Inhimillinen ote uusiin teknologioihin – tutkijat pureutuvat tekoälyn eettisiin haasteisiin
Tekoäly ja autonomiset järjestelmät muuttavat nopeasti monia aloja ja elämänalueita – ja tuovat mukanaan uudenlaisia eettisiä haasteita. Ryhmä tutkijoita eri aloilta on kirjoittanut teoksen, jossa näitä autonomisia teknologioita käsitellään ajankohtaisesti ja kriittisesti ihmiskeskeisestä näkökulmasta. Teos keskittyy siihen, miten tekoäly ja autonomiset järjestelmät vaikuttavat ihmisten elämään ja työtapoihin.

– Kun näitä järjestelmiä kehitetään ja niiden ympärille rakennetaan liiketoimintaa, on tärkeää ymmärtää, miten ihmiset kokevat teknologian ja toimivat sen kanssa. Työskenteletpä ohjelmistojen kehittämisen tai liiketoiminnan parissa, kirjamme tarjoaa elämän eri alueiden rajat ylittäviä näkemyksiä, sanoo Rebekah Rousi, Vaasan yliopiston viestintätieteiden apulaisprofessori.
Rousi on toimittanut "Humane autonomous technology" -kirjan yhdessä Vaasan yliopiston markkinoinnin apulaisprofessorin Catharina von Koskullin ja Aalto-yliopiston vanhemman lehtorin Virpi Roton kanssa. Kirja on verkossa avoimesti saatavissa.
Tekoäly tuo mukanaan uusia eettisiä haasteita
Yksi kirjan keskeisistä teemoista on tekoälyn ja autonomisten järjestelmien eettisyys. Kirjassa käsitellään eettisestä näkökulmasta haastavia aiheita, jotka liittyvät esimerkiksi immateriaalioikeuksiin ja teknologioiden mahdollisuuteen omaksua inhimillisiä piirteitä.
Kirjassa korostetaan, että teknologioiden suunnittelussa on tarve eettisille käytännöille, jotka asettavat etusijalle ihmisten hyvinvoinnin ja luovuuden.
– Tekoälyn osalta suuret haasteet liittyvät paljolti etiikkaan, moraaliseen toimintaan sekä kestävyyteen. Aiempien "robotit vievät työpaikkamme" -huolien lisäksi meillä on lukuisia uusia haasteita. Esimerkiksi useat suuret teknologiayritykset ovat vetäytyneet lupauksistaan hiilineutraaliuden suhteen. Myös eettinen sisällön tuottaminen ja kuluttaminen ovat osoittautuneet haastaviksi datan puhdistuskeskusten myötä. Nämä tämän päivän hikipajat sijaitsevat globaalissa etelässä ja suodattavat sopimatonta sisältöä suurista kielimalleista. Tutkijoina ja kehittäjinä meillä on todella paljon käsiteltävää, Rousi sanoo.
Rousi ajattelee, että teknologioiden eettinen, ihmiskeskeinen suunnittelu vaatisi paljon lisää kriittistä ajattelua, keskustelua ja teknologioista oppimista.
– Valitettavasti koen, että sen vaikutus vähenee, kun sama teknologia, jota meidän pitäisi kritisoida, on myös se teknologia, jonka puoleen käännymme saadaksemme ajantasaista tietoa.
Teknologian kehitys vaikuttaa lähes kaikkiin aloihin
"Humane autonomous technology" lähestyy autonomista teknologiaa aidosti monitieteisesti. Kirjoittajat ovat esimerkiksi ihmisen ja tietokoneen vuorovaikutuksen tutkimuksen, vuorovaikutussuunnittelun, taiteen, palvelu- ja kuluttajatutkimuksen sekä kognitiotieteen aloilta.
Kirja on jaettu neljään teemaan: työ, yhteistyö ja teollisuus; kognitio ja tunteet; inhimillisyys ja arvot sekä taide, muotoilu ja visuaalinen kulttuuri. Kirjassa käsitellään esimerkiksi asiantuntijatyöntekijöiden ja chatbotien välistä yhteistyötä, automaation suunnittelua työn rikastamiseksi ja sitä, miten tekoäly voidaan hyödyntää vastuullisesti työntekijälähtöisten käytäntöjen parantamiseksi.
Rousin mukaan yksi kirjan keskeisistä opetuksista on, että tekoälyn rooliin työpaikoilla ja palveluissa on kiinnitettävä huomiota.
– Haluammeko, että teknologia pysyy työkaluna, pitäisikö sen olla orjamme vai jopa työtoverimme? Miksi annamme näille teknologioille tiettyjä rooleja? Tekoäly muuttaa nopeasti suhdettamme työkaluihin, työhön ja elämään yleensä. Se pakottaa meidät myös pohtimaan uudelleen omia roolejamme ja identiteettiämme, Rousi sanoo.
Rousi itse tarkastelee kirjassa esimerkiksi autonomisten järjestelmien kehittämistä merenkulkuteknologioissa. Hän käsittelee kahta keskeistä haastetta: kuinka teknologiaa suunnitellaan tulevaisuutta varten ja millainen se tulevaisuus on sekä miten alan asiantuntijoiden hiljaista käytännöntietoa voidaan siirtää autonomisiin järjestelmiin.
– Me ihmiset olemme fiksoituneita ajatuksiimme. Meillä on melko vahvat käsitykset siitä, miltä tulevaisuuden pitäisi näyttää, ja nämä käsitykset perustuvat yleensä melko vanhoihin ajatuksiin. Ajatuksemme ovat riippuvaisia asiantuntemuksestamme – eli mitä vähemmän erikoistuneita olemme tietyllä alalla, sitä enemmän olemme riippuvaisia populaarikulttuurissa esitetyistä skenaarioista. Halusin kyseenalaistaa, onko ajatus laivasta ilman miehistöä mielekäs skenaario vai vain populaarikulttuurissa pitkään toistuneen idean tulos.
Lisätietoja
Rousi, R., von Koskull, C., & Roto, V. (toim.). (2024). Humane autonomous technology: Re-thinking experience with and in intelligent systems. Palgrave Macmillan Cham.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Rebekah Rousi, apulaisprofessori (tenure track), Vaasan yliopisto
+358 29 449 8627
rebekah.rousi@uwasa.fi
Kuvat

Linkit
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Vaasan yliopisto
Juha Antila Vaasan yliopiston digijohtajaksi3.4.2025 14:03:02 EEST | Tiedote
Diplomi-insinööri Juha Antila on valittu Vaasan yliopiston digijohtajaksi. Hän aloittaa työnsä 12. toukokuuta 2025.
Artificial intelligence is an effective tool in exploring corporate reporting3.4.2025 13:08:59 EEST | Press release
Machine learning methods enable the efficient mining of large amounts of data from corporate reports. In her doctoral dissertation for the University of Vaasa, Finland, Essi Nousiainen presents how the new machine learning-based methods she has developed can be used to examine corporate reporting related to, among other things, responsibility, innovation, and blockchain.
Pk-yritysten kyky innovoida on vahvasti sidoksissa johtajien oppimiseen ja päätöksentekotaitoon2.4.2025 12:17:41 EEST | Tiedote
Toimitusjohtajien tavoilla oppia, soveltaa oppimaansa sekä tehdä päätöksiä on olennainen merkitys pk-yritysten innovatiivisuudelle ja uudistumiskyvylle, esittää Jutta Mäkipelkola Vaasan yliopistolle tekemässään väitöskirjassa. Hänen tutkimuksensa paljastaa, miten toimitusjohtajien osaaminen muovaa pk-yritysten kyvykkyyksiä – ja millainen toimintakulttuuri ajaa innovaatiota.
Puutteellinen uni ei saisi olla tabu työpaikoilla – uusi tutkimus antaa työkaluja unen huomioimiseen johtamisessa1.4.2025 09:26:11 EEST | Tiedote
Puutteellisesta unesta johtuva väsymys on yleinen ja kasvava ongelma työikäisten keskuudessa, mutta univajetta ei usein uskalleta ottaa työelämässä puheeksi. Työpaikoilla tulisikin paitsi luoda avoimempi keskustelukulttuuri unen suhteen, myös kehittää yhdessä keinoja väsymyksen tuomista haasteista selviytymiseen, esittää Jenni Tuomilehto Vaasan yliopistolle tekemässään väitöskirjassa.
Tekoälystä tehokas apu yritysten raportoinnin tutkimiseen31.3.2025 09:35:48 EEST | Tiedote
Koneoppimismenetelmät mahdollistavat yritysraporttien suuren datamäärän tehokkaan louhinnan. Essi Nousiainen esittää Vaasan yliopistolle tekemässään väitöskirjassa, kuinka hänen muodostamillaan uusilla koneoppimispohjaisilla menetelmillä voidaan tutkia yritysten raportointia liittyen muun muassa vastuullisuuteen, innovatiivisuuteen sekä lohkoketjuihin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme