Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Ensimmäistä kertaa haettavana isänpäiväkunniamerkki – hae viimeistään 14.3.

Jaa

Aluehallintovirastot pyytävät 14.3.2025 mennessä esitykset vuoden 2025 isänpäiväkunniamerkkien saajiksi. Esityksen voivat tehdä kunnat, seurakunnat, yhdistykset ja muut yhteisöt sekä palkittavan biologiset ja ei-biologiset lapset.  

Vuodesta 2025 lähtien isille jaetaan sama valtiollinen kunniamerkki, jota ansioituneille äideille on pitkään jaettu. Kunniamerkki on Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan I luokan mitali kultaristein. Isille jaettava kunniamerkki jatkaa Vuoden isä -palkintojen perinnettä, joka uuden kunniamerkin myötä on lakkautettu. 
 
Ritarikunnat myöntävät isänpäivänä jaettavat kunniamerkit henkilöille, jotka ovat ansioituneet lasten ja nuorten esimerkillisestä kasvatustyöstä sekä perhe-elämän ja vanhemmuuden edistämisestä. Tasavallan presidentti Alexander Stubb luovuttaa kunniamerkit isänpäivänä 9.11.2025 valtakunnallisessa juhlassa, jonka järjestelyistä vastaa Väestöliitto.  
 
Kansalaisten ja yhteisöjen tulee tehdä esityksensä kunniamerkin saajista siihen aluehallintovirastoon, jonka alueella saajaehdokkaat asuvat. Isänpäiväkunniamerkin hakeminen on maksutonta, kuten ovat myös isille jaettavat mitalit. 

Kuka voi saada isänpäiväkunniamerkin?  

Ehdokkaiden alaikärajana on 40 vuotta. Pyrkimyksenä on, että palkittavat isät edustavat mahdollisimman erilaisia ryhmiä.
 
Esimerkillisen kasvatustyön sekä perhe-elämän ja vanhemmuuden edistämisen lisäksi kunniamerkin perusteluna voi olla laajemman yhteisvastuullisen kasvatustehtävän toteuttaminen esimerkiksi lastensuojelu- ja perhejärjestöissä, nuoriso- ja urheilujärjestöissä tai muissa yhteiskunnallisissa järjestöissä. Ammatissaan kasvattajana toimivalle kunniamerkkiä ei kuitenkaan myönnetä. 

Kuka voi esittää isänpäivän kunnianmerkkiä? 

Omat lapset voivat tehdä kunniamerkkiesityksen. Silloin siihen tulee sisältyä vähintään kaksi luotettavaa, toisistaan riippumatonta puoltavaa lausuntoa sellaisilta järjestöiltä tai muilta yhteisöiltä, jotka tuntevat hyvin kyseessä olevan perheen. Jos isänpäiväkunniamerkkiä ehdotetaan muulle kuin biologiselle isälle, esim. kasvatti-, sijais- tai tukiperheen isälle, ehdotukselle olisi eduksi, jos sen mukana olisi esimerkiksi perheen hyvin tuntevan ja perheessä asuneen lapsen puoltokirje.   
 
Myös muut omaiset, tuttavat ja naapurit voivat olla aloitteellisia kunniamerkkiesityksen osalta, mutta tällöin esityksen tekijänä tulee olla viranomainen, järjestö tai muu yhteisö. Omaisten, tuttavien ja naapureiden tulee siis olla yhteydessä tahoon, joka voisi tehdä esityksen.

Mihin avit kiinnittävät huomioita ehdotuksissaan sosiaali- ja terveysministeriölle?  

Saamiensa esitysten pohjalta aluehallintovirastot tekevät sosiaali- ja terveysministeriölle omat ehdotuksensa mitalin saajista.  
 
Ehdotuksissaan aluehallintovirastot huomioivat, että kunniamerkin saajaehdokkaat edustavat tasapuolisesti isiä ikänsä puolesta. Lasten lukumäärä ei ole määräävä peruste palkitsemiselle.  Aluehallintovirastot ottavat kunniamerkkiesityksissään myös huomioon tasapuolisen alueellisen jakauman.   

Miten isänpäivän kunniamerkkiä haetaan? 

Isänpäivän kunniamerkkiesitykset tehdään Ritarikuntien kunniamerkkiehdotuslomakkeella ja sosiaali- ja terveysministeriön liitteellä. 

Lomakkeet voi myös tilata paperisina aluehallintovirastoista. 
 
Kunniamerkkiesitykset tulee toimittaa allekirjoitettuna kirjepostilla viimeistään 14.3.2025 sen aluehallintoviraston kirjaamoon, jonka toimialueella saajaehdokas asuu.

Kaikkien lisätiedon antajien sähköposti ovat muotoa: etunimi.sukunimi@avi.fi. Puhelimitse heidät tavoittaa puhelinvaihteen kautta: 0295 016 000.

  • Kanta-Häme, Päijät-Häme, Uusimaa, Kymenlaakso ja Etelä-Karjala:  
    Etelä-Suomen aluehallintovirasto, kirjaamo, PL 1, 13035 AVI  
    Lisätietoa: Leena Tulokas, kehittämispäällikkö  

  • Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala:   
    Itä-Suomen aluehallintovirasto, PL 2, 13035 AVI  
    Lisätietoa: Eeva Eriksson, tarkastaja

  • Lappi: 
    Lapin aluehallintovirasto, kirjaamo, PL 3, 13035 AVI  
    Lisätietoa: Eija Kallo, tarkastaja 

  • Varsinais-Suomi ja Satakunta:  
    Lounais-Suomen aluehallintovirasto, kirjaamo, PL 4, 13035 AVI  
    Lisätietoa: Tuula Rahkonen, ylitarkastaja 

  • Pirkanmaa, Keski-Suomi, Etelä-Pohjanmaa, Pohjanmaa ja Keski-Pohjanmaa: 
    Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto, kirjaamo, PL 5, 13035 AVI  
    Lisätietoa: Kirsi Mäenpää, tarkastaja 

  • Kainuu ja Pohjois-Pohjanmaa:  
    Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, kirjaamo, PL 6, 13035 AVI  
    Lisätietoa: Leena Meriläinen, kehittämispäällikkö  
     

Lisätietoa: 

Avainsanat

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye