Vaikuttavilla toimenpiteillä kouluissa ja työpaikoilla voidaan edistää nuorten hyvinvointia
Laaja systeemimallinnus nuorten hyvinvointiin vaikuttavista tekijöistä ja niiden välisistä yhteyksistä paljastaa nuorten hyvinvointiin liittyviä keskeisiä solmukohtia opinnoissa, työelämään siirryttäessä ja työelämässä. Kohdentamalla toimenpiteitä näihin solmukohtiin saadaan aikaan vaikuttavuutta.

Mielihyvin duunissa -hankkeen Tehdään yhdessä nuorille kestävää työelämää -seminaarin yhteydessä 12.2.2025 julkaistava politiikkasuositus keskittyy siihen, millaisilla toimenpiteillä ja päätöksillä edistetään nuorten hyvinvointia.
– Suosittelemme, että erityisesti toisen asteen ammatillisen koulutuksen resurssien riittävyydestä huolehditaan. Koulutuksen rahoituksen kohdentamista tulee tarkastella systeemisten vaikutusketjujen avulla ja rahoitusta on suunnattava nuorten hyvinvointia vahvistaviin toimenpiteisiin, toteaa projektitutkija Kyösti Husso Vaasan yliopistosta.
Sosiaaliturvajärjestelmää on ylipäätään syytä kehittää vastaamaan nuorten elämäntilanteita, jotta tukijärjestelmä ensinnäkin takaa riittävän toimeentulon ja toisekseen mahdollistaa ammattitaidon hankkimisen, tarvittaessa uudelleenkouluttautumisen ja työkykyisyyden kokeilun.
Diakonia-ammattikorkeakoulun erityisasiantuntija Jaana Toikkanen kertoo olevan tärkeää, että nuorilla on mahdollisuus kiinnittyä työelämään omien voimavarojensa mukaisesti siten, että se takaa myös riittävän toimeentulon.
– Lisäksi työnantajien valmiuksia palkata nuoria myös osa-aikaisiin työsuhteisiin tulee vahvistaa, toteaa Jaana Toikkanen.
Vaasan yliopiston vanhempi tutkija Paula Rossi korostaa, että nuorisotyöttömyyden vähentäminen ja nuorten syrjäytymisen ehkäisy edistävät nuoren hyvinvointia ja kestävän työelämän rakentamista. Siksi resurssien kohdentaminen nuorten työllistymismahdollisuuksien lisäämiseen sekä haavoittuvassa asemassa oleville nuorille suunnattuihin ja syrjäytymistä ehkäiseviin palveluihin, kuten järjestöjen toimintaan, etsivään nuorisotyöhön ja muuhun vastaavaan vaikuttavaksi todennettuun toimintaan, on välttämätöntä.
Lisätietoja osoitteesta www.mielihyvinduunissa.fi
Sosiaali- ja terveysministeriö rahoittaa Mielihyvin duunissa (Nuorten mielenterveyden tuki työelämässä ja työelämään siirryttäessä) hanketta Euroopan unionin elpymis- ja palautumistukivälineestä (RRF) osana Suomen Kestävän kasvun ohjelmaa (Mielenterveys ja työkyky työllisyyden ja tuottavuuden edellytyksenä). Kestävän kasvun ohjelman rahoitus tulee EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä (Next Generation EU).
Silta Valmennusyhdistyksen koordinoimassa hankkeessa (09/2023–03/2025) osatoteuttajina ovat Diakonia-ammattikorkeakoulu, Kuntoutussäätiö, Mielenterveyden keskusliito, Tampereen ammattikorkeakoulu, Valo Valmennusyhdistys, Vaasan yliopisto ja Väestöliiton Hyvinvointi Oy.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Paula Rossi, vanhempi tutkija, HT, Vaasan yliopisto, paula.rossi@uwasa.fi, puh. 050 448 3296
Kyösti Husso, projektitutkija, HM, Vaasan yliopisto, kyosti.husso@uwasa.fi
Jaana Toikkanen, erityisasiantuntija, FT, Diakonia-ammattikorkeakoulu, jaana.toikkanen@diak.fi, puh. 050 401 0406
Kuvat

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Vaasan yliopisto
Juha Antila Vaasan yliopiston digijohtajaksi3.4.2025 14:03:02 EEST | Tiedote
Diplomi-insinööri Juha Antila on valittu Vaasan yliopiston digijohtajaksi. Hän aloittaa työnsä 12. toukokuuta 2025.
Artificial intelligence is an effective tool in exploring corporate reporting3.4.2025 13:08:59 EEST | Press release
Machine learning methods enable the efficient mining of large amounts of data from corporate reports. In her doctoral dissertation for the University of Vaasa, Finland, Essi Nousiainen presents how the new machine learning-based methods she has developed can be used to examine corporate reporting related to, among other things, responsibility, innovation, and blockchain.
Pk-yritysten kyky innovoida on vahvasti sidoksissa johtajien oppimiseen ja päätöksentekotaitoon2.4.2025 12:17:41 EEST | Tiedote
Toimitusjohtajien tavoilla oppia, soveltaa oppimaansa sekä tehdä päätöksiä on olennainen merkitys pk-yritysten innovatiivisuudelle ja uudistumiskyvylle, esittää Jutta Mäkipelkola Vaasan yliopistolle tekemässään väitöskirjassa. Hänen tutkimuksensa paljastaa, miten toimitusjohtajien osaaminen muovaa pk-yritysten kyvykkyyksiä – ja millainen toimintakulttuuri ajaa innovaatiota.
Puutteellinen uni ei saisi olla tabu työpaikoilla – uusi tutkimus antaa työkaluja unen huomioimiseen johtamisessa1.4.2025 09:26:11 EEST | Tiedote
Puutteellisesta unesta johtuva väsymys on yleinen ja kasvava ongelma työikäisten keskuudessa, mutta univajetta ei usein uskalleta ottaa työelämässä puheeksi. Työpaikoilla tulisikin paitsi luoda avoimempi keskustelukulttuuri unen suhteen, myös kehittää yhdessä keinoja väsymyksen tuomista haasteista selviytymiseen, esittää Jenni Tuomilehto Vaasan yliopistolle tekemässään väitöskirjassa.
Tekoälystä tehokas apu yritysten raportoinnin tutkimiseen31.3.2025 09:35:48 EEST | Tiedote
Koneoppimismenetelmät mahdollistavat yritysraporttien suuren datamäärän tehokkaan louhinnan. Essi Nousiainen esittää Vaasan yliopistolle tekemässään väitöskirjassa, kuinka hänen muodostamillaan uusilla koneoppimispohjaisilla menetelmillä voidaan tutkia yritysten raportointia liittyen muun muassa vastuullisuuteen, innovatiivisuuteen sekä lohkoketjuihin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme