Monialaistamisella kaivattuja lisätuloja maatiloille – kasvunäkymiä kaivataan
Maataloudessa on menossa rakennemuutos, ja yhä useampi maatila joutuu miettimään toimeentulon kokoamista eri lähteistä. Viime vuoden lopulla ProAgria teki laajan kyselytutkimuksen monialaistaneille ja mahdollisesti monialaistaville maatiloille. Kyselyyn vastasi kaikkiaan 638 henkilöä maatiloilta ja maaseutuyrityksistä. Tästä joukosta jo yli 60 %:lla oli yritystoimintaa maatalouden rinnalla. Kysely osoitti, että monialaistaminen kiinnostaa lisätulojen näkökulmasta. Osaamista yrittäjillä on, mutta aikaa ei ole uuden yritystoiminnan käynnistämiseen ja kehittämiseen.

- Olemassa olevat monialaistaneet maatilat ovat tyytyväisiä siihen tuloon, mikä heille nyt tulee liitännäiselinkeinosta ja tavoitteena ei ole kasvattaa sitä liian suureksi ja aikaa vieväksi liiketoiminnaksi, kiteyttää yrityspalvelujen kehityspäällikkö Pekka Häkkinen ProAgria Etelä-Savosta, ja jatkaa, - Monialaistaneet maatilat ovat merkittävän iso joukko, joka on otettava huomioon maatalouden rakennemuutoksessa. Jos halutaan, että maaseudulla on toimeliaisuutta, tarvitaan maatalouden oheen muuta yritystoimintaa tai tilan ulkopuolista työtä. Osalla ei ole mahdollisuuksia laajentaa maatilaansa ja viljelyn saaminen kannattavaksi voi olla haastavaa. Nämä monialaistavat maatilat tarvitsevat myös tukea kehittyäkseen.
Kyselyn tuottamia tuloksia analysoidaan myös yhdessä Maa- ja metsätieteellisen tiedekunnan projektityö AGRI-021 kurssin opiskelijaryhmän kanssa. Yhteistyössä hahmotetaan monialaisten tilojen tulevaisuuden mahdollisuuksia.
Monialaistamisessa merkittäviä maakunnallisia eroja
Monialaistaneet maatilat ovat pääosin pienempiä maatiloja, mutta joukkoon mahtuu myös isoja tiloja, jotka ovat yhtiöittäneet eri toimintojansa. Monialaistaneiden tilojen yritystoiminnan liikevaihto on keskimäärin 50 000 euroa vuodessa, mutta haitari on tässäkin laaja aina yli 200 000 euron liikevaihtoon asti.
Kasvintuotantotilat hakevat erityisesti lisätuloja monialaistamisesta. Suurimpia monialaistamisen liiketoimintasuuntia ovat koneurakointi, polttopuiden teko, matkailu, suoramyynti ja muut palvelut esimerkiksi kiinteistöjen hoito. – Monialaistaneiden maatilojen maataloustoimialajakauma on laaja. Valintoja määrittelee myös tilan koko ja tulevaisuuden näkymät. Jos tilalla ei ole kasvumahdollisuuksia, hakee se luontevasti monialaistamista. Jatkajien saaminen alalle kuin alalle on haastavaa, painottaa Häkkinen.
Monialaistamisen tarve ja mahdollisuudet näkyvät maakunnallisissa tuloksissa. Etelä-Savossa, Itä-Suomessa ja Länsi-Suomessa on muita maakuntia enemmän monialaistaneita tiloja, joilla pääosa tuloista tulee yritystoiminnasta ja maataloustuotanto on jäänyt sivuelinkeinoksi. Etelä-Suomessa, Pohjois-Suomessa ja Keski-Suomessa on muita enemmän monialaistaneita maatiloja, joilla päätulo tulee edelleen maataloudesta ja rinnalla on muuta yritystoimintaa. – Maakunnalliset erot kertovat myös sitä, missä investoidaan ja mihin. On alueita, joissa maataloustuotanto on vahvaa ja on alueita, joissa liitännäiselinkeinot ovat kasvaneet merkittäviksi alueen vahvuuksien ja painotusten mukaan, tiivistää Häkkinen.
Yrittäjät haaveilevat päätoimisesta yrittäjyydestä ja yritystoiminnan kasvusta
Kyselyyn vastanneet näkivät kehitystarpeina omassa yritystoiminnassaan mm. laajennukset, investoinnit, vastuullisuuden, sukupolvenvaihdokseen valmistautumisen, rahoituksen saannin sekä kustannusten hallinnan.
Huolina nousivat esille ammattitaitoisen työvoiman saatavuus, ajankäytön ongelmat, oma terveys, maatalouden kannattavuus, tuottajahinnat, byrokratia, tekniikan muutokset ja niiden haltuunotto sekä yritystoiminnan kannattavuus ja markkinointi.
Unelmissa nähtiin myös paljon positiivisia asioita. Näitä olivat vastaajilla yritystoiminnan monipuolistuminen, kasvu ja kestävä kehitys, päätoiminen yrittäjyys, maatilan ja yritystoiminnan kasvu ja jatkuvuus tuleville sukupolville, tehokas ja tuottava toiminta sekä hallittu laajentaminen ja kannattava toiminta.
Yrityspalveluja tarvitaan monialaistavien yrittäjien tueksi
ProAgrian ja Maa- ja kotitalousnaisten tuottamat yrityspalvelut ovat vakiinnuttaneet asemansa monialaistavien maatilojen ja maaseutuyritysten tukena. Erityisesti heidän tuottamat talous- ja tilitoimistopalvelut ovat olleet kysyttyjä.
Viime ohjelmakaudella 2016–2023 ProAgrian ja Maa- ja kotitalousnaisten yritysasiantuntijat ohjasivat valtakunnallisesti yhteensä 11 700 uutta yritystä ja vastasivat näin maatalouden rakennemuutoksen haasteisiin. Lisäksi yritysasiantuntijat hakivat 1 000 yrittäjälle erilaisia yritystoimintaan liittyviä investointi- ja kehittämistukia, valmistelivat noin 100 yritysryhmähankeaihiota ja uusia yritysryhmähankkeita syntyi yli 50 eri puolille Suomea. Maaseudulla toimiville yrittäjille järjestettiin lähes 600 tilaisuutta yhteistyössä sidosryhmien kanssa. Yhteistyökumppaneita ovat olleet esimerkiksi oppilaitokset, elinkeinoyhtiöt, kunnan elinkeinotoimijat, Metsäkeskus, toimintaryhmät ja ELY-keskus. Toimijoiden kanssa on tehty yhteistyötä myös asiakaskohtaisessa neuvonnassa. ProAgrian ja Maa- ja kotitalousnaisten palvelutoiminta kattaa koko Suomen ja tapahtuu lähellä asiakkaita.
Lisätietoja
Pekka Häkkinen, yrityspalvelujen valtakunnallinen kehityspäällikkö, ProAgria Etelä-Savo, puhelin 040 038 1432, pekka.hakkinen@proagria.fi
Suvi Anttila, yhteiskuntasuhde- ja vastuullisuusjohtaja ProAgria Keskusten Liitto, puhelin 040 560 8551, suvi.anttila@proagria.fi
Harri Mäkivuokko, toimitusjohtaja ProAgria Keskusten Liitto, puhelin 040 5081393, harri.makivuokko@proagria.fi
ProAgrian ja Maa- ja kotitalousnaisten yritysasiantuntijat https://www.proagria.fi/asiantuntijat?expertise=yrityspalvelut¢er=&searchTerm=
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Suvi AnttilaYhteiskuntasuhde- ja vastuullisuusjohtajaProAgria Keskusten Liitto
Puh:040 560 8551suvi.anttila@proagria.fiOlemme maatila- ja maaseutuyrittäjiä koko Suomessa palveleva asiantuntijaorganisaatio ja lisäarvoa luova kumppani. Meitä on 650 Suomen parasta alan asiantuntijaa ja tähtäämme siihen, että asiakkaanamme saat parhaan asiakaskokemuksen liiketoimintasi kehittämiseen. Yrityskokonaisuus ja laadukkaat palvelut tuotantoon, talouteen ja johtamiseen moniosaajatiimiemme kautta saat vain meiltä. Meille tärkeää on mahdollistaa maailman puhtain ja elinvoimaisin maaseutu myös tulevaisuudessa. Sen eteen teemme töitä joka päivä yhteistyökumppaneidemme kanssa.
Meillä toimii kahdeksan alueellista ProAgria-keskusta sekä valtakunnallinen Keskusten Liitto. Keskuksemme tarjoavat asiakkaidemme tarpeiden mukaiset monipuoliset palvelut.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ProAgria
Tiedote/Kutsu Koivikon Kartanon avoimet ovet 25.4.202516.4.2025 12:30:54 EEST | Tiedote
Kiteen Koivikon Kartanolla järjestetään avoimien ovien päivä 25.4.2025 klo 10-15. Tapahtuma on suunnattu viljelijöille ja kuluttajille. Avoimien ovien päivä on loistava mahdollisuus päästä tutustumaan nykyaikaiseen luomumaidontuotantoon.
Uusia keinoja vesistöjen tilan parantamiseen15.4.2025 11:01:57 EEST | Tiedote
Ilmastonmuutos lisää vesistöihin aiheutuvaa kuormitusriskiä sekä kasvattaa valuma-aluekunnostusten ja vesienhallinnan tarpeita. Erityisen suuria nämä tarpeet ovat Pohjois-Pohjanmaan voimakkaasti ojitetuilla maa- ja metsätalousalueilla. Kasvavia kuormitusriskejä voidaan hillitä erilaisilla vesienhallinnan toimenpiteillä, joita maanomistajat voivat toteuttaa omilla maillaan.
Kevätkylvöt aloitettu ennätysaikaisin, ProAgrian kasvutilannetiedotus käynnistyy15.4.2025 08:09:00 EEST | Tiedote
Maalis-huhtikuun vaihteen lämpöaalto vauhditti kevään etenemistä, ja edullisilla alueilla pellot alkoivat kuivua ennätysaikaisin kylvökuntoon. Kevään eteneminen on tunnetusti kuitenkin oikukasta, ja viime viikon ilmojen viilentymisen, kylmän pohjoistuulen ja takatalven myötä kevään tulo hetkellisesti hidastui. Kasvukauden etenemisessä ollaan kuitenkin vielä normaalia aikaisemmassa. ProAgria Keskusten Liitto käynnistää valtakunnallisen kasvutilannetiedotuksen tiistaina 29.4. ja seuraa touko–syyskuun aikana 2–3 viikon välein peltoviljelykasvien, perunan, vihannesten ja marjakasvien kasvutilannetta kylvöistä sadonkorjuuseen eri puolilla Suomea.
Valitse kotimainen lammas – tuet suomalaista maataloutta!11.4.2025 12:36:00 EEST | Tiedote
Lammas mielletään usein vain pääsiäispöytään kuuluvaksi herkuksi, mutta se on paljon muutakin. Suomessa lampaat ovat tärkeä osa maataloutta ja luonnonhoitoa, ja ne tuottavat lihaa, villaa sekä taljoja. Lisäksi ne edistävät biodiversiteettiä hoitamalla perinnebiotooppeja ja maisemia. Nyt lampaita kokeillaan myös aurinkopaneelikenttien laiduntajina, millä alueet saadaan ruoantuotantoon ja hiilensidontaan.
Suomalaisen tuotosseurannan tulokset kansainvälistä huippuluokkaa–lehmien keskituotos kasvoi merkittävästi19.3.2025 10:02:54 EET | Tiedote
Suomalaiset tuotosseurannan tulokset ovat kansainvälisesti huippuluokkaa. Vuonna 2024 lehmien energiakorjattu keskituotos kasvoi peräti 304 kiloa lehmää kohti: vuoden keskituotos oli 11 171 kiloa energiakorjattua maitoa (EKM), kun vuonna 2023 vastaava lukema oli 10 867 kg EKM.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme