Espooseen yli 120 hehtaaria uusia luonnonsuojelualueita
Espoossa luonnonsuojelualueet kattavat jopa 13 prosenttia kaupungin maapinta-alasta. Suojeltujen alueiden osuus kasvaa entisestään, kun Mätäjärvi, Pitkoskorpi ja Teirinsuo-Vitmossen sekä Hynkänlampi liitetään mukaan suojelualueiden verkostoon.
![Maisema suosta, jonka taustalla on rehevää metsää.](/data/images/public/3385/70890943/73b09085-f702-4743-a317-d4d8a787f9ab-w_720.jpg)
Espoon kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 10.2.2025 edistää uusien luonnonsuojelualueiden perustamista Espooseen. Suojellun pinta-alan lisääminen on osa Espoon pitkäjänteistä työtä luonnon monimuotoisuuden vahvistamiseksi ja luontokadon torjumiseksi.
Ympäristöasiantuntija Tia Lähteenmäki iloitsee kaupunginhallituksen päätöksestä suojella uusia alueita.
– Kaikki uudet luonnonsuojelualueet on tunnistettu luontoarvojen kannalta arvokkaiksi alueiksi Espoon luonnon monimuotoisuuden toimenpideohjelmassa, Lähteenmäki kertoo.
Uudet luonnonsuojelualueet edustavat Espoon suoluonnon helmiä
Gumbölessä sijaitseva Teirinsuo–Vitmossen on yksi Espoon edustavimmista suoalueista. Alueen pinta-alasta jopa 60 % koostuu uhanalaisiksi luokitelluista luontotyypeistä, minkä lisäksi alueelta on löydetty paljon uhanalaisia kasvilajeja. Alueelta on löydetty muun muassa uhanalaista hetesaraa ja lahokaviosammalta sekä harvinaisia juolukkapajua, rahkasaraa ja hirssisaraa.
Soita suojellaan myös Soukassa. Mätäjärvi on pinta-alaltaan pieni alue, mutta sen nevoihin, luhtiin ja korpiin kätkeytyy erityisen monipuolinen kasvilajisto.
Kalajärvellä sijaitseva Pitkoskorpi laajentaa Tremanskärrin luonnonsuojelualuetta noin kolmella hehtaarilla. Mustikkavaltaisen vanhan metsän ja suon lajistoon kuuluvat muun muassa tupasvilla, jokapaikansara ja vehka.
Laajat yhtenäiset alueet luovat ekologisen verkoston
Neljäs suojeltava alue on lähes 80 hehtaarin kokoinen, Hynkänlammen koillispuolinen metsäkokonaisuus. Se on todettu ekologisten yhteyksien kannalta erityisen tärkeäksi alueeksi, ja se yhdistää olemassa olevia, pienempiä luonnonsuojelualueita toisiinsa. Alueelta löytyy myös useita uhanalaisia luontotyyppejä, kuten kosteita korpia, rämeitä ja kangasmetsiä.
– Ekologisten yhteyksien kautta esimerkiksi eläimet pääsevät liikkumaan alueiden välillä ja kasvillisuudella on mahdollisuus levittäytyä uusiin elinympäristöihin. Alueella on myös monia merkittäviä luontoarvoja, joten suojelualueen perustaminen on oikein perusteltua, Lähteenmäki kertoo.
Espoon kaupungin ympäristönsuojelu vastaa luonnonsuojelun kehittämisestä, suojelun arvoisten alueiden tunnistamisesta ja rajaamisesta sekä suojeluesitysten valmistelusta luontoselvityksineen.
– On erittäin hienoa, että pitkäjänteinen työmme Espoon luonnon hyväksi konkretisoituu tänä vuonna jopa neljän uuden alueen suojeluna, ympäristöjohtaja Tarja Söderman toteaa.
Espoo kannustaa myös yksityisiä maanomistajia luontotekoihin
– Kaikki maanomistajat voivat perustaa suojelualueita. Esimerkiksi METSO-ohjelman ja erilaisten ympäristötukisopimusten kautta suojelualueen perustamisesta voi saada myös rahallisen korvauksen, Lähteenmäki muistuttaa.
Espoon uusien luonnonsuojelualueiden perustaminen etenee seuraavaksi Uudenmaan ELY-keskuksen päätettäväksi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tia Lähteenmäkiympäristöasiantuntija
Puh:040 521 6592tia.lahteenmaki@espoo.fiKuvat
![Maisema suosta, jonka taustalla on rehevää metsää.](/data/images/public/3385/70890943/73b09085-f702-4743-a317-d4d8a787f9ab-w_240.jpg)
![Avoin metsä, jonka poikki kulkee polku.](/data/images/public/3385/70890943/4ede99d2-7062-4702-8a7f-0918131f062d-w_240.jpg)
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad
Esbo ställde upp ambitiösa mål – färdplanen Natursmart Esbo siktar på år 203511.2.2025 09:36:29 EET | Pressmeddelande
Esbo vill ta hand om naturen samtidigt som staden växer. Staden har gjort upp en ambitiös plan och mål för hur vi ska upprätthålla och öka den biologiska mångfalden under de kommande åren. Detta förutsätter ett nytt slags tänkande, verksamhetssätt och samarbete – natursmarthet. Stadsstyrelsen godkände färdplanen vid sitt möte 10.2.2025.
Espoo asetti kunnianhimoiset tavoitteet – Luontoviisas Espoo -tiekartta tähtää vuoteen 203511.2.2025 09:36:29 EET | Tiedote
Espoo haluaa pitää huolta luonnosta samalla, kun kaupunki kasvaa. Kaupunki on tehnyt kunnianhimoisen suunnitelman ja tavoitteet siitä, miten ylläpidämme ja lisäämme luonnon monimuotoisuutta tulevina vuosina. Tämä edellyttää uudenlaista ajattelua, toimintatapoja ja yhteistyötä – luontoviisautta. Kaupunginhallitus hyväksyi tiekartan 10.2.2025.
Espoo set ambitious goals – Nature-wise Espoo roadmap aims for 203511.2.2025 09:36:29 EET | Press release
Espoo wants to take care of nature as the city grows. The city has prepared an ambitious plan and goals for how we will maintain and increase biodiversity in the coming years. This will require new kind of thinking, operating methods and cooperation – nature wisdom. The City Board approved the road map at its meeting on 10 February 2025.
Kaupunginhallitus: Luontoviisas Espoo -tiekartta ja neljä uutta luonnonsuojelualuetta10.2.2025 20:35:15 EET | Tiedote
Kaupunginhallitus hyväksyi Luontoviisas Espoo -tiekartan. Tiekartassa esitetään, miten voimme turvata ja lisätä luonnon monimuotoisuutta yhä paremmin.
Elinkeino- ja kilpailukykyjaosto varasi YIT:lle alueen Leppävaaran keskustan pohjoispuolisen alueen suunnitteluun10.2.2025 12:15:06 EET | Tiedote
Leppävaaran alueen lisäksi elinkeino- ja kilpailukykyjaosto varasi Kaitaalta alueen asuinrakentamishankkeelle. Jaosto päätti myös jatkaa useiden alueiden suunnitteluvarauksia sekä kahden tontin vuokraamisen täytäntöönpanoaikaa. Lippajärvellä sijaitsevan Träskändan kartanon alueen varauksen jatkamisen Hotel Chene Oy:lle jaosto jätti pöydälle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme