Oulun yliopistossa kehitetään uraauurtavaa teknologiaa sairauksien varhaiseen tunnistamiseen
Oulun yliopistossa kehitetään uudenlaista biosensoriteknologiaa, joka voi mullistaa sairauksien varhaisen diagnostiikan ja hoidon tulevaisuudessa. Professori Caglar Elbukenin johtama monitieteinen tutkimushanke, Uuden sukupolven molekyylisensorit, on saanut Jane ja Aatos Erkon säätiöltä lähes miljoonan euron rahoituksen kolmivuotiseen tutkimustyöhön.
Biosensorit ovat tärkeitä työkaluja terveydenhuollossa ja biotieteissä, sillä niiden avulla voidaan mitata elimistön biomolekyylejä, kuten proteiineja, hyvin tarkasti. Tämä on olennaista sairauksien varhaisessa tunnistamisessa sekä hoidon vaikutusten seurannassa.
Biosensoreita hyödynnetään lääketieteessä monipuolisesti, esimerkiksi diabeteksen hoidossa verensokerin seurannassa ja sydänsairauksien diagnostiikassa, jossa ne auttavat havaitsemaan sydänkohtaukseen viittaavia merkkiaineita. Biosensoreita kehitetään parhaillaan myös syövän varhaiseen tunnistamiseen.
Ultraherkät yksittäisiä molekyylejä havaitsevat biosensorit ovat intensiivisen tutkimuksen keskiössä, mutta niiden kehittämiseksi tarvitaan edelleen uusia teknologioita, joissa herkkyyttä ja näytemäärää voidaan mukauttaa sovelluksen mukaan ja yhdistää tiedon louhintaan.
Elbukenin johtaman tutkimuksen tavoitteena on kehittää molekyylisensoreita, jotka pystyvät tunnistamaan ja mittaamaan yksittäisiä biomolekyylejä solutasolla. Hyödyntämällä solujen luonnollisia viestintätapoja ja nanoantureita tutkijat pyrkivät luomaan sensoreita, jotka jäljittelevät keinotekoisia soluja. Hankkeessa kehitetään myös uudenlaista Raman-spektroskopiaan perustuvaa anturitekniikkaa, joka mahdollistaa yksittäisten proteiinimolekyylien tunnistamisen hyvin pienistä näytetilavuuksista.
”Tutkimuksemme keskittyy yhteen biosensoreiden suurimmista haasteista: yksittäisten molekyylien havaitsemiseen. Kehitämme ultraherkkiä teknologioita, jotka mahdollistavat aiempaa huomattavasti tarkemman ja herkemmän analytiikan”, kertoo professori Caglar Elbuken. ”Kehittämämme teknologiat voivat asemoida Oulun yhdeksi maailman johtavista keskuksista biosensoriteknologian alalla. Tämän tutkimuksen vaikutukset voivat ulottua laajasti terveydenhuoltoon ja parantaa sairauksien diagnostiikkaa ja hoitoa globaalisti.”
Elbukenilla on Oulussa yhteisprofessuuri, jota hän hoitaa Oulun yliopiston biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnassa ja VTT:llä. Hän on myös Kvantum-instituutin johtava tutkija. Hänen tutkimuksensa keskittyy erityisesti mikro- ja nanojärjestelmiin, lab-on-a-chip-teknologioihin, biosensoreihin ja biolääketieteellisiin diagnostiikkatekniikoihin.
Tutkimusta toteutetaan Oulun yliopistossa viiden tutkimusryhmän voimin, joissa toimii yhteensä lähes 80 tutkijaa. Elbukenin lisäksi vastuullisina tutkijoina toimivat professorit Aki Manninen, Seppo Vainio ja Simo Saarakkala sekä apulaisprofessori Jian-An Huang. Hanke yhdistää tutkimusryhmien vahvaa osaamista biokemiassa, biofysiikassa, optisessa nanoteknologiassa, mikrofluidistiikassa ja solubiologiassa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Professori Caglar Elbuken, Oulun yliopisto, biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunta, 050 439 2464, caglar.elbuken@oulu.fi (englanti)
Viestintäasiantuntija Meri Rova, Oulun yliopisto, 050 464 3361, meri.rova@oulu.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Hammashoitopelko jää usein tunnistamatta suun terveydenhuollossa11.2.2025 06:45:00 EET | Tiedote
Hammashoitopelon tunnistamisessa ja pelkäävien potilaiden hoidossa on vielä paljon tehtävää suun terveydenhuollossa. Oulun yliopiston väitöstutkimuksen mukaan hammaslääkärit eivät tunnistaneet yli 15-vuotiaiden potilaiden hammashoitopelkoa päivystysluonteisilla käynneillä, vaikka joka kymmenes potilas kärsi voimakkaasta pelosta. Tutkimus osoitti, että jo lapsuudessa aloitettu hammashoitopelon huomioiminen on tehokasta. Myös kaverikoiran läsnäolo voi lievittää pelkoa. Hammaslääketieteen lisensiaatti Taina Kankaala väittelee aiheesta 14. helmikuuta.
Naisten minäpystyvyydessä parannettavaa – Oulun korkeakoulut vahvistavat naisten rohkeutta yrittäjyyteen ja johtajuuteen10.2.2025 08:42:00 EET | Tiedote
Tuoreen selvityksen mukaan naisten osuus Suomen yritysjohtajista on kasvussa, mutta silti vain harva nainen yltää toimitusjohtajaksi. Oulun ammattikorkeakoulu ja Oulun yliopiston kauppakorkeakoulu kannustavat koulutuksen avulla korkeasti koulutettuja naisia etenemään urallaan vaativampiin tehtäviin.
Vetysiirtymän asiantuntijat kokoontuvat Oulun yliopistoon 11. helmikuuta – vetyskenaarioista työkaluja vaikutusten arviointiin5.2.2025 08:11:00 EET | Tiedote
Maamme johtavat ja kansainväliset vetyasiantuntijat kokoontuvat Oulun yliopiston vetytutkimuspäivään tiistaina 11. helmikuuta. Tapahtumassa kuullaan vetysiirtymän ajankohtaisesta tutkimuksesta ja tuoreimmista näkymistä. Tapahtuma pidetään Saalastinsalissa Linnanmaalla (Pentti Kaiteran katu 1) klo 8.30–17. Tervetuloa kuulemaan!
Lisää rahoitusta ja huomattava huomiointi Oulun yliopiston 6G-tutkimusinfrastruktuurille5.2.2025 07:13:00 EET | Tiedote
Suomen Akatemia on myöntänyt kuudelle kotimaiselle isolle tutkimusinfrastruktuurihankkeelle Majakka-statuksen ja lisää rahoitusta. Oulun yliopisto on mukana viidessä kuudesta statuksen saaneesta ja johtaa niistä langattoman tietoliikenteen hanketta.
Oulun yliopiston hallituksen jäsenmäärä laskee kymmeneen – yliopistoyhteisön suhteellinen edustus kasvaa30.1.2025 11:16:41 EET | Tiedote
Oulun yliopiston kollegio päätti kokouksessaan 29.1.2025, että Oulun yliopiston hallituksen jäsenmäärä seuraavalla kaudella on kymmenen ja että kausi on neljä vuotta välillä 1.1.2026-31.12.2029. Kaikkien nykyisen hallituksen jäsenten kausi päättyy tämän vuoden lopussa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme