Kuntajohtajat haluavat keskeyttää Inhouse-lainsäädännön valmistelun
Pohjois-Pohjanmaan kaikki 30 kuntajohtajaa vetoavat yhdessä Pohjois-Pohjanmaan liiton kanssa hallitukseen, että se keskeyttäisi Inhouse-lainsäädännön valmistelun. Maanantaina 3.2.2025 julkistetussa kannanotossa kuntajohtajat ilmaisevat syvän huolensa suunnitellusta hankintalain muutoksesta. Se rajoittaisi heidän mukaansa kuntien mahdollisuuksia käyttää omia yhtiöitään palvelutuotannossa.
Lakiin suunnitellut muutokset tarkoittaisivat sitä, että kuntien tällä hetkellä omistamat osakeyhtiöt eivät enää jatkossa voisi toimia nykyisellä mallilla. Hankintalakiin on suunniteltu jokaiselle kunnalle 10 prosentin omistusvaatimus osakeyhtiöstä, mikä romuttaisi nykyisen, kuntien asukaslukuun perustuvan suhteellisen omistusrakenteen.
”Suunniteltu 10 prosentin vähimmäisomistusvaatimus on koko kuntakentälle täysin kohtuuton. Muutoksen aiheuttamat ylimääräiset kustannukset olisivat mittavat, eikä Pohjois-Pohjanmaan kaltaisella alueella ole niihin varaa”, toteaa Pohjois-Pohjanmaan hallintojohtaja Toni Saranpää.
Kunnilla on Suomessa laaja itsehallinto ja ne voivat päättää itsenäisesti, miten palvelut organisoidaan. Osakeyhtiömalli on ollut järkevin malli toteuttaa kuntien välistä yhteistyötä. Pohjois-Pohjanmaalla uudistus romuttaisikin alueella tehokkaasti toimivat palveluketjut ja kuntayhteistyön muun muassa ICT-, taloushallinto-, henkilöstö-, ateria- ja puhdistuspalveluissa sekä jätehuollossa.
”Jos hankintalakiin säädetään 10 prosentin omistusvaatimus ja kunnallista itsehallintoa kavennetaan osakeyhtiöiden kohdalla, kunnat alkavat käyttää muita lakisääteisiä yhteistyön muotoja. Isäntäkuntamalli ja kuntayhtymät eivät kuitenkaan ole yhtä tehokkaita kuin osakeyhtiömalli”, Toni Saranpää huomauttaa.
Jos lakimuutoksen tavoitteena on siirtää kuntien yhtiömuotoinen yhteistyö markkinoiden hoidettavaksi, se ei tule toteutumaan kuntajohtajien mukaan. Kunnat ovat jo siirtäneet markkinoiden hoidettavaksi sellaisen palvelutuotannon, jossa markkinoiden hyödyntäminen on järkevää. Merkittävä osuus hankituista palveluista on ulkoistettu kunnallisten yhtiöiden kautta, joiden liikevaihdosta suuri osa suuntautuu avoimille markkinoille yhteiskilpailutusten kautta.
”Hankintalain muutos johtaisi tilanteeseen, jossa kuntien pitäisi kilpailuttaa omien yhtiöidensä palvelut. Tämä olisi valtava urakka Suomen kunnille, eikä se johtaisi säästöihin tai avointen markkinaosuuksien kasvuun. Pelkästään muutoskustannukset tulevat maksamaan miljardeja euroja, jotka joudutaan ottamaan veronmaksajien kukkarosta.”
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Toni SaranpäähallintojohtajaPohjois-Pohjanmaan liitto
Puh:+358 40 685 4052toni.saranpaa@pohjois-pohjanmaa.fiTiina HaapalainenviestintäasiantuntijaPohjois-Pohjanmaan liitto
Puh:+358 40 685 4018tiina.haapalainen@pohjois-pohjanmaa.fiPohjois-Pohjanmaan liitto - pohjoisen puolesta avoimessa yhteistyössä
Pohjois-Pohjanmaan liitto on Pohjois-Pohjanmaan 30 kunnan muodostama kuntayhtymä. Liiton tehtäviä ovat alueellinen kehittäminen, aluekehittämisohjelmien sekä EU-ohjelmien valmistelu yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa, maankäytön, liikennejärjestelmäsuunnittelun sekä maakuntakaavoituksen viranomais- ja kehittämistehtävät, edunvalvonta ja maakunnan tunnetuksi tekeminen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan liitto
Itä- ja Pohjois-Suomen maakunnat: Aluelähtöisen kehittämisen periaate turvattava EU:n tulevassa rahoitusmallissa20.12.2024 09:55:08 EET | Tiedote
Itä- ja Pohjois-Suomen neuvottelukunta kokoontui torstaina 19.12.2024 Helsingissä. Tapaamisessa muodostettiin yhteinen kannanotto Euroopan unionin tulevasta rahoitusmallista. Itä- ja Pohjois-Suomen maakuntien yhteinen tahtotila on, että aluelähtöisen kehittämisen periaate turvataan myös vuoden 2028 jälkeen.
Pohjois-Pohjanmaan liiton maakuntahallituksen kokoustiedote 17.12.202417.12.2024 14:18:58 EET | Tiedote
Maakuntahallitus kokoontui vuoden viimeiseen kokoukseensa tiistaina 17. joulukuuta Oulussa. Kokouksen aluksi Itämeren komission pääsihteeri Lucille Ehrhart esitteli CPMR Baltic Sea Commission ajankohtaisia asioita. Edunvalvonta-asioissa maakuntajohtaja Jussi Rämet kertoi eduskunnan tekemän jakovaraeräpäätöksen Pohjois-Pohjanmaan kohteista sekä Pohjoisen Suomen ohjelman valmisteluryhmän viimeisestä kokouksesta. Ohjelman toteuttaminen perustuu olemassa olevan rahoitukseen. Työ luovutetaan tammikuussa pääministeri Orpolle. Maakuntajohtaja kertoi valtionosuusjärjestelmäuudistuksen selvityshenkilöiden Arto Sulosen ja Eero Laesterän raportista, joka sisältää selvityshenkilöiden mallin uudeksi kuntien peruspalvelujen valtionosuusjärjestelmäksi. Hallintojohtaja Toni Saranpää avasi hankintalainsäädäntöön valmisteltavia muutoksia. Erityisesti kuntia koskee julkisen sektorin mahdollisuudet tuottaa in-house-yksiköissä tukipalveluita, joille on olemassa markkinat. Myös kilpailutuksen uusimisvelvoll
Ennakko: Pohjois-Pohjanmaan liiton maakuntahallituksen kokous 17.12.202416.12.2024 08:05:31 EET | Tiedote
Maakuntahallituksen 17.12.2024 kokouksen esityslista on julkaistu Pohjois-Pohjanmaan liiton verkkosivuilla.
Pohjois-Pohjanmaan maakuntavaltuuston kokous 9.12.20249.12.2024 13:52:40 EET | Tiedote
Pohjois-Pohjamaan maakuntavaltuusto kokoontui 9.12.2024 syyskauden kokoukseensa Ouluun. Maakuntavaltuusto päätti hyväksyä Pohjois-Pohjanmaan liiton toiminta- ja taloussuunnitelman 2025–2027 ja talousarvion vuodelle 2025.
Iin kunnalle tunnustus työstä kuntalaisten hyvinvoinnin edistämisestä (julkaisuvapaa 27.11. klo 15.15)27.11.2024 15:15:00 EET | Tiedote
Iin kunta saa Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointiteko 2024 -tunnustuksen kokonaisvaltaisesta työstä kuntalaisten hyvinvoinnin edistämiseksi ja elämänhallinnan lisäämiseksi. Iissä on huomioitu erityisesti henkisen hyvinvoinnin ja osallisuuden sisällyttäminen kunnan toimintaa ohjaaviin strategisiin suunnitelmiin sekä konkreettiseen hyvinvointityöhön. Olemme todella ylpeitä ja otettuja siitä, että pitkäjänteinen, laaja ja Iin näköinen hyvinvointityömme on näyttäytynyt tunnustuksen arvoisena, iloitsee kunnanjohtaja Marjukka Manninen. Iin kunnan hyvinvointityö nojaa vahvasti strategisiin painopisteisiin: vahvaan ja kestävään kasvuun, luonnonläheiseen Iihin, henkiseen hyvinvointiin sekä systeemiseen muutokseen. Hyvinvointityö on mielestäni hienosti yhdistetty vahvuuksiimme kulttuuriin ja ympäristöön. Kokonaisvaltainen hyvinvointityö on myös aidosti osana vastuullisuustyötämme, korostaa Manninen. Hyvinvointijohtaja Janne Puolitaival kertoo, että Iin kunnassa on saatu erinomaisesti mukaan kylät, yh
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme