Keski-Suomen hyvinvointialue

Hyvinvointialueen Nepsy-tiimiltä saa tukea lapsen tai nuoren neuropsykiatrisissa vaikeuksissa

Jaa

Keski-Suomen hyvinvointialueen nepsy-tiimin järjestämät kevään 2025 infot ja ryhmät käynnistyvät. Vanhemmille on tarjolla tietoa, tukea ja ohjausta lasten ja nuorten neuropsykologisiin haasteisiin.

Mikä on nepsy-tiimi?

Keski-Suomen hyvinvointialueen neuropsykiatrisen tuen ja kuntoutuksen tiimit eli nepsy-tiimit tarjoavat tukea ja kuntoutusta neuropsykiatrisissa vaikeuksissa 5–18-vuotiaille lapsille ja nuorille sekä heidän perheilleen silloin, kun esimerkiksi neuvolan tai opiskeluhuollon kouluissa ja oppilaitoksissa antama tuki ei ole riittävää, eikä lapsi tai nuori kuulu erikoissairaanhoidon tai vammaispalveluiden piiriin.

- Nepsy-tiimi tarjoaa lapselle tai nuorelle ja lähiaikuisille tietoa diagnoosin asettamisen jälkeen sekä seuraa suunniteltujen tukitoimien toteutumista. Toimimme koko Keski-Suomen hyvinvointialueella ja tiimeissä työskentelee terveyden- ja sosiaalihuollon ammattilaisia, kertoo neuropsykiatrisen ja oppimisen tuen palveluvastaava Sanna Salo Keski-Suomen hyvinvointialueelta.

Nepsy-tiimi tarjoaa tietoa neuropsykiatrisista haasteista ja diagnooseista asiakkaille sekä lasten ja nuorten parissa toimiville ammattilaisille. He myös konsultoivat asiakkaan tuen, hoidon ja kuntoutuksen kysymyksissä. Lisäksi tiimin ammattilaiset tekevät rajatusti nepsy-haasteiden arviointia ja tutkimuksia sekä osallistuvat tarvittaessa lasten kuntoutustyöryhmiin.

Nepsy-lasten vanhemmille tietoa ADHD- ja autismi-infoissa

Onko 5–18-vuotias lapsesi tai nuoresi saanut hiljattain ADHD- tai autismikirjon diagnoosin tai epäiletkö sitä? ADHD- ja autismi-infoissa lasten ja nuorten vanhemmat saavat tietoa ADHD- tai autismikirjon diagnooseista, tukitoimista ja nepsy-haasteista arjessa sekä vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin.

Infot ovat osallistujille maksuttomia ja eikä niihin tarvitse ilmoittautua etukäteen. Osallistua voi nimettömänä. Infoissa asiantuntijoina vuorollaan työpareina toimivat nepsy-tiimin psykologi, toimintaterapeutti, sosiaalityöntekijä ja kuntoutusohjaaja.

  • Seuraava autismi-info: maanantaina 17.2. kello 8.30
  • Seuraava ADHD-info: tiistaina 11.3. kello 14.30

Ryhmämuotoista tukea ja ohjausta

Ryhmä 5–12-vuotiaiden ADHD-diagnoosin saaneiden lasten vanhemmille

Vanhemmilla, joiden lapsella on ADHD, riittää pohdittavaa: Mitä diagnoosin saaminen merkitsee? Miltä näyttää lapseni tulevaisuus? Miten voin parhaalla mahdollisella tavalla tukea lastani? Millaisia tukitoimia koulusta voisi saada? Aloittaako lääkitys vai ei? 

Strategia-vanhempainohjauskurssi on tarkoitettu vanhemmille, joiden 5–12-vuotiaalla lapsella on diagnosoitu ADHD. Kurssilla saat tietoa ADHD:stä, sen syistä ja seurauksista. Saat tietoa myös siitä, kuinka ADHD vaikuttaa lapsen toimintakykyyn ja koko perheeseen. Käytännönläheisten toimintaohjeiden avulla saat keinoja, joilla helpottaa arkea ja vähentää ristiriitoja. Saat tietoa myös koulun ja muun yhteiskunnan tukimuodoista. Lisäksi pääset juttelemaan muiden ADHD-diagnoosin saaneiden lasten vanhempien kanssa. 

Viisi kurssikokoontumista rakentuu luennoista ja yhteisistä keskusteluista. Ryhmän ensimmäinen tapaamiskerta on Jyväskylässä 19.3.2025, muut kerrat toteutetaan Teams-etäyhteydellä.

Ilmoittautuminen 7.3.2025 mennessä tekstiviestillä numeroon 040 137 3649. Nepsy-tiimi on yhteydessä osallistujiin ilmoittautumisajan päätyttyä. Ryhmän järjestää Neuropsykiatrisen tuen ja kuntoutuksen tiimi yhteistyössä Perhekeskustoiminnan kanssa.

Ryhmä vanhemmille, joiden 5–18-vuotiaalla lapsella tai nuorella on todettu lievä autismikirjon häiriö 

Vanhempainohjausryhmä on tarkoitettu vanhemmille, joiden 5–18-vuotiaalla lapsella tai nuorella on todettu lievä autismikirjon häiriö, esimerkiksi Aspergerin oireyhtymä. Ryhmässä keskustellaan muun muassa autismikirjon häiriön diagnoosista ja sen vaikutuksesta elämään ja arkeen kotona, päiväkodissa ja koulussa. Lisäksi käsitellään perheenjäsenten tunteita ja sopeutumista sekä hoitoa ja kuntoutusta.

Ryhmän ensimmäinen tapaaminen 7.4.2025  ja viimeinen tapaamiskerta 5.5. ovat Jyväskylässä, muut kerrat toteutetaan Teams-etäyhteydellä. 

Ilmoittautuminen 23.3.2025 mennessä tekstiviestillä numeroon 040 137 3649. Nepsy-tiimi on yhteydessä osallistujiin ilmoittautumisajan päätyttyä.

Lisätietoja infoista ja ryhmistä: https://www.hyvaks.fi/palvelumme/nepsy-tiimi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietojen antaja: Sanna Salo, palveluvastaava, neuropsykiatrinen ja oppimisen tuki, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 040 484 6131, sanna.salo@hyvaks.fi

Viestinnän yhteyshenkilö: Pieta Haatainen, viestinnän asiantuntija, Keski-Suomen hyvinvointialuea, p. 050 564 3679, pieta.haatainen@hyvaks.fi

Linkit

Keski-Suomen hyvinvointialue vastaa noin 273 000 keskisuomalaisen sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen palveluista.  
  
Keskeinen tehtävämme on keskisuomalaisten hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen yhteistyössä kuntien, järjestöjen, yritysten ja muiden toimijoiden kanssa. Tavoitteenamme on se, että keskisuomaisten kokemus hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta on maan kärkeä. Haluamme olla ihmislähtöisin hyvinvointialue ja tukea keskisuomalaisten hyvää arkea. 

Hyvinvointialue on Keski-Suomen suurin työnantaja, jonka palveluksessa työskentelee noin 12 500 ammattilaista. Tarjoamme mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen ja monipuolisiin urapolkuihin.  

Palveluiden tiedot, toimipisteet ja yhteystiedot löytyvät Keski-Suomen hyvinvointialueen verkkosivuilta osoitteesta www.hyvaks.fi

Viestintäpalveluiden yhteissähköposti: viestinta(at)hyvaks.fi.

Facebook: @hyvaks, X: @hyvaks, Instagram: @hyvaks, LinkedIn: Keski-Suomen hyvinvointialue,YouTube: Keski-Suomen hyvinvointialue

#hyvaks #hyväarkikaikille

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen hyvinvointialue

Pilotoimme digitaalisen pelin käyttöä oppilaiden tarkkaavuuden ja toiminnanohjaustaitojen arvioinnissa Jyväskylässä5.2.2025 15:38:33 EET | Tiedote

Keski-Suomen hyvinvointialue pilotoi digitaalisen pelin käyttöä alakoululaisten oppilaiden tarkkaavuuden ja toiminnanohjaustaitojen kartoituksessa. Peli on CE-merkinnän edellyttämät vaatimukset täyttävä testi. Pilotti toteutetaan Jyväskylässä yhteistyössä Keski-Suomen kestävän kasvun ohjelman, Keski-Suomen hyvinvointialueen opiskeluhuollon ja ​perusopetuksen toimijoiden kesken.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye