Uudenmaan ELY-keskus

Yhteistyöllä tulevaisuuteen: Uudenmaan vesihuollon yleissuunnitelma julkaistu

Jaa

Uudenmaan vesihuollon tulevaisuuden vaihtoehtoja tarkastellaan juuri valmistuneessa alueellisessa yleissuunnitelmassa. Tämä suunnitelma, joka on osa laajempaa alueellista vesihuoltostrategiaa, tarjoaa kunnille ja vesihuoltolaitoksille suuntaviivoja päätöksenteon tueksi. Yleissuunnitelman tavoitteena on paitsi teknistaloudellinen tarkastelu, myös kuntien ja vesihuoltotoimijoiden välisen yhteistyön ja vuoropuhelun lisääminen. Tämä yhteistyö on avainasemassa vesihuollon kehittämisessä ja toimintavarmuuden parantamisessa.

Tutustu suunnitelmaan täällä: https://www.doria.fi/handle/10024/190720

Vesihuollon tekninen toteutus vuoteen 2050

Suunnitelmassa tarkastellaan vedenhankinnan ja -jakelun sekä jäteveden viemäröinnin ja käsittelyn vaihtoehtoja aina vuoteen 2050 asti. Suunnitelmassa keskitytään kuntien vesihuoltolaitoksiin, vaikka asiakasomisteiset vesihuolto-osuuskunnatkin ovat paikoittain merkittävässä roolissa.

Vedenhankinnan toimintavarmuus etusijalla

Uudellamaalla vedenhankintaa tehdään sekä kunnallisesti että ylikunnallisesti. Raakavesi saadaan monista eri lähteistä, myös maakunnan ulkopuolelta. Suunnitelmassa korostetaan vedenhankinnan toimintavarmuuden parantamista saneeraamalla nykyisiä vedenottamoita ja -käsittelylaitoksia sekä rakentamalla uusia yhdys- ja varavesijohtoja. Paikoitellen yhteistyö naapurikuntien kanssa on välttämätöntä, jotta vedenhankinta voidaan turvata myös tulevaisuudessa.

Jäteveden käsittelyn päivitystarpeet

Uudenmaan alueella toimii yli 20 kunnallista tai ylikunnallista jätevedenpuhdistamoa. Useimpien puhdistamoiden kapasiteetti ja ikääntyminen sekä kiristyvä lainsäädäntö aiheuttavat päivitystarpeita. Suunnitelmassa tarkastellaan kuntakohtaisten ratkaisujen lisäksi vaihtoehtoja jäteveden käsittelyn keskittämiseksi ja siirtoviemäriyhteyksien rakentamiseksi.

Verkostojen saneerausvelka haasteena

Vesihuoltolaitosten omaisuus on pääasiassa maanalaisissa verkostoissa, joiden saneerausvelka on yleisesti ottaen suuri haaste. Laitosten täytyy panostaa entistä enemmän verkostosaneerauksiin ja varautua myös tuleviin tarpeisiin. Tämä tarkoittaa, että vesihuollon maksuja on voitava kehittää vesihuoltolain edellyttämällä tavalla, jotta toiminnan kustannukset saadaan katettua pitkällä aikavälillä.

Resurssien riittävyys ja organisaatiorakenteen kehittäminen

Erityisesti pienillä vesihuoltolaitoksilla on haasteita resurssien kuten henkilöstön ja osaamisen riittävyyden kanssa. Yhteistyön ja organisaatiorakenteiden kehittäminen, jopa laitosten yhdistäminen, voivat olla ratkaisuja resurssipulaan. Suunnitelmassa tarkastellaan alustavasti myös näitä vaihtoehtoja. Yhteistyön ja organisaatiorakenteen kehittämiseen liittyen on suunnitteilla erillinen selvitys, jota ELY-keskus koordinoi. Tämä selvitys vaatii paitsi vesihuoltolaitosten myös kuntien aktiivista osallistumista, jotta vesihuollon tulevaisuus voidaan turvata parhaalla mahdollisella tavalla.

Työ jatkuu kunnissa ja vesihuoltolaitoksissa

Alueellinen yleissuunnitelma esittelee useita vaihtoehtoja, jotka kaikki vaativat jatkosuunnittelua ja tarkempaa tarkastelua. Vaikka suunnitelma ei ole kaiken kattava, se tarjoaa vahvan lähtökohdan keskusteluille ja päätöksenteolle. ELY-keskus tukee vesihuollon kehittämistä osana edistämistehtäväänsä, mutta varsinainen työ jatkuu nyt erityisesti kunnissa ja vesihuoltolaitoksissa. Yksi keskeinen tekijä on, että vesihuoltolaitosten omistajaohjaus mahdollistaa kaikki välttämättömät toimet vesihuoltopalveluiden turvaamiseksi jatkossakin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johtava vesitalousasiantuntija Niina Kosunen, niina.kosunen@ely-keskus.fi, 0295 021 047
Ryhmäpäällikkö Ilkka Juva, ilkka.juva@ely-keskus.fi, 0295 021 400

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Logo.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Uudenmaan ELY-keskus

Underhållsarbetena på rörbron i Håkansböle på Ring III vid Kormuniitynoja förbättrar områdets dagvattenhantering och minskar översvämningsrisken4.2.2025 13:42:00 EET | Pressmeddelande

Underhållet av rörbron i Håkansböle på Ring III vid Kormuniitynoja pågår. Projektet genomförs i samarbete med NTM-centralen i Nyland och Vanda stad. Målet är att förbättra rörbrons funktion och dagvattenhanteringen i närområdet samt minska översvämningsrisken i bostadsområdet ovanför Fagerstavägen. Dessutom förebygger projektet skador på vattendragen nedströms orsakade av jordmaterial som vattnet för med sig i och med erosionen, och förbättrar på så sätt vattendragens tillstånd i området.

Kehä III:n Hakunilan putkisillan kunnossapitotyöt Kormuniitynojalla parantavat alueen hulevesienhallintaa ja vähentävät tulvariskiä4.2.2025 13:42:00 EET | Tiedote

Kehä III:n Hakunilan putkisillan kunnossapitotyöt Kormuniitynojalla ovat käynnissä. Hanke toteutetaan yhteistyössä Uudenmaan ELY-keskuksen ja Vantaan kaupungin kanssa. Tavoitteena on parantaa putkisillan toimivuutta, lisätä lähialueen hulevesienhallintaa ja vähentää tulvariskiä alueen yläpuoliselta Vaaralantiellä sijaitsevalta asuinalueelta. Lisäksi hanke ehkäisee eroosion myötä kulkeutuvan maa-aineksen haittoja alapuolisiin vesiin ja parantaa näin alueen vesistöjen tilaa.

I Helsingfors Myllypuro vårdas förekomster av sällsynta växter på ett fornlämningsområde28.1.2025 13:59:00 EET | Pressmeddelande

I Myllypuros Korkeakallionpuisto växer sällsynta växtarter i en kanonbatteri från första världskriget. Nu börjar området restaureras för att förbättra växternas livsmiljö. Samma vårdåtgärder som gynnar växterna hjälper också till att bevara kanonbatteriet som skyddas av fornminneslagen. Fornlämningen drar nytta av att träd som växer på eller i omedelbar närhet av befästningsstrukturerna avlägsnas, så att trädens rötter inte skadar strukturerna.

Helsingin Myllypurossa hoidetaan harvinaisten kasvien esiintymiä muinaisjäännösalueella28.1.2025 13:59:00 EET | Tiedote

Myllypuron Korkeakallionpuistossa kasvaa harvinaisia kasvilajeja I maailmansodan aikaisessa tykkipatterissa. Nyt aluetta aletaan kunnostaa kasvien elinympäristön parantamiseksi. Samat kasveja hyödyttävät hoitoimet auttavat myös muinaismuistolailla suojellun tykkipatterin säilymistä. Muinaisjäännös hyötyy linnoiterakenteiden päällä tai välittömässä läheisyydessä kasvavan puuston poistosta, jotta puuston juuret eivät vaurioittaisi rakenteita.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye