Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha

Välfärdsområdenas finansiering: 1,2 miljoner finländare håller på att permanent hamna i en ojämlik ställning

Dela

På grund av den nuvarande finansieringsmodellen för välfärdsområdena riskerar 1,2 miljoner finländare att permanent hamna i en ojämlik ställning i fråga om de offentliga social-, hälsovårds- och säkerhetstjänsterna. Detta är en följd av den nuvarande finansieringsmodellen för välfärdsområdena, som avsevärt skär ner den kalkylerade finansieringen för sex välfärdsområden och håller på att göra nedskärningen av finansieringen permanent efter år 2029. Dessa områden anser att den nuvarande finansieringsmodellen bör reformeras snabbt.

Två lila grafiska element som liknar hjärtan eller V-bokstäver mot mörk bakgrund. I övre högra hörnet finns Varhas logo.

De välfärdsområden som håller på att drabbas permanent av nedskärningen i finansieringen är Östra Nylands, Lapplands, Mellersta Österbottens, Norra Karelens, Päijänne-Tavastlands och Egentliga Finlands välfärdsområden. Områdena kräver i sitt gemensamma ställningstagande att finansieringsmodellen korrigeras så att alla välfärdsområden får kalkylerad, behovsbaserad finansiering till fullt belopp, och att inget område permanent hamnar i en svagare ställning än de övriga.

Ställningstagandet finns som bilaga till meddelandet. Välfärdsområdesdirektörerna i de sex välfärdsområdena överlämnade ställningstagandet torsdagen den 13 februari 2025 till kanslichef Juha Majanen vid Finansministeriet.

Ställningstagande: den orättvisa finansieringsmodellen måste korrigeras

I det gemensamma ställningstagandet för de sex välfärdsområdena konstateras att en finansieringsmodell som baserar sig på befolkningens behov är den enda rättvisa och hållbara grunden för beräkning av finansieringen. Målet bör vara att alla välfärdsområden får kalkylerad finansiering till fullt belopp och att finansieringskalkylerna uppdateras om befolkningens servicebehov förändras.

I ställningstagandet föreslås att övergångsperioden förkortas i de områden där finansieringen är mindre än befolkningens kalkylerade servicebehov och att den permanenta övergångsutjämningen slopas från finansieringslagen.

  • Den nuvarande finansieringsmodellen är orättvis. Det är fel att utgå ifrån att en del av välfärdsområdena skulle kunna ordna jämlika tjänster med väsentligt mindre ekonomiska resurser jämfört med de områden vars finansiering motsvarar befolkningens behov, konstateras det i ställningstagandet.

  • Till följd av systemet med övergångsutjämning riskerar de regionala hälsoskillnaderna att öka ytterligare och jämlikheten mellan medborgarna att skrotas.

I lagen om välfärdsområdenas finansiering föreskrivs om en övergångsutjämning vars syfte är att korrigerar alla välfärdsområdenas finansiering mot en behovsbaserad finansiering. Vid kalkylering av övergångsutjämningen görs det en jämförelse mellan den finansiering ett välfärdsområde får med stöd av den nuvarande finansieringslagstiftningen och det belopp kommunerna använde före reformen. Om kommunerna i ett område har använt mindre pengar för social-, hälsovårds- och räddningstjänster än välfärdsområdets kalkylerade finansieringsbas skulle förutsätta, skär övergångsutjämningen ner den statliga finansieringen.

I finansieringen av sex välfärdsområden håller det på att bli kvar en bestående nedskärning på sammanlagt 85 miljoner euro, vilket motsvarar ungefär 1 500 skötares eller ungefär 850 läkares arbetsinsats.

  • Det är möjligt och helt nödvändigt att korrigera finansieringsmodellen för att trygga jämlika och högklassiga social-, hälsovårds- och räddningstjänster för alla medborgare.

  • Den orättvisa situationen måste rättas till. Den statliga finansieringen för Egentliga Finland minskas med nästan 353 miljoner euro under åren 2023–2029. Samtidigt ökar finansieringen avsevärt på andra håll under samma period. Trots detta omfattas alla av samma krav på ekonomisk balans och skyldighet att ordna tjänster, säger organiseringsdirektör Antti Parpo.

 

Ytterligare information till medierna:

Egentliga Finlands välfärdsområde: välfärdsområdesdirektör Tarmo Martikainen, tarmo.martikainen@varha.fi, tfn 050 558 4579 (på resa 12 - 18.2.2025): Antti Parpo, tfn. 040 642 86 82

Östra Nylands välfärdsområde: välfärdsområdesdirektör Max Lönnqvist, max.lonnqvist@itauusimaa.fi, tfn 040 503 0818

Mellersta Österbottens välfärdsområde Soite: välfärdsområdesdirektör Mikko Komulainen, mikko.komulainen@soite.fi, tfn 040 804 4333

Lapplands välfärdsområde: välfärdsområdesdirektör Jari Jokela, jari.jokela@lapha.fi, tfn 040 532 3998

Norra Karelens välfärdsområde – Siun sote: välfärdsområdesdirektör Kirsi Leivonen, kirsi.leivonen@siunsote.fi, tfn 013 330 8590

Päijänne-Tavastlands välfärdsområde: välfärdsområdesdirektör Petri Virolainen, petri.virolainen@paijatha.fi, tfn 050 438 3662 

Nyckelord

Dokument

Egentliga Finlands välfärdsområde

”Vi tryggar, vi botar, vi räddar – välfärd tillsammans, varje dag.”
Egentliga Finlands välfärdsområde ordnar invånarnas social- och hälsovårdstjänster samt räddningstjänster. Vår webbplats är varha.fi

Andra språk

Följ Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye