Kerrostalopalossa savuiseen rappukäytävään pelastautuminen on vaarallista
Jos kerrostalon rappukäytävästä leviää asuntoon savun hajua, oikea toimintatapa on jäädä omaan asuntoon ja soittaa hätänumeroon 112.
Monelle on jäänyt esimerkiksi työpaikan pelastautumisharjoituksista mieleen, että tulipalon sattuessa rakennuksesta tulee poistua suorinta reittiä ulos. Useimmiten tämä on oikea toimintatapa, mutta jos kerrostalossa huomaa rappukäytävästä kantautuvan savun hajua, tilanne on eri: tällöin oikea toimintatapa on jäädä asuntoon ja soittaa hätänumeroon 112.
– Jos rappukäytävästä kantautuu savun hajua, vaarallisinta on yrittää poistua savuista rappukäytävää pitkin, koska tulipaloissa kuoleman aiheuttaa useimmin nimenomaan savu. Näkyvyys voi olla erittäin huono ja savu on myrkyllistä ja kuumaa. Savun hengittäminen voi johtaa tajunnan menetykseen ja polttaa hengitystiet, varoittaa palopäällikkö Mikko Thusberg Keski-Suomen pelastuslaitokselta.
Palo-osastoinnit on suunniteltu luomaan turvaa
Asuntoon jääminen savun kantautuessa rapusta voi tuntua ahdistavalta, mutta kerrostalossa jokainen asunto muodostaa oman palo-osastonsa.
– Palo-osastointi tarkoittaa rakennuksen jakamista osiin, jotka estävät palon ja savukaasujen leviämisen osastojen, kuten huoneistojen, välillä, selventää johtava palotarkastaja Henna Kettunen Keski-Suomen pelastuslaitokselta.
Yleensä kerrostalohuoneisto on suunniteltu kestämään paloa 60 minuuttia.
– Tilanteessa omaa hätää voi yrittää lievittää esimerkiksi laittamalla oman asunnon oven kynnykselle kasteltuja pyyhkeitä estämään savun pääsyä huoneistoon. Tilannetta voi seurata ikkunasta ja puhelin on hyvä pitää lähellä. Hätäkeskukseen voi soittaa ja pelastushenkilökunnalle viittoa ikkunasta, jos tilanne käy liian tukalaksi, Kettunen ohjeistaa.
Puolestaan jos omassa asunnossa palaa ja palo ei sammu kotikonstein, on erittäin tärkeää, että asunnosta poistuessa sulkee palavan huoneiston oven. Näin palo-osastointi toimii kuten pitää, rappukäytävä ei täyty heti savusta ja palo ei pääse leviämään niin nopeasti. Soita hätänumeroon mahdollisimman pian.
Pelastussuunnitelmaan tulee tutustua ennen tositilannetta
Tulipalotilanne voi synnyttää paniikin, ja hädässä ei välttämättä osaa toimia oikein. Paniikissa saatetaan toimia vastoin ohjeita ja savuiseen rappukäytävään mennään silti.
– Jotta ylimääräisiltä vaaratilanteilta vältytään, on tärkeää, että taloyhtiössä on pelastussuunnitelma, jossa on oikeat toimintaohjeet, ja asukkaat oikeasti tutustuvat suunnitelmaan. Painotan: savuun ei pidä koskaan poistua, jollei itse ole välittömässä vaarassa eli esimerkiksi palavassa huoneistossa, sanoo Kettunen.
Lisäksi on tärkeää muistaa, että hissiä ei saa tulipalotilanteessa käyttää. Hissi voi jumiutua ja savukaasut päästä hissikuiluun.
Naapurissa soiva palohälytin voi huolettaa
Naapurista kantautuva palovaroittimen hälytys voi herättää huolta, onko kyseessä tulipalo vai vaikkapa pohjaan palanut ruoka. Jos palovaroitin hälyttää naapurissa, mutta muita tulipalon merkkejä ei ole, voi käydä varmistamassa tilannetta.
– Tarkista, onko hälytystä soivassa asunnossa ketään kotona. Samalla voi kokeilla, tuntuuko asunnon ovi lämpimältä – lämmin ovi voi olla merkki tulipalosta. Jos ovea ei avata ja hälytys jatkuu, soita hätänumeroon 112 ja toimi annettujen ohjeiden mukaisesti, Thusberg kertoo.
Terveisin
Keski-Suomen hyvinvointialue
Viestinnän yhteyshenkilö: Laura-Maija Suur-Askola, p. 040 357 5951, laura-maija.suur-askola(at)hyvaks.fi
viestinta(at)hyvaks.fi
www.hyvaks.fi
Hyvinvointi. Terveys. Turvallisuus.
Facebook: @hyvaks, X: @hyvaks, Instagram: @hyvaks, LinkedIn: Keski-Suomen hyvinvointialue, YouTube: Keski-Suomen hyvinvointialue
#hyvaks #hyväarkikaikille
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mikko Thusberg, palopäällikkö, p. 050 312 5320, mikko.thusberg(at)pelastustoimi.fi
Henna Kettunen, johtava palotarkastaja, p. 040 670 8545, henna.kettunen(at)pelastustoimi.fi
Keski-Suomen hyvinvointialue vastaa noin 273 000 keskisuomalaisen sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen palveluista.
Keskeinen tehtävämme on keskisuomalaisten hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen yhteistyössä kuntien, järjestöjen, yritysten ja muiden toimijoiden kanssa. Tavoitteenamme on se, että keskisuomaisten kokemus hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta on maan kärkeä. Haluamme olla ihmislähtöisin hyvinvointialue ja tukea keskisuomalaisten hyvää arkea.
Hyvinvointialue on Keski-Suomen suurin työnantaja, jonka palveluksessa työskentelee noin 12 500 ammattilaista. Tarjoamme mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen ja monipuolisiin urapolkuihin.
Palveluiden tiedot, toimipisteet ja yhteystiedot löytyvät Keski-Suomen hyvinvointialueen verkkosivuilta osoitteesta www.hyvaks.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen hyvinvointialue
Sydänviikon ravitsemusvartit antavat vinkkejä hyvinvoivaan arkeen25.4.2025 13:59:08 EEST | Tiedote
Keski-Suomen hyvinvointialue järjestää valtakunnallisella Sydänviikolla 19.–23.5. kaiken kansan ravitsemusvartteja siitä, kuinka edistää omaa hyvinvointia ja terveyttä ruokailun keinoin.
Asiakkaiden tyytyväisyys palveluihin lähes erinomainen, taloustilanne ei ole vielä kääntynyt paremmaksi24.4.2025 15:14:17 EEST | Tiedote
Keski-Suomen hyvinvointialueen alkuvuoden asiakastyytyväisyys on lähes erinomaisella tasolla. Taloustilanne ei ole vielä kääntynyt paremmaksi. Edelleen lastensuojelu ja vammaispalvelut ovat aiheuttamassa talousarvion ylityksiä, ilmenee hyvinvointialueen tammi-maaliskuun neljännesvuosikatsauksesta.
Korpilahden toimintakeskuksen Kahvila Mustapannu on avoinna vapunaattona24.4.2025 14:58:16 EEST | Tiedote
Korpilahden toimintakeskuksen Kahvila Mustapannu (Ahotie 1) kutsuu nauttimaan vapun tunnelmasta vapunaattona 30.4. klo 13–17. Vappuherkkujen lisäksi tarjolla on monipuolista ohjelmaa sekä Hyvän mielen -kivien etsintää.
Keski-Suomi edelläkävijänä – seniorit voivat tehdä toimintakyvyn itsearvioinnin24.4.2025 11:05:07 EEST | Tiedote
Keski-Suomen hyvinvointialueella on otettu käyttöön senioreille suunnattu toimintakyvyn itsearviointiväline ensimmäisenä Suomessa. Verkossa toimivan itsearvioinnin täytettyään seniori saa tietoa ja arvion omasta toimintakyvystään ja arjen sujumisesta. Tuloksia voidaan hyödyntää myös asiakaskohtaamisissa ja palveluiden kehittämisessä.
Pohjoisen Keski-Suomen asukkaita kehotetaan uusimaan reseptit ennen potilastietojärjestelmän vaihtumista24.4.2025 10:07:03 EEST | Tiedote
Pohjoisen Keski-Suomen eli Karstulan, Kannonkosken, Kinnulan, Kivijärven, Kyyjärven, Pihtiputaan, Saarijärven, Viitasaaren ja Äänekosken alueilla vaihtuu potilastietojärjestelmä 19.5.2025. Vanhat järjestelmät korvataan Lifecare-järjestelmällä, jolloin Keski-Suomen hyvinvointialueella saadaan käyttöön yksi yhteinen potilastietojärjestelmä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme