Sienimatkailusta elinvoimaa ja elämyksiä maakuntiin
Miltä kuulostaisi ohjattu sieniretki, sieniaiheinen työpaja tai sienikoirien avulla toteutettu sienestys? Sienimatkailu on nouseva trendi, joka avaa matkailijoille oven luonnon ihmeisiin ja sesonkiluontoiseen, kestävään matkailuun. Se yhdistää luonnon, gastronomian ja seikkailun tavalla, joka houkuttelee niin kotimaisia kuin kansainvälisiä matkailijoita.

Ruokakulttuurin ja luonnon yhdistäminen luo ainutlaatuisia elämyksiä, joissa vaikkapa nuotion ääressä valmistetut sieniruoat kruunaavat retken. Samalla sienimatkailu pidentää matkailusesonkia ja tukee kestävää kehitystä.
− Ohjattuun sieniretkeen voi esimerkiksi yhdistää säilöntätyöpajan tai palveluntarjoaja voi loihtia poimituista sienistä maukkaita herkkuja sillä aikaa, kun retkelle osallistuneet jo rentoutuvat saunan löylyissä, kertoo Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten matkailuasiantuntija Anna Rinteinen.
Buustia sienimatkailuun Satakunnassa ja Pohjois-Karjalassa
Satakunnan ja Pohjois-Karjalan alueilla sienimatkailu on vielä melko tuntematon ilmiö, vaikka alueilla on kaikki edellytykset sen menestykselle. Pohjois-Karjalassa sienet ja muut luonnonantimet ovat perinteisesti olleet osa ruokakulttuuria ja sieniä on kerätty vientiin asti. Satakunnassa sienien käyttö on yleistynyt vasta myöhemmin sotien jälkeen. Perimätietona sukupolvelta toiselle aikaisemmin siirtynyt sienituntemus on yhä enenevissä määrin myös digitalisoitumassa nuorten innostuessa sienestyksestä.
−Sienimatkailua kehittämällä pidennetään matkailusesonkia, tuodaan uusia tuotteita markkinoille ja parannetaan maaseutumatkailun kannattavuutta sekä lisätään turvallisuutta luonnossa liikkumisessa. Sienimatkailun kehittäminen edistää myös vähähiilistä matkailua sekä lisää matkailijoiden fyysistä ja henkistä hyvinvointia, toteaa projektipäällikkö Terja Wahlberg Satakunnan ammattikorkeakoulun Matkailun kehittämiskeskuksesta.
Satakunnan ja Pohjois-Karjalan sienimatkailua kehitetään ja tuotteistetaan Mushroom Boost -projektissa. Projektissa luodaan ja vahvistetaan maakuntien sienimatkailuun perustuvaa liiketoimintaa muun muassa lisäämällä maaseudun matkailutoimijoiden tietoa tuotteistamisesta ja asiakasymmärryksestä sekä vahvistamalla sienimatkailun tunnettavuutta kohdemarkkinoilla.
− Nyt on oikea hetki matkailuyrittäjille tarttua tilaisuuteen ja tuoda markkinoille jotain uutta ja elämyksellistä. Sienimatkailu voi tarjota uniikin lisän alueen matkailutarjontaan ja houkutella luonnosta ja hyvinvointielämyksistä kiinnostuneita matkailijoita, kannustaa Wahlberg
Mushroom Boost-Sienimatkailusta uutta elinvoimaa Pohjois-Karjalaan ja Satakuntaan -projektin ensisijaisia kohderyhmiä ovat maaseudun matkailuyritykset, sienien hyödyntämisestä kiinnostuneet yritykset ja muut toimijat, kuten yhteisöt, kehittäjät ja kunnat. Projektin kesto on 1.1.2025-31.12.2026 ja rahoitusta projektille on saatu EU:n maaseuturahastosta.
Lisätiedot:
Projektipäällikkö Terja Wahlberg
Matkailun kehittämiskeskus, SAMK MKN Itä-Suomi
terja.wahlberg@samk.fi
044 710 3385
Matkailuasiantuntija Anna Rinteinen
MKN Itä-Suomi
anna.rinteinen@maajakotitalousnaiset.fi
043 827 3703

Avainsanat
Kuvat


Olemme maatila- ja maaseutuyrittäjiä koko Suomessa palveleva asiantuntijaorganisaatio ja lisäarvoa luova kumppani. Meitä on 650 Suomen parasta alan asiantuntijaa ja tähtäämme siihen, että asiakkaanamme saat parhaan asiakaskokemuksen liiketoimintasi kehittämiseen. Yrityskokonaisuus ja laadukkaat palvelut tuotantoon, talouteen ja johtamiseen moniosaajatiimiemme kautta saat vain meiltä. Meille tärkeää on mahdollistaa maailman puhtain ja elinvoimaisin maaseutu myös tulevaisuudessa. Sen eteen teemme töitä joka päivä yhteistyökumppaneidemme kanssa.
Meillä toimii kahdeksan alueellista ProAgria-keskusta sekä valtakunnallinen Keskusten Liitto. Keskuksemme tarjoavat asiakkaidemme tarpeiden mukaiset monipuoliset palvelut.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ProAgria
Tiedote/Kutsu Koivikon Kartanon avoimet ovet 25.4.202516.4.2025 12:30:54 EEST | Tiedote
Kiteen Koivikon Kartanolla järjestetään avoimien ovien päivä 25.4.2025 klo 10-15. Tapahtuma on suunnattu viljelijöille ja kuluttajille. Avoimien ovien päivä on loistava mahdollisuus päästä tutustumaan nykyaikaiseen luomumaidontuotantoon.
Uusia keinoja vesistöjen tilan parantamiseen15.4.2025 11:01:57 EEST | Tiedote
Ilmastonmuutos lisää vesistöihin aiheutuvaa kuormitusriskiä sekä kasvattaa valuma-aluekunnostusten ja vesienhallinnan tarpeita. Erityisen suuria nämä tarpeet ovat Pohjois-Pohjanmaan voimakkaasti ojitetuilla maa- ja metsätalousalueilla. Kasvavia kuormitusriskejä voidaan hillitä erilaisilla vesienhallinnan toimenpiteillä, joita maanomistajat voivat toteuttaa omilla maillaan.
Kevätkylvöt aloitettu ennätysaikaisin, ProAgrian kasvutilannetiedotus käynnistyy15.4.2025 08:09:00 EEST | Tiedote
Maalis-huhtikuun vaihteen lämpöaalto vauhditti kevään etenemistä, ja edullisilla alueilla pellot alkoivat kuivua ennätysaikaisin kylvökuntoon. Kevään eteneminen on tunnetusti kuitenkin oikukasta, ja viime viikon ilmojen viilentymisen, kylmän pohjoistuulen ja takatalven myötä kevään tulo hetkellisesti hidastui. Kasvukauden etenemisessä ollaan kuitenkin vielä normaalia aikaisemmassa. ProAgria Keskusten Liitto käynnistää valtakunnallisen kasvutilannetiedotuksen tiistaina 29.4. ja seuraa touko–syyskuun aikana 2–3 viikon välein peltoviljelykasvien, perunan, vihannesten ja marjakasvien kasvutilannetta kylvöistä sadonkorjuuseen eri puolilla Suomea.
Valitse kotimainen lammas – tuet suomalaista maataloutta!11.4.2025 12:36:00 EEST | Tiedote
Lammas mielletään usein vain pääsiäispöytään kuuluvaksi herkuksi, mutta se on paljon muutakin. Suomessa lampaat ovat tärkeä osa maataloutta ja luonnonhoitoa, ja ne tuottavat lihaa, villaa sekä taljoja. Lisäksi ne edistävät biodiversiteettiä hoitamalla perinnebiotooppeja ja maisemia. Nyt lampaita kokeillaan myös aurinkopaneelikenttien laiduntajina, millä alueet saadaan ruoantuotantoon ja hiilensidontaan.
Suomalaisen tuotosseurannan tulokset kansainvälistä huippuluokkaa–lehmien keskituotos kasvoi merkittävästi19.3.2025 10:02:54 EET | Tiedote
Suomalaiset tuotosseurannan tulokset ovat kansainvälisesti huippuluokkaa. Vuonna 2024 lehmien energiakorjattu keskituotos kasvoi peräti 304 kiloa lehmää kohti: vuoden keskituotos oli 11 171 kiloa energiakorjattua maitoa (EKM), kun vuonna 2023 vastaava lukema oli 10 867 kg EKM.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme