Uusia innovaatioita lääketieteeseen – Instrumentariumin Tiedesäätiö jakaa 1,5 miljoonaa euroa apurahoina
Instrumentariumin Tiedesäätiö jakaa tänä vuonna yhteensä 1,5 miljoonaa euroa apurahoja lääketieteen, luonnontieteiden ja terveysteknologian tutkimukseen. Rahoitusta saa 34 tutkijaa tai tutkimusryhmää, joiden tutkimukset tuovat uusia ratkaisuja diagnostiikkaan, sairauksien ennaltaehkäisyyn ja hoitoon.
![](/data/images/public/69819246/70879536/e42e2788-cc8c-4d4d-beb1-170a696a4b2e-w_720.jpg)
Tiedesäätiön apurahat ovat investointi suomalaiseen huippututkimukseen. ”Tuemme hankkeita, jotka voivat mullistaa lääketieteen teknologioita ja parantaa potilaiden diagnostiikkaa ja hoitoa tulevaisuudessa,” toteaa Instrumentariumin Tiedesäätiön hallituksen puheenjohtaja Petri Bono.
Suurimmat apurahat kvanttiteknologiaan ja geenitutkimukselle
Säätiön arvostettu Instrufoundation Fellow -apuraha myönnetään kahdelle tutkijalle, molemmille 150 000 euroa.
TT Joonas Iivanainen (Aalto-yliopisto) kehittää uutta, liikuteltavaa ja kustannustehokasta mittalaitetta, joka hyödyntää kvanttiantureita lihasten toiminnan tarkkaan ja kivuttomaan mittaamiseen. Teknologia voi parantaa hermo-lihassairauksien diagnostiikkaa ja seurantaa ilman invasiivisia sairaalaympäristössä tehtäviä tutkimuksia, mikä mahdollistaa aiempaa nopeamman ja helpomman hoidon suunnittelun.
FT Mikael Marttisen (Tampereen yliopisto) tutkimus auttaa ymmärtämään, mitkä geenisäätelykokonaisuudet ohjaavat aivosolujen toimintaa ja vaikuttavat neurologisten sairauksien kehittymiseen. Uusi yhdistelmä huipputeknologiaa – yksisolu-analyysiä, spatiaalista kartoitusta ja tekoälymallinnusta – voi paljastaa sairausmekanismeja entistä tarkemmin edistäen näin uusien, täsmällisempien hoitomuotojen kehittämistä aivosairauksiin.
Uusia teknologioita sydänterveyden seurantaan
Tutkijainnovaattoreille ja tiedeyrittäjille suunnatun SILMU-apurahan á 50 000 euroa saa kaksi yritystä.
MoniCardi Oy kehittää seuraavan sukupolven EKG-analytiikkaa, joka tuo kliinisen tason sydämen seurannan suoraan kuluttajille ja terveydenhuollon ammattilaisille. Yrityksen patentoitu teknologia mahdollistaa sydänsairauksien varhaisen tunnistamisen, sydänriskien arvioinnin sekä suorituskyvyn optimoinnin ilman kalliita sairaalatutkimuksia. MoniCardin analytiikka on yhteensopiva sekä EKG-laitteiden että kuluttajamarkkinoiden sykevälimittareiden kanssa. Tämä mahdollistaa sydämen tilan jatkuvan ja tarkan seurannan. Teknologiaa on jo otettu käyttöön Suunnon ZoneSense-tuotteessa, ja se tarjoaa uraauurtavan ratkaisun myös lääkinnällisiin sovelluksiin.
AIATELLA Oy kehittää tekoälytyökalua, joka parantaa sydän- ja verisuonitautien, kuten aivoinfarktien, varhaista havaitsemista ultraäänitutkimuksissa. Ohjelmisto automatisoi kuvantamisen mittaukset ja analyysin nopeuttaen diagnoosia ja vähentäen inhimillisiä virheitä. Tämä auttaa lääkäreitä tekemään tarkempia arvioita ja parantaa potilaiden hoitomahdollisuuksia.
Uutta rahoitusta verisairauksien tutkimukseen
Instrumentariumin Tiedesäätiön Anja ja Matti Koskenojan rahasto tukee verisairauksien tutkimusta ja hoidon kehittämistä, ja tänä vuonna jaetaan sen ensimmäinen apuraha. 50 000 euron rahoituksen saa FT Kim Daehong (Helsingin yliopisto), joka tutkii allogeeniseen kantasolusiirtoon liittyvää käänteishyljintää. Ilmiö heikentää leukemian ja muiden verisyöpien hoitotuloksia. Tutkimus auttaa ymmärtämään käänteishyljinnän mekanismeja ja voi näin edistää tehokkaampien hoitokeinojen kehittämistä, mikä parantaisi verisyöpäpotilaiden hoitoennustetta.
Laajaa tukea nuorille tutkijoille
Säätiö myönsi lisäksi 13 post-doc-apurahaa nuorille tutkijoille kansainvälisiin tutkimusprojekteihin sekä 17 apurahaa väitöskirjatutkijoille eri yliopistoista.
Kaikki apurahansaajat julkistetaan Helsingissä 12. helmikuuta 2025 järjestettävässä juhlatilaisuudessa, ja apurahasaajien tiedot löytyvät myös säätiön verkkosivuilta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Markku LämsäAsiamiesInstrumentariumin Tiedesäätiö
Puh:040 501 5800markku.lamsa@instrufoundation.fiLinkit
Instrumentariumin Tiedesäätiö sr
Säätiön tarkoituksena on edistää ja tukea maamme lääketieteen sekä teknisten ja luonnontieteiden laitteisiin ja menetelmiin liittyvää tutkimustyötä sekä näiden alojen taloustieteellistä tutkimusta. Säätiö jakaa vuosittain apurahoja sellaisille tieteenharjoittajille, jotka työskentelevät sen asettamien tavoitteiden hyväksi. https://instrufoundation.fi/
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Instrumentariumin Tiedesäätiö s.r.
Instrumentariumin Tiedesäätiölle miljoonan euron testamenttilahjoitus20.8.2024 10:13:57 EEST | Tiedote
Instrumentariumin Tiedesäätiö on saanut miljoonan euron testamenttilahjoituksen. Lahjoituksen turvin perustetaan Anja ja Matti Koskenojan nimeä kunnioittava erillinen rahasto verisairauksien tutkimuksen tukemiseen.
Suomalainen tiede kukoistamaan: Instrumentariumin Tiedesäätiön 1,4 miljoonan apurahapotti tukee läpimurtoja lääketieteessä14.2.2024 16:15:00 EET | Tiedote
Instrumentariumin Tiedesäätiö jakaa tänä vuonna lääketieteen, luonnontieteiden ja tekniikan tutkijoille apurahoja 1 400 000 euroa. Apurahoja myönnetään 38 henkilölle tai ryhmälle. Säätiön suurimman 150 000 euron apurahan saa kolme tutkijaa. Säätiö edistää myös tiedeyrittäjyyttä, ja yrityksille suunnatun 50 000 euron Silmu-apurahan saa Lignum Medical Oy uuden hoitomuodon kehittämiseen naisten stressi-inkontinenssiin.
Instrumentariumin Tiedesäätiöltä 1,4 miljoonaa euroa lääketieteelliseen tutkimukseen7.2.2023 10:59:48 EET | Tiedote
Instrumentariumin Tiedesäätiö jakaa tänä vuonna lääketieteen, luonnontieteiden ja tekniikan tutkijoille apurahoja 1 400 000 euroa. Apurahoja myönnetään 43 henkilölle tai ryhmälle. Säätiön suurimman 100 000 euron apurahan saavat ulkomailta palanneet tutkijat FT Heidi Haikala Helsingin yliopistosta ja FT, dosentti Juulia Jylhävä Tampereen yliopistosta.
Instrumentariumin Tiedesäätiöltä 1.2 miljoonaa euroa lääketieteelliseen tutkimukseen15.3.2022 13:02:01 EET | Tiedote
Instrumentariumin Tiedesäätiö jakaa vuonna 2022 lääketieteen, luonnontieteiden ja tekniikan tutkijoille apurahoja yhteensä 1 200 000 euroa. Apurahoja myönnetään yhteensä 35 henkilölle tai ryhmälle. Säätiön suurimmat 100 000 euron apurahat saavat PhD Jette Lengefeld ja LT, dosentti Panu Luukkonen Helsingin yliopistosta.
Mediakutsu: Instrumentariumin Tiedesäätiön yli miljoonan euron apurahojen julkistus3.3.2022 08:32:55 EET | Tiedote
Instrumentariumin Tiedesäätiö jakaa tänä vuonna apurahoja 1 200 000 euroa. Apurahojen julkistamistilaisuus järjestetään 15.3.2022 Helsingissä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme