Raportti: Venäjä pyrkii vaikuttamaan yksilöihin ja syventämään ristiriitoja länsimaissa – tekoälyä hyödynnetään aiempaa enemmän
Venäjällä kehitetty mentaalisen sodankäynnin käsite pyrkii vaikuttamaan yksilöiden ja yhteisöjen ajatteluun ja päätöksentekoon länsimaissa. Toimet kohdistuvat erityisesti yksilöihin ja niiden tavoitteena on ristiriitaisuuksien korostaminen, yhteiskunnan jakolinjojen syventäminen ja luottamuksen heikentäminen viranomaisiin. Raportin mukaan toimiin voidaan vastata muun muassa tietoisuuden levittämisellä, koulutuksella ja kansainvälisellä yhteistyöllä.
Viime vuosien aikana niin Venäjällä kuin länsimaissakin keskustelu informaatiosodankäynnistä on kääntynyt disinformaatiosta ja propagandasta sodankäynnin vaikutuksiin yksilöihin ja yhteisöihin laajemmassa yhteiskunnallisessa merkityksessä.
Venäjällä kehitykseen on vastattu kehittämällä uusi mentaalisen sodankäynnin käsite, joka perustuu pitkälti jo Neuvostoliiton aikana käytössä olleisiin vaikuttamiskeinoihin, kuten reflektiiviseen kontrolliin ja strategiseen harhauttamiseen.
”Käytännön tasolla tavoitteena on vaikuttaa yksilöiden ja yhteisöjen ajatteluun, tiedon prosessointiin ja päätöksentekoon. Toimia kohdistetaan erityisesti yksilöihin, joiden sidoksia toisiinsa, yhteisöihin ja ympäröivään yhteiskuntaan pyritään heikentämään vääristellyn informaation ja vaihtoehtoisten maailmankuvien kautta”, Puurunen kuvailee.
Venäjä käyttää ristiriitaisia narratiiveja kylvääkseen epäilyä ja syventääkseen yhteiskunnan jakolinjoja pyrkien horjuttamaan esimerkiksi luottamusta viranomaisiin. Venäläisessä keskustelussa länsi onkin siirtynyt “totuuden jälkeiseen” aikaan, jossa kriittinen ajattelu ja siihen perustuva päätöksenteko ovat vähentyneet.
Jatkuva informaatiotulva on nopeuttanut päätöksentekoa, joka perustuu yhä enemmän tunteisiin ja virheellisiin tulkintoihin. Venäjä hyödyntää tätä kehityskulkua vääristämällä ja korvaamalla yhteiskunnan arvoja ja merkityksiä, pyrkien muuttamaan ihmisten maailmankuvaa.
”Venäjä käyttää hyväkseen sosiaalista mediaa sekä länsimaiden laajaa sanan- ja lehdistönvapautta. Tavoitteena on manipuloida julkista mielipidettä levittämällä muun muassa puolitotuuksia, suoria valheita ja strategisesti kehystettyä tietoa. Apuna käytetään niin Venäjän valtionmediaa, trollitehtaita kuin venäjämielisiä poliitikkojakin”, Puurunen kertoo.
Kehittyviä teknologioita, kuten tekoälyä, hyödynnetään toiminnassa koko ajan yhä enemmän.
Puurusen mukaan keinoja käytetään elämäntapojen, perinteiden ja yhteisten arvojen tuhoamiseen samalla, kun Venäjä esitetään perinteisten arvojen puolestapuhujana ja vastavoimana rapautuvalle lännelle.
”Mentaalinen sodankäynti voi näkyä Suomessa esimerkiksi disinformaation levittämisen ja julkisen keskustelun manipuloinnin kautta. Tarkoituksena voi olla herättää epäluottamusta viranomaisia kohtaan, polarisoida yhteiskunnallista keskustelua ja sitä kautta heikentää Suomen kykyä puolustautua informaatio- ja kyberhyökkäyksiä vastaan”, Puurunen kertoo.
Raportista löytyy myös keinoja mentaaliseen sodankäyntiin vastaamiseen. Näitä ovat esimerkiksi tietoisuuden lisääminen kansalaisten ja viranomaisten kouluttamisen kautta, disinformaatiota torjuvien viestintästrategioiden kehittäminen luotettavan tiedonvälityksen edistämiseksi, kansainvälisen yhteistyön tekeminen sekä invertoiminen teknologisiin ratkaisuihin, jotka auttavat tunnistamaan ja torjumaan näitä vaikuttamisen keinoja.
”Informaatiosodankäynti on Venäjälle mentaalisen sodankäynnin työkalu, jolla haluttuja päämääriä pyritään saavuttamaan. Näiden narratiivien tunnistaminen ja niihin vastaaminen yhteiskunnallisella tasolla on olennainen osa informaatiosodankäynniltä suojautumisessa”, sanoo Mari Puurunen.
Raportti on osa Jyväskylän yliopiston KILPI-hankkeen tuloksia. KILPI on kognitiivisen ja informaatiopsykologisen turvallisuuden koulutuksen ja tutkimuksen kehityshanke, jonka rahoittaja on opetus- ja kulttuuriministeriö.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mari PuurunenProjektitutkijaJyväskylän yliopisto
Puh:+358504794953mari.i.puurunen@jyu.fiTeemu RahikkaViestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 469 9377teemu.m.rahikka@jyu.fiKuvat
Linkit
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Uusi tutkimus tekee merikalastuksesta kestävämpää3.2.2025 07:05:00 EET | Tiedote
NordForsk on myöntänyt hankekonsortiolle merkittävän rahoituksen, jossa etsitään konkreettisia keinoja kestävämpään merikalastukseen. Hanketta koordinoi Jyväskylän yliopiston professori Anna Kuparisen johtama tutkimusryhmä, joka tutkii kalastuksen vaikutuksia Pohjanmeren, Kattegatin ja Skagerrakin meriekosysteemeihin. Lisäksi selvitetään erilaisia kalastusvaihtoehtoja ympäristön paremman tilan saavuttamiseksi.
Naisten pelaaman jalkapallon kilpailullisuus kovenee. Huippupelaajaksi kehittyminen vaatii nousujohteista nopeus- ja voimaharjoittelua3.2.2025 06:30:00 EET | Tiedote
Naisten pelaaman jalkapallon suosio, kilpailullisuus ja fyysiset vaatimukset lisääntyvät. Eero Savolainen tutki väitöskirjassaan Suomen naisjalkapalloilijoiden fyysistä suorituskykyä. Tutkimus osoitti, että pelaaja tarvitsee korkean tason fyysistä suorituskykyä, erityisesti nopeusominaisuuksia, pärjätäkseen kovenevassa kansainvälisessä kilpailussa. Savolainen on valittu Suomen naisten A-maajoukkueen, Helmareiden, uudeksi fysiikkavalmentajaksi.
Koulu-uupumusoireilu on otettava vakavasti – tukea on saatava peruskoulusta lähtien31.1.2025 08:30:00 EET | Tiedote
Jyväskylän yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus seurasi opiskelijoiden psyykkistä oireilua alakoulusta aikuisuuden kynnykselle. Väitöskirjatutkimuksen perusteella on selvää, että opiskelijoiden psyykkisen pahoinvoinnin kierteen katkaisemiseksi huomio on syytä suunnata peruskouluvaiheeseen.
Uudet mittaukset paljastivat kiinnostavan piirteen radioaktiivisissa lantaani-isotoopeissa31.1.2025 07:10:00 EET | Tiedote
Jyväskylän yliopiston kiihdytinlaboratorion tutkijat mittasivat erittäin tarkasti radioaktiivisten lantaani-isotooppien atomimassoja ja löysivät kiinnostavan piirteen niiden ydinten sidosenergioissa. Löydös tarjoaa olennaista dataa sen mallintamiseen, miten rautaa raskaammat alkuaineet ovat syntyneet maailmankaikkeudessa. Lisäksi tulokset osoittavat, että tarvitaan lisää kokeellista tutkimusta ja teoreettisten ydinmallien kehittämistä havaitun piirteen ymmärtämiseksi.
Opettajaopiskelijat ylittivät monia rajoja monialaisessa yhteistyössä ja etäopetuksen aikana30.1.2025 12:37:42 EET | Tiedote
Koulun toivotaan vastaavan yhä moninaisimpiin yhteiskunnallisiin haasteisiin. Samaan aikaan tulevat opettajat ovat opiskelleet erilaisten myllerrysten, kuten pandemian ja kriisien, aikana. Lisää tutkimusta tarvitaan opettajankoulutuksen käytänteistä suhteessa ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin ilmiöihin. Jotta tulevaisuuden haasteisiin voidaan vastata kasvatuksen keinoin, tarvitaan monialaista yhteistyötä jo opettajankoulutuksen aikana.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme