Pirkanmaan hyvinvointialue

Pirkanmaan hyvinvointialue jakoi järjestöavustuksia - hakijamäärä kasvoi viime vuodesta

Jaa

Pirkanmaan hyvinvointialueen asiakkuus- ja laatujaosto on päättänyt vuoden 2025 kumppanuus- ja yleisavustuksista järjestöille. Avustuksen hakijoita oli viime vuotta enemmän.   Avustusten kokonaissumma, noin 1,7 miljoonaa euroa, on säilynyt ennallaan. Pirkanmaan hyvinvointialueelle on valmistunut myös järjestöyhteistyön asiakirja tukemaan yhteistyötä hyvinvointialueen ja järjestöjen kesken.

Kumppanuusavustusta jaettiin 40 eri yhteisölle 50 avustuskohteeseen. Avustuksien yhteissumma oli 1 467 275 euroa. Kumppanuusavustuksia myönnetään nyt viime vuotta useammalle järjestölle. Tämän takia avustukset ovat pienempiä kuin viime vuonna.  Jos avustus oli viime vuonna 100 000 euroa tai enemmän, tämänvuotinen avustussumma on 10,5 % pienempi. Avustuksiin, jotka olivat viime vuonna määrältään 10 000 - 99 999 euroa, vähennystä tehtiin kaksi prosenttia. Mahdolliset poikkeukset näissä vähennyksissä johtuvat muun muassa sosiaali- ja terveysministeriön STEA:n avustuksen kohdentumisesta tai avustettavan toiminnan toteuttamisen haasteista aiempina vuosina.

Yleisavustusta sai 74 järjestöä 75 eri kohteeseen yhteensä 256 264 euron edestä. Myös yleisavustuksien summat laskivat hieman, jotta avustusta voitiin jakaa aiempaa useammille hakijoille. Kumppanuus- ja yleisavustuksien yksityiskohtaiset tiedot on julkaistu asiakkuus- ja laatujaoston 3.2.2025 kokouksen asiakirjoissa. Avustuksia kohdennettiin erityisesti päihde- ja mielenterveystyöhön.

– Alueellinen avustustoiminta on yksi tärkeimmistä yhteistyön muodoista, joiden avulla voimme tunnistaa laaja-alaisesti asukkaiden hyvinvointiin liittyviä ilmiöitä, toteaa integraatiojohtaja Tuukka Salkoaho

 Hyvien hakemusten perusteella olemme oppineet tuntemaan toisemme ja tiedämme, mitkä ongelmat tarvitsevat ratkaisua Pirkanmaalla. Monialainen yhteistyö eri järjestöjen kanssa on yksi perusedellytyksistä sille, että pystymme edistämään pirkanmaalaisten hyvinvointia ja terveyttä tavoitteidemme mukaisesti.

Kumppanuus- ja yleisavustuksien lisäksi avopalvelujen palvelulinja on osoittanut omasta budjetistaan avustuksia järjestöille. Avustukset on kohdennettu järjestöjen sosiaalista kuntoutumista tukevaan avoimeen toimintaan. Aiemmin hyvinvointialue on hankkinut sosiaalisen kuntoutuksen koulutusta järjestöiltä ostopalveluna, mutta tästä luovuttu, koska toiminta ei täytä lain vaatimuksia. 

Avustuksia haettiin yhteensä 5 miljoonan euron edestä

Kumppanuus- ja yleisavustuksien hakuaika päättyi marraskuussa 2024. Kumppanuusavustusta haki määräaikaan mennessä 54 yhteisöä 66 eri kohteeseen. Yleisavustushakemuksia saatiin 91 eri järjestöltä, ja avustusta haettiin 94 kohteeseen. Kumppanuusavustuksia haettiin yhteensä  vajaan kolmen miljoonan euron edestä. Yleisavustushakemuksien yhteenlaskettu summa oli noin 2,1 miljoonaa euroa. Kohdeavustushaku järjestetään 3.-21.3.2025.

Hyvinvointialueen kumppanuus-, yleis- ja kohdeavustuksia voidaan myöntää yhteisöille alueellista hyvinvointia ja terveyttä edistävään toimintaan, joka täydentää hyvinvointialueen tuottamia palveluita. Toiminnan pitää tukea hyvinvointialueen strategisia tavoitteita. Hyvinvointialueilla on lakisääteinen velvollisuus edistää hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä tekevien järjestöjen toimintaedellytyksiä ja vaikutusmahdollisuuksia. Avustuksista päättää Pirkanmaan hyvinvointialueen asiakkuus- ja laatujaosto.

Järjestöyhteistyön asiakirja on tietopaketti kaikille

Järjestöyhteistyön tukemiseksi on laadittu Pirkanmaan hyvinvointialueen järjestöyhteistyön asiakirja, jossa kuvataan, millaista hyvinvointialueen ja eri järjestöjen ja yhteisöjen yhteistyö on. Yhteistyötä tehdään monilla eri tavoilla, esimerkiksi erilaisissa ryhmissä, verkostoissa ja foorumeissa. Avustukset ovat yksi osa yhteistyötä, samoin erilaiset yhteistyömallit potilaiden, asiakkaiden ja kokemusasiantuntijoiden kanssa.

– Asiakirja on tarkoitettu päivittyväksi tietopaketiksi kaikille asukkaille, organisaatioiden työntekijöille ja päättäjille, jotka ovat kosketuksissa hyvinvointialueen järjestöyhteistyön kanssa, kertoo suunnittelupäällikkö Anu Kallio.

Järjestöyhteistyön asiakirjaan voi tutustua Pirkanmaan hyvinvointialueen verkkosivuilla.

Yhteyshenkilöt

Linkit

Pirkanmaan hyvinvointialue

Olemme Suomen suurin hyvinvointialue ja Pirkanmaan suurin työnantaja. Toteutamme alueellamme lakisääteistä ja valtion ohjaamaa sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen uudistusta. Pirkanmaalla muutokseen sisältyy laaja palveluverkon uudistus, jossa otetaan käyttöön myös uusia digitaalisia ja liikkuvia palveluja. Lisätietoja meistä pirha.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan hyvinvointialue

Hyvinvointialueen valvontayksiköllä 662 omaa ja ostopalvelujen valvontatapahtumaa – vakavia poikkeamia alle kuusi prosenttia3.2.2025 15:48:13 EET | Tiedote

Pirkanmaan hyvinvointialue valvoo järjestämisvastuunsa vuoksi sekä omien että ulkopuolelta hankittavien sosiaali- ja terveyspalvelujen laatua ja lainmukaisuutta. Viime vuonna valvontayksiköllä oli yhteensä 662 ohjaus- ja valvontatapahtumaa, joista pääosa etukäteen suunniteltuja. Niistä kirjattiin eri tasoisia poikkeamia, kehittämissuosituksia ja positiivisia havaintoja. Suunnitelmallisen valvonnan lisäksi tuli ilmoituksia myös epäkohdista esimerkiksi aluehallintovirastoilta ja omalta henkilöstöltä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye