Valmistava teollisuus hyödyntämään kiertotaloutta – DaRe-X projektissa kehitetään menetelmiä uusiokäyttö-prosessin valintaan
Kiertotalouden on kehityttävä, jotta voimme palata elämään maapallon kantokyvyn mukaisesti. DaRe-X-yhteishanke edistää erityisesti valmistavan teollisuuden siirtymistä kiertotalouteen käytännön esimerkkien ja sovellettavien työkalujen kautta.

Kiertotalouden toteuttaminen monissa teollisissa tuotteissa on haastavaa osaamisen, sopivan datan ja liiketoimintamallien puutteen vuoksi.
DaRe-X-projekti keskittyy tähän asiaan koneteollisuuden kontekstissa. "Vastikään käynnistyneessä projektissa tehdään kaksi demonstraatiota, joista ensimmäinen on puutavaranostin ja kuvaa retrofit-sovellusta, ja toinen on Volvo EC25 -kaivinkone, joka demonstroi uusioasennusta. Digitaalisten kaksosten ja mallien pohjalta kehitetään menetelmiä eri Re-X-lähestymistapojen sopivuuden arvioimiseksi ja määrällisiksi arvoiksi päätöksenteon tueksi", sanoo projektin vastuullinen johtaja, professori Emil Kurvinen.
”Kiertotaloutta toteutetaan edelleen käytännössä pääosin materiaalien kierrätyksellä tuotteen elinkaaren lopussa, eikä korkeamman tason Re-X-prosesseja, kuten kunnostusta, uudelleenvalmistusta ja uudelleenkäyttöä ole kehitetty systemaattisesti", sanoo professori Mika Horttanainen LUT-yliopistosta.
Liiketoiminnan uudistamista varten hankkeessa luodaan uusiin datalähteisiin, kuten digitaalisten kaksosten elinkaaridataan pohjautuvia Re-X prosesseja ja teknologioita.
"Suomalaisten vientiyritysten tuotteet ovat käytössä ympäri maailmaa, jolloin liitettävyyden ja datakapasiteetin merkitys korostuu arvioitaessa omaisuuden tilaa ja mahdollisia lähestymistapoja Re-X-prosessien toteuttamiseen", sanoo apulaisprofessori Mehdi Rasti.
Isossa poikkitieteellisessä tutkimushankkeessa on mukana kuusi LUTin tutkimusryhmää kestävyystutkimuksen, konetekniikan, sähkötekniikan ja tuotantotalouden aloilta sekä Oulun yliopiston kone- ja ajoneuvotekniikan tutkimusryhmä.
Uudet Re-X prosessit viedään käytäntöön hankkeeseen osallistuvissa hyödyntäjäyrityksissä, joita ovat Glaston, Konecranes ja Mitsubishi Logisnext Europe. Siirtymää tukevat ratkaisutoimittajat Atostek ja Kaltiot Technologies. Muita hankkeessa mukana olevia liikekumppaneita ovat ratkaisutoimittaja Sofidium sekä seuraajajäsenet Danfoss ja Mirka yhdessä omien veturiekosysteemiensä kanssa.
Hankkeen tuloksilla odotetaan olevan laajoja vaikutuksia uusien kumppanuuksien syntymiseen, ainutlaatuisten ratkaisujen luomiseen sekä yritysten kilpailukyvyn kehittymiseen ja liiketoiminnan kasvuun globaaleilla markkinoilla.
Business Finlandin rahoittaman hankkeen julkisen tutkimuksen kokonaisbudjetti on noin 1,9 miljoonaa euroa, josta LUTin osuus on 1,6 miljoonaa euroa ja Oulun yliopiston 0,3 miljoonaa euroa. Hankkeen kesto on kolme vuotta, alkaen vuoden 2024 lopusta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Professori Emil Kurvinen, projektin vastuullinen johtaja, 050 569 5969, Emil.kurvinen@oulu.fi, materiaali- ja konetekniikan tutkimusyksikkö, Oulun yliopisto
Apulaisprofessori Mehdi Rasti, projektin johtaja, 050 414 3814, Mehdi.rasti@oulu.fi, CWC - Verkot ja järjestelmät tutkimusyksikkö, Oulun yliopisto
Viestintäasiantuntija Kaisu Koivumäki, 050 4344261, kaisu.koivumaki@oulu.fi, Oulun yliopisto
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
6G-testikeskuksen ensimmäinen yritysasiakas kehittää luodinkestävää lasia, joka suojaa myös RF-signaaleilta17.4.2025 07:15:27 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston 6G-testikeskus on päässyt aloittamaan yritysasiakkaiden testaustoiminnan. Ensimmäinen asiakas on kotimainen lasinjalostustehdas Tambest, mikä saattaa tuntua yllättävältä.
Sota meissä – Lapin sotaa muistellaan Arktikumissa 26. huhtikuuta16.4.2025 08:40:00 EEST | Tiedote
Huhtikuun lopussa tulee kuluneeksi 80 vuotta Lapin sodan päättymisestä. Lapin sota on merkittävä ajanjakso, joka on jättänyt jälkensä niin Suomen historiaan kuin yksittäisten perheiden ja ihmisten muistoihin. Sodan vaikutukset pysyvät lappilaisten mielissä ja elämässä: ne ulottuvat tähän päivään muistojen ja tarinoiden kautta. Rovaniemellä Arktikumin Polarium-salissa järjestetään ”Sota meissä – muistoja Lapin sodasta” -tilaisuus lauantaina 26.4.2025 kello 12–16.
Masennus- ja ahdistusoireet lisäävät riskiä vapautukselle varusmiespalveluksesta16.4.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan masennuksen ja ahdistuksen oireet ovat yhteydessä heikompaan sosiaaliseen vuorovaikutukseen sekä suurempaan todennäköisyyteen saada lykkäystä tai vapautus varusmiespalveluksesta jo kutsuntavaiheessa. Tutkija Jan Silvalan mukaan masennus- ja ahdistusoireita tulisi seuloa kutsuntalääkärintarkastuksissa nykyistä useammin.
Kädellisten evoluutio tarkentuu – uusi radioisotooppinen ajoitus käänteentekevä askel vulkaanisten kerrostumien tutkimuksessa14.4.2025 05:49:00 EEST | Tiedote
Vulkaanisten fossiiliesiintymien uudet radioisotooppiset ajoitukset auttavat tutkijoita selvittämään nisäkkäiden evoluutiota. Oulun yliopisto on mukana tutkimuksessa, jonka odotetaan tuovan lisävalaistusta varhaisen ihmisen kehitykseen.
Hubble-avaruusteleskooppi paljastaa ensimmäiset kuvat meneillään olevista ydintähtijoukkojen sulautumisista9.4.2025 18:00:00 EEST | Tiedote
Uusi tutkimus raportoi ensimmäisestä suorasta havainnosta sulautuvista tähtijoukoista galaksien keskustoissa. Sulautuminen tapahtuu pienten tähtijoukkojen valuessa galaksien keskustaan, jolloin ne voivat yhdistyä tultuaan tarpeeksi lähekkäin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme