Greenpeace haastaa energiayhtiö Energy Transferin oikeuteen – vetoaa ensimmäisenä EU:n uuteen direktiiviin
Greenpeace on ensimmäisenä vetoamassa Euroopan unionin direktiiviin, jonka on tarkoitus suojella kansalaisyhteiskunnan sananvapautta suuryhtiöiden väärinkäytöksiltä. Greenpeace International on jättänyt alankomaalaiseen oikeuteen haasteen yhdysvaltalaista fossiiliyhtiötä Energy Transferia vastaan. Järjestö tavoittelee haasteella korvauksia kaikista Energy Transferin sille Yhdysvalloissa aiheuttamista haitoista.
Taustalla ovat Energy Transferin Greenpeacea vastaan vaientamistarkoituksessa nostamat oikeusjutut. Nämä SLAPP-kanteet eli strategiset oikeudenkäynnit julkista osallistumista vastaan (Strategic Lawsuit Against Public Participation) ovat taktiikka, joilla suuryritykset pyrkivät hiljentämään niitä kritisoivat järjestöt ja aktivistit hautaamalla ne kohtuuttoman suuriin oikeudenkäyntikuluihin. Euroopan unioni puuttuu nyt näihin oikeusjärjestelmää väärinkäyttäviin kanteisiin uudella direktiivillä.
“Energy Transferin 300 miljoonan dollarin haaste Greenpeacea vastaan pelkästä avoimen kirjeen allekirjoittamisesta on räikeimpiä SLAPP-kanteita koskaan. Siksi se on hyvä tapaus, johon EU:n SLAPP-direktiiviä voi soveltaa. Jos voitamme, se vahvistaa kansalaisyhteiskuntaa Euroopan unionissa ja tarjoaa ratkaisuja niille, jotka kamppailevat ilmiön kanssa muualla maailmassa”, Sanoo Greenpeace Internationalin vanhempi lakimies Daniel Simons.
Greenpeace on puolustautunut Energy Transferin oikeusjuttuja vastaan vuodesta 2017 lähtien. Yhtiö nosti kanteet sen jälkeen, kun sen Dakota Access -öljyputkea vastustettiin vuonna 2016 alkuperäiskansojen johtamissa protesteissa. Energy Transfer väittää protestien olleen Greenpeacen järjestämiä. Ensimmäisen kanteen yhtiö nosti liittovaltion tuomioistuimessa Yhdysvaltain RICO-lain (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act) perusteella. Laki on tarkoitettu järjestäytyneen rikollisuuden torjuntaan. Tuomari hylkäsi tapauksen, koska todisteet eivät “läheskään" riittäneet RICO-rikoksen todistamiseen.
Energy Transfer nosti välittömästi uuden kanteen Pohjois-Dakotan osavaltion tuomioistuimessa samoja argumentteja kierrättäen. Oikeudenkäynnin on määrä alkaa 24. helmikuuta. Pohjois-Dakotassa ei ole lainsäädäntöä, joka suojaisi vastaajia SLAPP-kanteilta, mikä tarkoittaa, että Greenpeacen vastaajat eivät voi saada oikeudenkäyntikulujaan täysimääräisesti takaisin, vaikka voittaisivat. Juuri tähän ongelmaan Greenpeace Internationalin uuden kanteen on tarkoitus puuttua.
Oikeusjärjestelmän väärinkäytökset kasvussa
EU:n anti-SLAPP-direktiivi astuu voimaan tilanteessa, jossa fossiiliteollisuus väärinkäyttää oikeusjärjestelmää hiljentääkseen ympäristöjärjestöjä ja muita kriitikoita. Tämä on osa laajempaa trendiä, jossa SLAPP-kanteiden määrä kasvaa. Coalition Against SLAPPs in Europe (CASE) -järjestön raportti dokumentoi 1 049 SLAPP-kannetta Euroopassa vuosina 2010–2023. Kanteista 166 nostettiin vuonna 2023.
Energy Transferin lisäksi öljyalan suuryritykset Shell, Total ja ENI ovat viime vuosina nostaneet SLAPP-kanteita Greenpeacea vastaan, mutta Shellin ja Totalin yritykset ovat jo menneet pieleen.
"Tämä tapaus on käännekohta taistelussa SLAPP-kanteita vastaan. Liian pitkään vaikutusvaltaiset yritykset ovat käyttäneet oikeusjärjestelmää väärin vaientaakseen kriitikoita ja kuluttaakseen kansalaisyhteiskunnan järjestöjen resursseja. Vetoamalla EU:n anti-SLAPP-direktiiviin Greenpeace International ei vain puolusta itseään, vaan luo ennakkotapauksen, joka voi suojella aktivisteja ja toimittajia kaikkialla. Voitto tässä asiassa lähettäisi voimakkaan viestin: SLAPP-kanteita ei jätetä haastamatta, ja ne, jotka käyttävät oikeusjärjestelmää aseena eriävien mielipiteiden tukahduttamiseen, joutuvat siitä vastuuseen", sanoo Emma Bergmans, CASE-ohjauskomitean jäsen ja Free Press Unlimitedin vanhempi politiikka- ja vaikuttamisasioiden neuvonantaja.
Lisätietoja:
Greenpeacen haasteen englanninkielinen käännös
Juha Aromaa, apulaismaajohtaja, Greenpeace Norden, puhelin 050 369 6202
Yhteyshenkilöt
Juha AromaaGreenpeacen Suomen apulaismaajohtaja
- Greenpeacen toiminta
- metsät ja metsäpolitiikka
- ilmasto ja ilmastopolitiikka
Sanni LahtinenTiedottaja
Puh:040 7517 957sanni.lahtinen@greenpeace.orgTilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Greenpeace
Muistutuskutsu: Ilmastolaki, hiilineutraali Suomi 2035 ja kevään päätökset – mediatilaisuus 16.4. Klo 915.4.2025 08:48:01 EEST | Kutsu
Greenpeace järjestää 16.4. taustoittavan toimittaja-aamiaisen, joka keskittyy ilmastolakiin, sen toteutukseen sekä hiilinielujen korjaamiseksi tarvittaviin toimiin.
Kutsu: Ilmastolaki, hiilineutraali Suomi 2035 ja kevään päätökset – mediatilaisuus 16.4. Klo 910.4.2025 11:25:13 EEST | Kutsu
Greenpeace järjestää 16.4. taustoittavan toimittaja-aamiaisen, joka keskittyy ilmastolakiin, sen toteutukseen sekä hiilinielujen korjaamiseksi tarvittaviin toimiin.
Greenpeacen aktivistit valtasivat lavan Metsä Boardin yhtiökokouksessa: “Luonnonmetsät on saatava turvaan nyt!”20.3.2025 15:21:13 EET | Tiedote
Greenpeacen aktivistit ovat keskeyttäneet Metsä Boardin yhtiökokouksen Finlandia-talolla useita kertoja. Aktivistit nousivat lavalle kesken toimitusjohtajan katsauksen ja vaativat yhtiöltä selkeää ja kattavaa linjausta, joka varmistaa, ettei sen tuotteisiin voi päätyä luonnonmetsien puuta.
Greenpeacen aktivistit myös Stora Enson yhtiökokouksessa: vaativat yhtiötä linjaamaan, ettei se hanki puuta luonnonmetsistä20.3.2025 14:31:48 EET | Tiedote
Greenpeacen aktivistit osoittavat tällä hetkellä mieltään myös Stora Enson yhtiökokouspaikalla Katajanokalla Helsingissä. Järjestö on jättänyt Stora Ensolle aloitteen, jossa se esittää, että yhtiö laatii uskottavan ja läpinäkyvän ohjeistuksen puunhankinnan estämiseksi luontoarvoiltaan merkittävistä metsistä.
Orpo petti lupauksensa – hallitus siirtää vastuun vanhojen metsien säästämisestä yhtiöille20.3.2025 13:40:00 EET | Tiedote
Greenpeace tuomitsee jyrkästi Petteri Orpon hallituksen tänään tekemän päätöksen, joka jättää kiistattomasti suojelun arvoisia vanhoja metsiä hakkuu-uhan alle. Tutkijoiden laajasti tuomitseman linjauksen myötä luonnonmetsien määrä Suomessa uhkaa nyt huveta entisestään, kun hallitus jättää pysyvää suojelupäätöstä odottaneita vanhoja metsiä suojelun ulkopuolelle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme