Tampereen yliopisto

Tampereen yliopistoon investointituotteiden ja teknologiapalveluiden myynnin professuuri elinkeinoelämän tuella

Jaa

Teknologiaosaaminen on Suomessa hyvällä tasolla, mutta usein myynti takkuaa yrityksissä. Tampereen yliopisto alkaa kouluttaa diplomi-insinöörejä myyntiosaajiksi, kun se perustaa investointituotteiden ja teknologiapalveluiden koulutus- ja tutkimuskokonaisuuden. Yritysyhteistyössä parannetaan myyntiosaamista suomalaisissa teknologia- ja teollisuusyrityksissä ja edistetään yritysten kansainvälistä kasvua.

Lähikuva teollisuusrobotin metallisesta osasta ja punaisesta valosta.
Jonne Renvall/Tampereen yliopisto

Investointituotteiden tai teknologiapalveluiden myyntiä ei juuri opeteta tai tutkita suomalaisissa yliopistoissa. Tampereen yliopisto tarttuu tarpeeseen käynnistämällä elinkeinoelämän rahoituksella teollisen myynnin koulutus- ja tutkimustoiminnan.

Ensivaiheessa hankkeessa avataan hakuun määräaikainen työelämäprofessuuri. Myöhemmin palkataan apulaisprofessori yliopiston urapolulle, jossa tieteentekijä voi edetä työssään pysyvään professorin tehtävään. Tampereen yliopiston ja rahoittajien verkoston tavoitteena on, että teollisen myynnin osaaminen kasvaa suomalaisyrityksissä diplomi-insinöörikoulutuksen kattaessa myyntiä ja markkinointia.

Teollisen myynnin hanketta on valmisteltu tiiviissä yhteistyössä Tampereen kauppakamarin kanssa.

Teollinen myynti on keskeistä teollisuus- ja teknologiayritysten liiketoiminnassa, kun tavoitellaan kasvua ja kansainvälistymistä. Teknologiateollisuus ry:n mukaan Suomen teknologiateollisuuden yritysten viennin arvo on yli 40 miljardia vuosittain. 

– Aloitteen yhteiskunnallinen vaikuttavuus nousee siitä, että Tampereen yliopisto kehittää yhdessä elinkeinoelämän kanssa yritysten myyntiosaamista, menestystä ja kasvua. Poikkeuksellista on se, miten suuri joukko yrityksiä ja muita elinkeinoelämän toimijoita on lähtenyt tukemaan hanketta. Se kertoo aloitteen merkityksellisyydestä, Tampereen yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen sanoo.

TT Gaskets suunnittelee, valmistaa ja myy teollisuuden älykkäitä tiivisteratkaisuja 50 maahan. Kolmannen polven perheyrityksen toimitusjohtaja Aleksi Arpiainen korostaa yliopiston ja teollisuuden yhteistyötä Suomen ja erityisesti Pirkanmaan teollisen menestyksen takana. Teollisuuden kansainvälisen kasvun ja kilpailukyvyn haasteena on kuitenkin ollut vaihteleva kyky uudistaa myynnin keinovalikoimaa, ennakoida ja ymmärtää muuttuvia asiakastarpeita ja toimintaympäristöä.

– Esimerkiksi digitalisaatio etenee vauhdilla ja haastaa niin myynnin tekemistä kuin sen johtamista. Samalla teollinen myynti on muuttunut entistä haastavammaksi laajojen projektitoimitusten ja markkinoille tuotavien palveluinnovaatioiden muodossa. Myynti on nykyään monipuolisemman joukon yhteissuoritus, eikä yksilösuoritus kuin joskus aikaisemmin. Siksi myös sen johtamiseen tulee kehittää uutta kyvykkyyttä entistä kansainvälisemmässä toimintaympäristössä, Arpiainen toteaa. 

Teollisen myynnin tutkimusryhmä tavoittelee johtavaa kansainvälistä tasoa

Hankkeessa koulutetaan diplomi-insinööriopiskelijoita erityisesti johtamisen ja talouden tiedekunnan tuotantotalouden yksikössä mutta myös laajemmin. Valmistuneille, jo yrityksissä työskenteleville osaajille järjestetään täydennyskoulutusta yritysten kanssa. 

Teollinen myynti edellyttää insinööriltä sekä taloudellista että teknistä asiantuntemusta. Myyjän on ymmärrettävä, miten teollinen investointi tai teknologiaratkaisut luovat arvoa asiakkaalle. Myytävät tuotteet kuten teollisuuden järjestelmät, ohjelmistot tai asiantuntijapalvelut räätälöidään aina asiakkaan tarpeisiin, mikä vaatii myyjältä keskustelu- ja neuvottelutaitoa. 

– Pureudumme suomalaisen teollisuuden perushaasteeseen. Teknistä osaamista insinööreillä kyllä on, mutta myynnin asiantuntemusta tarvitaan rutkasti lisää. Yrityskenttä kiinnostui aloitteesta ja on jo nyt laajasti rahoittamassa hanketta, kertoo tuotantotalouden yksikön päällikkö, professori Tuomas Ahola Tampereen yliopistosta. 

– Vaikka koulutuksella on tässä aloitteessa keskeinen rooli, panostamme myös vahvasti aihealueen korkeatasoiseen tutkimukseen, Ahola muistuttaa.

Hankkeen toteuttajaksi perustetaan teollisen myynnin tutkimusryhmä. Tampereen yliopiston tavoitteena on kansainvälisesti toimiva tutkimusryhmä, joka rahoittaa myöhemmin valtaosin toimintansa tutkimushankkeidensa avulla. 

Koulutusta tarjotaan lukuvuodesta 2025–2026 alkaen, ja uusi teollisen myynnin pääaine on tarkoitus käynnistää vuonna 2027. Lisäksi uudella kandidaattiopintojen kurssilla opiskelijat pääsevät kuulemaan työelämän kokemuksia yritysten asiantuntijoilta.

Mukaan tukemaan suomalaisen teollisuuden menestystä

Teollisen myynnin hanke on kerännyt viime vuodesta lähtien rahoitusta ja rakentanut kumppaniverkostoa. Seuraavat verkoston jäsenet ovat yhdessä lahjoittaneet jo yhteensä yli miljoona euroa: Ata-Gears Oy, Comatec, Despro Engineering Oy, Dynaset Oy, Esko Ollilan säätiö, Fastems Oy Ab, Ilkka Kaikuvuo, Janne Viinikkala, Linjateräs Oy, Metso, OP Tampere, Purso Group Oy, Sacometal Oy, Sandvik, Tampereen kaupunki, Tampereen Kauppayhdistyksen sr, Tampereen Konepajat Oy, Tasowheel Oy, Tampereen teknillisen yliopiston tukisäätiö sr, Teknikum, TT Gaskets ja Würth.

Muitakin lahjoittajia on lupautunut mukaan. Kumppaniverkosto täydentyy kevään aikana. Hankkeen tukijaksi ja kumppaniksi on edelleen mahdollista lähteä mukaan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoa:
Tuomas Ahola
Professori, teollisuustalous, erityisesti toiminnan uudistaminen projektiliiketoiminnassa
tuomas.ahola@tuni.fi, 050 3016 203

Antti Lönnqvist
Dekaani, johtamisen ja talouden tiedekunta
antti.lonnqvist@tuni.fi, 040 544 6288

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Sosiaalinen media nielaisee käyttäjänsä: tutkimuksen mukaan identiteettikuplat pahentavat verkkoaddiktiota4.2.2025 10:16:19 EET | Tiedote

Internetin ja sosiaalisen median yleistyneellä käytöllä on sekä positiivisia että negatiivisia vaikutuksia hyvinvointiin. Tampereen yliopiston Emerging Technologies Lab tutki sosiaalisen median identiteettikuplien yhteyttä Internet-addiktioon. Uusi tutkimus osoittaa, että identiteettikuplat altistavat Internetin liikakäytölle, mikä voi johtaa addiktioon.

Väitös: Vastasyntyneen sydämen syke nousee merkittävästi ensimmäisen elinviikon aikana30.1.2025 08:20:00 EET | Tiedote

Vastasyntyneillä erilaiset sydämen rytmin poikkeavuudet ovat yleisiä, mutta vaarattomien ja poikkeavien ilmiöiden erottaminen toisistaan voi olla haastavaa. Nykyiset viitearvot perustuvat pääosin 1980-luvulla tehtyihin Holter-tutkimuksiin, jotka eivät täysin vastaa kliinisessä työssä havaittuja löydöksiä. Lääketieteen lisensiaatti Asta Uusitalo hyödynsi väitöstutkimuksessaan nykyaikaista Holter-rekisteröintiä vastasyntyneen sydämen sykkeen ja rytmin tutkimisessa ja laati viitearvot vastasyntyneen sykkeelle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye