Tekoäly 6G-kehityksessä: suunta ja tarkoitus
Oulun yliopiston 6G-tutkimusohjelma julkaisi maailmassa ensimmäisenä useiden kymmenien asiantuntijoiden yhdessä työstämän 6G White Paper -artikkelin jo vuonna 2019. Sarja täydentyi parina seuraavana vuonna useilla eri osa-alueita käsittelevillä kirjoituksilla. Yhteensä tieteellisiä visiointeja on ladattu yli miljoona kertaa. Juuri julkaistu sarjan neljästoista osa keskittyy tekoälyyn.
![](/data/images/public/57858920/70896534/4975f6df-2dc5-4969-8e8c-d59dd4f34b1d-w_720.jpg)
Laajoihin kielimalleihin perustuva tekoäly tuo merkittäviä mahdollisuuksia tietoliikenneverkkojen kehittämiseen. Tekoälyä käytetään tietoliikenneverkkojen yhteydessä monella tasolla. Se tehostaa tietoliikennettä, luo uuden alustan tekoälypohjaisille sovelluksille ja muokkaa suuntaa, johon verkkoja kehitetään, jotta korkeampien taajuuksien entistä nopeammasta ja laajemmasta tiedonsiirrosta saadaan tehot irti. Tuoreen julkaisun nimi on Large Language Models in the 6G-Enabled Computing Continuum: a White Paper, ja sen päätoimittajana on Oulun yliopiston Future Computing Group -tutkimusryhmän johtaja Lauri Lovén, joka koordinoi kansallisessa 6G-lippulaivatutkimusohjelmassa hajautetun tekoälyn tutkimuslinjaa.
”Ensimmäisen neljän langattoman sukupolvien aikana totuttiin siihen, että tiedonsiirtokapasiteetti hyppäsi aina uudelle, ennen kokemattomalle tasolle, joka mullisti verkkojen käyttökokemuksen. 5G:n kohdalla parannus ei enää tuntunut niin radikaalilta, vaikka sitä tapahtuikin. Verkon kehityksessä fokus oli siirtynyt muualle kuin käyttäjäkokemuksen parantamiseen — mukaan tuli koneiden välisen tiedonsiirron erilaiset skenaariot, sekä verkon palveluiden toteutus moderneilla ohjelmistokehityksen menetelmillä, jolloin niiden hallinta helpottui ja parantui monella tavalla. Yksinkertaistaen sanon, että 5G:n myötä pilvipalvelut ja reunalaskenta integroituivat mobiiliverkkoihin. 6G:n kohdalla langattomiin verkkoihin yhdistyy tekoäly”, Lovén käy läpi kuuden G:n eli mobiiliteknologian historiaa käyttäen jo 5G:n kohdalla mennyttä aikamuotoa, koska katsoo tutkijana jo 2030-luvulle.
Hän lisää, että 6G-kehityksessä tekoälyn näkökulmasta on kolme keskeistä kokonaisuutta ja näkökulmaa.
”Fokuksessa ovat AI eli tekoäly verkon toimintojen apuna (AI for RAN), tekoälypohjaiset mobiiliverkkoa tarvitsevat sovellukset ja palvelut (AI with RAN) sekä tekoälyn muokkaus verkkoon sopivaksi (AI on RAN).”
Teknologian termistöä ei täysin suomeksi ole, joten englannin prepositioiden tuntemus on avuksi. RAN taas on akronyymi: radio access network. Se tarkoittaa lyhyesti sitä, miten langattomassa tietoliikenneverkossa eri laitteet on yhdistetty verkon muihin osiin radiolinkin kautta. Akronyymitasolla tutkijoiden julkaisun työnimi on LLM WP. Avoimesti saatavilla olevan teoksen kirjoittamisessa on ollut mukana 46 tutkijaa. Sen ydin on pohtia ja esittää, millä tavalla moderneja tekoälymenetelmiähyödyntäen 6G-verkot tarjoavat tietoliikenneyhteydet yksittäisten laitteiden, tiheään ripoteltujen tukiasemien, massiivisten datakeskusten ja tiedot käyttöön tarjoavien pilvipalveluiden väliseen tiedonvaihtoon ja luovat palveluita datan keräykseen sekä välitykseen niissä.
”Tutkimme erityisesti teknistä näkökulmaa, mutta pohdimme lyhyesti myös regulaatiota ja sovellusalueita sekä tietoturvaa ja resilienssiä. Tekoälymenetelmien tutkimus ja eettiset näkökulmat on tästä julkaisusta rajattu pois. Prosessi oli työläs, mutta olemme tyytyväisiä lopputulokseen. Näkemyseroja oli jopa niin, että pieni yksittäinen kirjoittajaporukka veti lopulta koko kontribuutionsa pois, kun ehdottamamme muutokset olisivat olleet liian laajoja. Riitoja ei kuitenkaan päässyt syntymään, kun pelin henki oli selvä alusta pitäen: editoreilla on lopullinen päätösvalta sisällöstä”, Lovén kertoo.
Editoreina eli lopullisina sisällön toimittajina ovat toimineet Oulun yliopiston 6G Flagship -tutkimusohjelmassa työskentelevät Lauri Lovén, Miguel Bordallo López, Jaakko Sauvola ja Sasu Tarkoma, joka on myös Helsingin yliopiston professori sekä Roberto Morabito EURECOM:lta, joka on ranskalainen teknologian tutkimuskeskus ja korkeakoulu.
Laajaan tekoälykeskusteluun LLM WP on selkeästi suuntaa antava kooste, jossa luodaan visio siitä, mihin aivan uuden teknologian kehittäminen vie, mihin se liittyy ja mitä tarjoaa; se on avaus tarkemmille tutkimuksille, projekteille ja julkaisuille.
”Erilaisten tekoälymallien tekniikat kehittyvät tietenkin huimaa vauhtia, ja sovelluskohteet niiden mukana. Televerkon ja paikallisilta laitteilta pilvipalveluita pyörittäviin laskentakeskuksiin ulottuvan laskentajatkumon puolella nämä voivat muuttaa paitsi siirrettävän ja käsiteltävän tiedon sisältöä myös menetelmiä, joilla verkkoa ja sen laskentakapasiteettia hallitaan. Toisaalta henkilökohtaiset tekoälyapurit tai kokonaiset apuriarmeijat saattavat olla piankin saatavilla ja voimme jo alkaa aavistella kuinka valtavaa laskenta- ja tiedonsiirtokapasiteettia ne tulisivat vaatimaan.”
Tutkimus kuitenkin katsoo kuumimman kuplivuuden yli, se on sen tehtävä.
”Tämä julkaisu piti ja kannatti tehdä. Viisi vuotta on nyt tekoälytutkimuksen näkökulmasta todella pitkä aika. Vuodessakin ehtii tapahtua paljon! Tietoverkkojen osalta syklit ovat kuitenkin hitaampia, jo standardoinnissa kestää pitkään. Yksi G on aina noin kymmenen vuoden juttu ja 6G:ta odotellaan kuluttajamarkkinoille joskus 2030-luvun alussa mutta juuri siksi olemme tutkineet sitä jo vuosia. Tekoälyn kehittyminen on tuonut siihen aivan olennaisesti uusia ulottuvuuksia. Ensimmäisten mobiiliviestintäsukupolvien verkko on ollut lähinnä kuten puhelinverkko eli ihmisten välisen kommunikoinnin mahdollistaja. Sitten rinnalle tuli vihdoin ihmisen ja koneen sekä varsinkin 5G:n myötä koneiden välinen itsenäinen tiedonsiirto. Seuraavat askeleet ovat ihmisen ja tekoälyn sekä tekoälyjeagenttien keskinäinen tiedonsiirto, missä on vielä paljon kysymysmerkkejä ennen kuin päästään standardointiin”, Lovén kiteyttää.
Koko 6G Flagship White Paper -sarjan julkaisut täältä vapaasti ladattavissa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ville WittenbergViestintäasiantuntija
tiedeviestintä: tieto- ja sähkötekniikka, 6G Flagship
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Hammashoitopelko jää usein tunnistamatta suun terveydenhuollossa11.2.2025 06:45:00 EET | Tiedote
Hammashoitopelon tunnistamisessa ja pelkäävien potilaiden hoidossa on vielä paljon tehtävää suun terveydenhuollossa. Oulun yliopiston väitöstutkimuksen mukaan hammaslääkärit eivät tunnistaneet yli 15-vuotiaiden potilaiden hammashoitopelkoa päivystysluonteisilla käynneillä, vaikka joka kymmenes potilas kärsi voimakkaasta pelosta. Tutkimus osoitti, että jo lapsuudessa aloitettu hammashoitopelon huomioiminen on tehokasta. Myös kaverikoiran läsnäolo voi lievittää pelkoa. Hammaslääketieteen lisensiaatti Taina Kankaala väittelee aiheesta 14. helmikuuta.
Naisten minäpystyvyydessä parannettavaa – Oulun korkeakoulut vahvistavat naisten rohkeutta yrittäjyyteen ja johtajuuteen10.2.2025 08:42:00 EET | Tiedote
Tuoreen selvityksen mukaan naisten osuus Suomen yritysjohtajista on kasvussa, mutta silti vain harva nainen yltää toimitusjohtajaksi. Oulun ammattikorkeakoulu ja Oulun yliopiston kauppakorkeakoulu kannustavat koulutuksen avulla korkeasti koulutettuja naisia etenemään urallaan vaativampiin tehtäviin.
Oulun yliopistossa kehitetään uraauurtavaa teknologiaa sairauksien varhaiseen tunnistamiseen10.2.2025 06:45:00 EET | Tiedote
Oulun yliopistossa kehitetään uudenlaista biosensoriteknologiaa, joka voi mullistaa sairauksien varhaisen diagnostiikan ja hoidon tulevaisuudessa. Professori Caglar Elbukenin johtama monitieteinen tutkimushanke, Uuden sukupolven molekyylisensorit, on saanut Jane ja Aatos Erkon säätiöltä lähes miljoonan euron rahoituksen kolmivuotiseen tutkimustyöhön.
Vetysiirtymän asiantuntijat kokoontuvat Oulun yliopistoon 11. helmikuuta – vetyskenaarioista työkaluja vaikutusten arviointiin5.2.2025 08:11:00 EET | Tiedote
Maamme johtavat ja kansainväliset vetyasiantuntijat kokoontuvat Oulun yliopiston vetytutkimuspäivään tiistaina 11. helmikuuta. Tapahtumassa kuullaan vetysiirtymän ajankohtaisesta tutkimuksesta ja tuoreimmista näkymistä. Tapahtuma pidetään Saalastinsalissa Linnanmaalla (Pentti Kaiteran katu 1) klo 8.30–17. Tervetuloa kuulemaan!
Lisää rahoitusta ja huomattava huomiointi Oulun yliopiston 6G-tutkimusinfrastruktuurille5.2.2025 07:13:00 EET | Tiedote
Suomen Akatemia on myöntänyt kuudelle kotimaiselle isolle tutkimusinfrastruktuurihankkeelle Majakka-statuksen ja lisää rahoitusta. Oulun yliopisto on mukana viidessä kuudesta statuksen saaneesta ja johtaa niistä langattoman tietoliikenteen hanketta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme