Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha

Ålderskontroll testades i detaljhandeln i Egentliga Finland – Många försäljningsställen får beröm för ansvarsfullt agerande

Dela

Under hösten och vintern har provköp av alkohol-, tobaks- och nikotinprodukter gjorts i Egentliga Finland för att utvärdera ålderskontrollen. Detta är en del av kommunernas förebyggande Pakka-verksamhet, där även Varha är med. Resultaten visade att ålderskontrollen fungerar mycket bra på många ställen, men det finns också utrymme för förbättringar.

Två lila grafiska element som liknar hjärtan eller V-bokstäver mot mörk bakgrund. I övre högra hörnet finns Varhas logo.

Provköp är ett konkret verktyg för att utveckla ansvarstagandet. Provköp gjordes av ungdomar över 18 år i Åbo, Salo, Pemar, Sagu och Nystad. De unga provköparna försökte köpa alkohol, tobak, nikotinpåsar eller nikotinvätska utan legitimation. De gjorde sammanlagt 159 provköp vid ett femtiotal olika försäljningsställen som var mataffärer, kiosker, Alkoaffärer och bensinmackar av olika storlek.

Syftet med provköpen var att utvärdera hur väl åldersgränserna för alkohol- och nikotinprodukter efterlevs på försäljningsställena. Enligt Valviras anvisningar bör man kontrollera åldern på alla kunder som ser unga ut och som köper alkoholdrycker. Päivittäistavarakauppa ry och Alko rekommenderar att man kontrollerar åldern på alla köpare av alkoholdrycker som ser ut att vara under 30 år. 

Resultat av provköp varierade

Identiteten på den unga kunden kontrollerades inte i 21 % av de fall som gällde provköp av alkohol och 28 % av de fall som gällde provköp av tobaksprodukter. Totalt lyckades ungdomarna köpa produkter utan legitimation i nästan vart fjärde (23 %) försök. 
Åbo och Salo fick bästa resultat när det gäller ålderskontroller. Återförsäljarna har fått feedback på provköpen. I Salo fick de butiker som klarade sig bäst också ett diplom för ansvarsfullt agerande.

Pakka-modellen underlättar samarbete

Provköp enligt Pakka-modellen har gjorts i Egentliga Finland i tio år. I de provköp som nu gjordes blev det totala resultatet sämre än under tidigare år, men skillnaderna mellan kommunerna var betydande.

Provköpsresultaten kommer att diskuteras i samband med kommunernas rusmedelsförebyggande arbete och i Egentliga Finlands Pakka-arbetsgrupp. Arbetsgruppen leds av Varhas enhet för välfärd och hälsofrämjande. Pakka-gruppen består av representanter för detaljhandeln, polisen, alkoholkontrollen och kommunerna. Tidigare har resultaten förbättrats avsevärt i och med att detaljhandeln har förbättrat sin egenkontroll. Pakka-metoden har visat sig vara ett effektivt sätt att förbättra ålderskontrollen.

Åldersgränser skyddar ungdomar

Provköp är inte ett tillsynssätt, utan de stöder handelssektorns ansvarsfullhet och det sociala målet att skydda ungdomars hälsa och välbefinnande.

Alkohol-, tobaks- och nikotinprodukter är förbjudna enligt lag för personer under 18 år. Lagen skyddar de unga när vuxna följer reglerna. Experimenterande med och användning av rusmedel kan orsaka allvarliga hälsoproblem för unga människor, inklusive permanenta skador på deras hjärnor som ännu utvecklas. Tidigt experimenterande är därför kopplat till missbruksproblem och större risk att bli beroende senare i livet. De minderårigas alkoholanvändning kan också leda till allvarliga alkoholförgiftningar, olyckor och skador.

Nikotinberoende utvecklas mycket snabbt. Nikotin kan ha en negativ inverkan på hjärnans utveckling och ens kognitiva funktioner såsom inlärning, minne och koncentration. Nikotin har ett antal negativa effekter: när ungdomar använder tobaks- och nikotinprodukter kan de bl.a. få skador på lungorna, hjärt- och kärlsjukdomar samt skador i munnen och slemhinnorna.

Mer information:

Handledare av ungdomstjänster i Pemar Jenni Leponiemi, 02 474 5303, jenni.leponiemi@paimio.fi

Samordnare av det förebyggande rusmedels- och mentalvårdsarbetet i Salo, Satu-Maarit Hildén, 050 408 4436, satu-maarit.hilden@salo.fi

Koordinator för välbefinnande och fysisk aktivitet i Sagu, Riina Rautiainen, 050 548 4257, riina.rautiainen@sauvo.fi

Specialist inom hälsa och välfärd, Åbo stad, Sari Heino, 044 753 1060, sari.heino@turku.fi

Ansvarig för ungdomstjänster i Nystad Jennika Salonen, 050 383 5305, jennika.salonen@uusikaupunki.fi

Specialist, förebyggande rusmedelsarbete i Varha, Niina Jalo, 050 478 2054, niina.jalo@varha.fi

Nyckelord

Egentliga Finlands välfärdsområde

”Vi tryggar, vi botar, vi räddar – välfärd tillsammans, varje dag.”
Egentliga Finlands välfärdsområde ordnar invånarnas social- och hälsovårdstjänster samt räddningstjänster. Vår webbplats är varha.fi

Andra språk

Följ Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye