuudessa tuotettavia tutkimustuloksia yhdistetään kysely- ja rekisteritietoihin, saadaan arvokasta tietoa lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin ja terveyden kehityksestä.
”Huomisen Suomi -syntymäkohortti tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tutkia, kuinka sikiöaikaiset, varhaislapsuuden ja myöhemmän elämän aikaiset tekijät muovaavat terveyttä ja hyvinvointia koko elinkaaren ajan”, sanoo hankkeen johtaja Annamari Lundqvist THL:stä.
”Tutkimus avartaa ymmärrystämme perinnöllisten ja ympäristötekijöiden sekä yhteiskunnallisten toimien vaikutuksista. Tiedon pohjalta voimme kehittää ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä, parantaa palveluja ja tukea parempia elinoloja – edistäen näin tulevien sukupolvien hyvinvointia ja yhteiskunnan kestävää kehitystä”, hän lisää.
Huomisen Suomen toteutuksesta vastaa kattava joukko eri tieteenalojen asiantuntijoita ja syntymäkohortista kertyvä tieto tulee koko suomalaisen tiedeyhteisön käyttöön. Hankkeen toteuttamista koordinoi THL ja sitä rahoittaa Suomen Kulttuurirahasto.
”Huomisen Suomi -hanke on kunnianhimossaan paitsi kansainvälisesti kiinnostava kokonaisuus, myös hyvä muistutus pitkäjänteisen työn ja tutkimustiedon merkityksestä. Haluamme investoida tulevaisuuteen ja tutkittuun tietoon”, sanoo Suomen Kulttuurirahaston toimitusjohtaja Susanna Pettersson.
Huomisen Suomen koko maata koskeva rekisteritietojen keräys alkoi tämän vuoden alussa. Myös näyte- ja kyselytietojen keruu perheiltä käynnistyy alueellisesti tänä vuonna ja sen suunnitellaan laajentuvan valtakunnalliseksi lähivuosien kuluessa.
Lisätiedot
Huomisen Suomen avaamia tutkimusmahdollisuuksia esitellään webinaarissa 5.2. klo 13–15. Tapahtumassa kerrotaan myös muista käynnissä olevista syntymäkohorttitutkimuksista meillä ja maailmalla. Englanninkielinen webinaari on suunnattu ensisijaisesti tiedeyhteisön edustajille, mutta on avoin myös muille aiheesta kiinnostuneille.
Lisätiedot ja ilmoittautuminen: Aiming for the world’s most studied age cohort – Future Finland stakeholder webinar - THL
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Annamari Lundqvist
Huomisen Suomi-hankkeen johtaja, johtava tutkija
THL
puh. 029 524 7283
etunimi.sukunimi@thl.fi
Susanna Pettersson
toimitusjohtaja
Suomen Kulttuurirahasto
etunimi.sukunimi@skr.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Suomen Kulttuurirahasto on yksityinen säätiö, joka tukee tiedettä ja taidetta myöntämällä apurahoja, käynnistämällä ja toteuttamalla erilaisia hankkeita ja vahvistamalla tieteen ja taiteen asemaa yhteiskunnassa. Myös Taidekoti Kirpilä, taiteilijoille suunnattu residenssiohjelma ja Mirjam Helin -laulukilpailu ovat osa säätiön toimintaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Kulttuurirahasto
Sarjakuvakriitikko Ville Hänninen sai arvostelijapalkinnon29.11.2024 16:00:00 EET | Tiedote
Suomen Kulttuurirahasto on myöntänyt Ville Hänniselle 20 000 euron arvoisen E. J. Vehmas -palkinnon. Palkinto nostaa esiin ansioituneita taidekriitikoita.
Nya Mirjam Helin-akademin uppmuntrar unga sångare att sträva efter internationell framgång18.11.2024 07:30:00 EET | Pressmeddelande
Utbildningsprogram fortsätter Finska Kulturfondens omfattande stöd för klassisk sång och hjälper unga sångare att hitta sin egen röst som konstnär.
Uusi Mirjam Helin -akatemia kannustaa nuoria laulajia tavoittelemaan kansainvälistä tasoa18.11.2024 07:30:00 EET | Tiedote
Koulutusohjelma jatkaa Suomen Kulttuurirahaston laajaa tukea klassiselle laululle ja auttaa nuoria laulajia löytämään oman äänensä taiteilijana.
Uusia käännösnäytelmiä teatterilavoille – Maailma näyttämölle -tukea sai kuusi teatteria1.11.2024 07:30:00 EET | Tiedote
Suomalaisten teatterien lavoilla on tänä syksynä nähty useita Maailma näyttämölle -tukea saaneita kantaesityksiä. Lähivuosina näyttämöille saadaan taas kuusi uutta näytelmää maailmalta.
Uudet selkokirjat käyttöön yläkouluissa – kirjalahjoituksen taustalla huoli heikkenevästä lukutaidosta19.8.2024 11:00:00 EEST | Tiedote
Suomen Kulttuurirahaston lahjoittamat Selkopolku-paketit on otettu innolla vastaan yläkouluissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme