Över 25 000 studerande kan bli tvungna att betala tillbaka studiestöd
Cirka 25 700 studiestödsmottagare hade under 2023 inkomster som överskred årsinkomstgränsen, och FPA har därför skickat dem ett beslutsförslag om återkrav. Tack vare de höjningar som gjorts i årsinkomstgränserna för studiestöd under de senaste åren har man inte behövt återkräva lika mycket studiestöd som tidigare.
Cirka 25 700 studerande har fått ett beslutsförslag från FPA om återkrav av studiestöd, eftersom deras inkomster har överskridit årsinkomstgränsen för studiestöd under 2023. Årsinkomstgränsen fastställs enligt antalet månader för vilka den studerande har fått studiestöd. År 2023 var årsinkomstgränsen 18 720 euro för de studerande som fick studiestöd för 9 månader.
Sammanlagt återkrävs studiestöd till ett belopp av 26,3 miljoner euro. I genomsnitt ska en studerande betala tillbaka 1 023 euro i studiestöd till FPA. Det felaktigt utbetalda studiestödet återkrävs höjt med 7,5 procent.
– Årsinkomstgränserna för studiestöd höjdes med sammanlagt 50 procent för 2022 och 2023. Tack vare höjningarna har antalet beslutsförslag om återkrav minskat från 47 000 till 25 000, säger Ilpo Lahtinen, specialplanerare vid FPA:s studiestödsgrupp. Inkomstgränserna har höjts med index också för 2025 och 2026.
En studerande som har fått ett beslutsförslag om återkrav ska betala det återkrävda beloppet till FPA senast 15.4.2025. Vid behov kan den studerande i god tid före återbetalningsdagen komma överens om ett betalningsarrangemang med FPA. Den studerande kan föreslå avbetalning eller att skulden kvittas mot en förmån som FPA betalar. Då drar FPA av det felaktigt utbetalda studiestödet från en förmån som betalas till den studerande.
– Om en studerande har fått ett förslag från FPA om återkrav av studiestöd kan hen enkelt göra upp en återbetalningsplan i MittFPA. Man behöver inte ens ringa FPA, tipsar Lahtinen.
Den årsinkomstkontroll som nu gjorts gäller endast studiestödet, dvs. studiepenningen och bostadstillägget. Kontrollen gäller inte det allmänna bostadsbidraget.
För studerande som har inlett eller avslutat sina studier lönar det sig att begära en ny behandling av beslutsförslaget
Under tidigare år har cirka 15 procent av dem som fått ett förslag om återkrav varit studerande som har inlett sina studier, utexaminerats eller använt hela den stödtid som fastställts för studierna under det aktuella året. Om en studerande har fått hela eller delar av sin inkomst utanför studietiden, är det möjligt att det belopp som ska betalas tillbaka kan minskas. I vissa fall behöver den studerande inte återbetala något studiestöd alls.
– För studerande som har inlett sina studier, utexaminerats eller använt sin maximala stödtid 2023 lönar det sig således att begära en ny behandling av beslutsförslaget, summerar Lahtinen.
Ny behandling ska begäras senast 13.3.2025. Med beslutsförslaget följer anvisningar om hur man begär om en ny behandling.
Studerande måste själva hålla koll på sina årsinkomster
De studerande ska själva se till att deras årsinkomster inte överskrider inkomstgränsen. Om en studerande märker att årsinkomsterna snart kommer att överskrida gränsen, lönar det sig att frivilligt annullera eller återbetala studiestöd redan innan FPA genomför inkomstkontrollen.
– Om en studerande vet att inkomstgränsen har överskridits kan hen på eget initiativ återbetala studiestöd. Då undviker hen höjningen på 7,5 procent och förlorar inte stödmånader, säger Lahtinen.
Det går enkelt att annullera, återbetala eller avbryta studiestödet i MittFPA. Frivilliga återbetalningar av studiestöd för 2024 ska göras före utgången av april 2025. Årsinkomstkontrollen för 2024 görs i början av 2026. Inkomstkontrollen i samband med studiestöd görs först efter att beskattningsuppgifterna för året i fråga har blivit färdiga och FPA har fått dem från Skatteförvaltningen.
Kontakter
Ilpo LahtinenSpecialplanerareFPA
Tel:040 576 4479fornamn.efternamn@fpa.fiFPA:s kommunikationsenhetVi tar emot samtal från medierna på numret vardagar kl. 9–16. På det här numret förmedlar vi intervjuförfrågningar till våra sakkunniga. Du kan också kontakta oss per e-post.
Tel:020 634 7745viestinta@kela.fiAndra språk
Följ Kela/FPA
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Kela/FPA
Pappor använde över en femtedel av föräldrapenningsdagarna 20245.2.2025 01:01:00 EET | Pressmeddelande
Antalet föräldrapenningsdagar som män fick ersättning för ökade ifjol med 5,3 procentenheter jämfört med året innan.
Isät käyttivät jo yli viidenneksen vanhempainrahapäivistä vuonna 20245.2.2025 01:01:00 EET | Tiedote
Miehille korvattujen vanhempainrahapäivien osuus kasvoi viime vuonna 5,3 prosenttiyksikköä edellisvuoteen verrattuna.
Under början av år 2024 steg priserna för besök hos privatläkare över dubbelt mer än den allmänna inflationen4.2.2025 06:00:00 EET | Pressmeddelande
Under början av år 2024 steg priserna på privatläkartjänster med i genomsnitt 8 procent. Under samma period steg konsumentprisindex med 3,3 procent. Mest steg priserna för psykiatriska tjänster.
Yksityislääkäreiden hinnat nousivat yli kaksinkertaisesti inflaatioon verrattuna alkuvuonna 20244.2.2025 06:00:00 EET | Tiedote
Läs meddelandet på svenska (fpa.fi). Alkuvuodesta 2024 yksityislääkäripalveluiden hinnat kasvoivat keskimäärin 8 prosenttia. Kuluttajahintaindeksi kasvoi samana aikana 3,3 prosenttia. Eniten hinnat kasvoivat psykiatriassa.
Öppettiderna för FPA:s serviceställe i Vasa ändras3.2.2025 10:13:38 EET | Pressmeddelande
FPA:s serviceställe i Vasa får nya öppettider 1 februari. De nya öppettiderna är tisdag–onsdag kl. 10–15.30, och det går också att få betjäning på bokad tid. Nästan alla FPA-ärenden kan också skötas på nätet eller per telefon.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum