Hammashoitopelko jää usein tunnistamatta suun terveydenhuollossa
Hammashoitopelon tunnistamisessa ja pelkäävien potilaiden hoidossa on vielä paljon tehtävää suun terveydenhuollossa. Oulun yliopiston väitöstutkimuksen mukaan hammaslääkärit eivät tunnistaneet yli 15-vuotiaiden potilaiden hammashoitopelkoa päivystysluonteisilla käynneillä, vaikka joka kymmenes potilas kärsi voimakkaasta pelosta. Tutkimus osoitti, että jo lapsuudessa aloitettu hammashoitopelon huomioiminen on tehokasta. Myös kaverikoiran läsnäolo voi lievittää pelkoa. Hammaslääketieteen lisensiaatti Taina Kankaala väittelee aiheesta 14. helmikuuta.
![Kuva: Oulun yliopisto / Mikko Törmänen](/data/images/public/57858920/70883343/f2da7b83-1817-4acd-bac5-9150d639c376-w_720.jpg)
Hammashoitopelko on yleinen ilmiö, ja hammashoidon henkilökunta kohtaa pelkääviä potilaita päivittäin. Vaikka hammashoitopelon esiintyvyyttä ja taustatekijöitä on tutkittu runsaasti, on ollut vähän tietoa siitä, kuinka hyvin henkilökunta pystyy arvioimaan pelon voimakkuutta, tai millaisia pitkäaikaisia tuloksia pelkopotilaiden hoidolla saavutetaan.
Lapsuudessa aloitettu hammashoitopelon hoito on tehokasta
Tutkimuksessa seurattiin suun perusterveydenhuoltoon integroidussa hammashoidon pelkoyksikössä hoidettuja potilaita. Näissä yksiköissä saavutettiin hyviä hoitotuloksia sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä, ja lähes 70 prosenttia potilaista pystyttiin jatkossa hoitamaan henkilön omassa hammashoitolassa.
Onnistunut hoito pelkoyksikössä lisäsi myös säännöllistä osallistumista suun terveystarkastuksiin, mutta se ei vähentänyt poisjääntejä varsinaisilta hoitokäynneiltä. Parhaat hoitotulokset saavutettiin potilailla, jotka olivat saaneet apua hammashoitopelkoonsa jo lapsuudessa. Vähäiset tarkastuskäynnit ja pääasiassa ensiapuluonteiset käynnit liittyivät puolestaan pelkohoitojakson epäonnistumiseen.
Kaverikoiran läsnäolo voi lievittää potilaan pelkoa
Koira-avusteisuutta pilotoitiin hammashoidon pelkoyksikössä kesällä 2017. Tutkimuksen mukaan koira-avusteinen hoito vaikutti myönteisesti hoitotapahtumaan. Potilaat kokivat kaverikoiran läsnäolon rauhoittavana, ja koiran läsnäolo vähensi potilaan kokemaa pelkoa. Eläinavusteinen hoito on suomalaisessa hammashoidossa vielä harvinaista.
Kankaalan mukaan hammashoitopelosta kärsivien potilaiden tunnistaminen on ensiarvoisen tärkeää, jotta he voivat saada tarvitsemansa avun ja hoidon mahdollisimman varhain. ”Merkittävä osa hammashoitoa pelkäävistä potilaista voi saada apua pelkoonsa siihen perehtyneeltä hammaslääkäriltä jo tavallisen hammashoidon yhteydessä”, hän huomauttaa.
Tutkimuksessa käytettiin kolmea aineistoa, ja kaikki osallistujat olivat Oulun kaupungin suun terveydenhuollon (nykyisin Pohde) potilaita. He olivat asioineet joko pelkoyksikössä (152 potilasta) tai hammashoidon ensiavussa (273 potilasta). Pelkoyksikön potilaiden hoidon onnistumista arvioitiin potilasasiakirjojen perusteella vuodesta 2006, ja hoitohistoriaa tarkasteltiin kymmenen vuoden ajalta (2006–2016). Särkypäivystyspotilaat täyttivät kyselyn ja heidän kokemuksiaan hammashoitoa helpottavista tekijöistä analysoitiin laadullisesti, minkä lisäksi liikennevalomaista värikoodia testattiin pelon seulonnassa keväällä 2020 ja 2021.
Tämän vuoden alussa hammaslääkäreiden toimenpidekoodistoon on lisätty uusi koodisto, joka koskee pelkäävien potilaiden tunnistamista ja hoitoa. ”Tämän tärkeän uudistuksen myötä hammashoitopelkoon liittyvä tuki ja hoito on virallisesti tunnustettu osaksi hammashoidon työtä. Aiemmin pelkäävien potilaiden tukemiselle ei ollut omaa toimenpidekoodia”, Kankaala kertoo.
Hammaslääketieteen lisensiaatti Taina Kankaala väittelee Oulun yliopistossa perjantaina 14. helmikuuta 2025. Hammaslääketieteen alaan kuuluvan väitöskirjan suomennettu otsikko on: Pelkäävien potilaiden tunnistaminen ja hoito suun terveydenhuollossa. Vastaväittäjänä toimii professori Heikki Murtomaa Helsingin yliopistosta ja kustoksena professori Vuokko Anttonen Oulun yliopistosta. Väitöstilaisuus alkaa Kontinkankaalla Leena Palotie -salissa 101A (Aapistie 5A) klo 12.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Väitöskirjatutkija, HLL Taina Kankaala, Oulun yliopisto, 040 545 9463, taina.kankaala@oulu.fi
Viestintäasiantuntija Meri Rova, Oulun yliopisto, 050 464 3361, meri.rova@oulu.fi
Kuvat
![Kuva: Oulun yliopisto / Mikko Törmänen](/data/images/public/57858920/70883343/f2da7b83-1817-4acd-bac5-9150d639c376-w_240.jpg)
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Naisten minäpystyvyydessä parannettavaa – Oulun korkeakoulut vahvistavat naisten rohkeutta yrittäjyyteen ja johtajuuteen10.2.2025 08:42:00 EET | Tiedote
Tuoreen selvityksen mukaan naisten osuus Suomen yritysjohtajista on kasvussa, mutta silti vain harva nainen yltää toimitusjohtajaksi. Oulun ammattikorkeakoulu ja Oulun yliopiston kauppakorkeakoulu kannustavat koulutuksen avulla korkeasti koulutettuja naisia etenemään urallaan vaativampiin tehtäviin.
Oulun yliopistossa kehitetään uraauurtavaa teknologiaa sairauksien varhaiseen tunnistamiseen10.2.2025 06:45:00 EET | Tiedote
Oulun yliopistossa kehitetään uudenlaista biosensoriteknologiaa, joka voi mullistaa sairauksien varhaisen diagnostiikan ja hoidon tulevaisuudessa. Professori Caglar Elbukenin johtama monitieteinen tutkimushanke, Uuden sukupolven molekyylisensorit, on saanut Jane ja Aatos Erkon säätiöltä lähes miljoonan euron rahoituksen kolmivuotiseen tutkimustyöhön.
Vetysiirtymän asiantuntijat kokoontuvat Oulun yliopistoon 11. helmikuuta – vetyskenaarioista työkaluja vaikutusten arviointiin5.2.2025 08:11:00 EET | Tiedote
Maamme johtavat ja kansainväliset vetyasiantuntijat kokoontuvat Oulun yliopiston vetytutkimuspäivään tiistaina 11. helmikuuta. Tapahtumassa kuullaan vetysiirtymän ajankohtaisesta tutkimuksesta ja tuoreimmista näkymistä. Tapahtuma pidetään Saalastinsalissa Linnanmaalla (Pentti Kaiteran katu 1) klo 8.30–17. Tervetuloa kuulemaan!
Lisää rahoitusta ja huomattava huomiointi Oulun yliopiston 6G-tutkimusinfrastruktuurille5.2.2025 07:13:00 EET | Tiedote
Suomen Akatemia on myöntänyt kuudelle kotimaiselle isolle tutkimusinfrastruktuurihankkeelle Majakka-statuksen ja lisää rahoitusta. Oulun yliopisto on mukana viidessä kuudesta statuksen saaneesta ja johtaa niistä langattoman tietoliikenteen hanketta.
Oulun yliopiston hallituksen jäsenmäärä laskee kymmeneen – yliopistoyhteisön suhteellinen edustus kasvaa30.1.2025 11:16:41 EET | Tiedote
Oulun yliopiston kollegio päätti kokouksessaan 29.1.2025, että Oulun yliopiston hallituksen jäsenmäärä seuraavalla kaudella on kymmenen ja että kausi on neljä vuotta välillä 1.1.2026-31.12.2029. Kaikkien nykyisen hallituksen jäsenten kausi päättyy tämän vuoden lopussa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme