Varsinais-Suomen ELY-keskus

Pulahdus maaseudulla tekee hyvää! Metsälehdon sauna Kalannissa tarjoaa upeat puitteet talviuinnille

Jaa

EU:n maaseuturahoitusta myönnetään, jotta voisimme hyvin. Ja talviuinti jos mikä edistää hyvinvointia! Maaseuturahoituksen avulla on rakennettu ja kunnostettu lukuisia talviuintipaikkoja. Yksi niistä on Metsälehdon sauna Uudenkaupungin Kalannissa.

Kaksi miestä Metsälehdon saunan edessä.
Vakka-Suomen Ladun varapuheenjohtaja Juhani Viholainen ja puheenjohtaja Jussi Merilahti käyvät itsekin joka viikko saunomassa ja uimassa ympäri vuoden. Janica Vilen

Talviuinnista on tullut niin suosittu harrastus, että kaupunkien liepeillä olevat uimapaikat ovat usein aivan täynnä ihmisiä. Siksi kannattaakin muistaa, että maaseutu on täynnä tunnelmallisia, yhteisöllisiä ja toinen toistaan mielenkiintoisempia talviuintipaikkoja. Niistä moni on rakennettu tai kunnostettu EU:n maaseuturahoituksen avulla.

EU:n maaseuturahoitusta myöntävät ELY-keskukset ja Leader-ryhmät. Tukea on tarjolla niin yleishyödyllisiin hankkeisiin kuin maaseudun yrittäjyyteenkin.

Talviuimarit kokoontuvat Metsälehdon saunalle sunnuntaisin

Vakka-Suomen Latu rakensi Metsälehdon saunan Leader Ravakan rahoittaman hankkeen avulla Uudenkaupungin Kalantiin vuonna 2016. Sauna on rauhallisella ja kauniilla paikalla Velhoveteen kuuluvan Pahalahden rannalla – ja löylyistä pääsee pulahtamaan veteen ympäri vuoden.

Yhdistyksen varapuheenjohtaja Juhani Viholainen kertoo, että Vakka-Suomen Latu järjestää talvikaudella yleisen saunavuoron joka sunnuntai kello 16–18.

– Saunomassa käy yleensä noin 20 ihmistä. Kertamaksu on 5 euroa aikuisilta ja 2 euroa lapsilta. Suihkua ei ole, mutta kantovettä tuodaan sen verran, että peseytyminen onnistuu.

Yleisten saunavuorojen lisäksi saunaa voi vuokrata yksityiskäyttöön. Saunan lisäksi rakennuksessa on kaksi pukuhuonetta ja takkatupa, jossa voi myös yöpyä.

– Tässä oli aikaisemmin Kalannin kunnan sauna. Kun Kalanti yhdistyi Uuteenkaupunkiin, kaupunki myi saunan meille. Se oli kuitenkin päässyt jo purkukuntoon, joten päätimme tehdä kokonaan uuden saunan. Niissä talkoissa kuluikin silloin koko kesä, Viholainen muistelee.

Saunasta tuli mieluisa. Puulämmitteisessä korkeassa 20 hengen saunassa löyly ei lyö kasvoille, vaan laskeutuu tasaisesti ja lempeästi. Kun valitsee istumapaikkansa oikein, voi ihailla samalla Velhoveden maisemia.

Metsälehdon saunahankkeen kokonaiskustannus oli 94 000 euroa, johon Ravakka myönsi 40 prosentin tuen. Myöhemmin alueelle tehtiin Ravakan myöntämällä EU:n maaseuturahoituksen tuella myös laituri ja kota.

– Aluksi uimaan mentiin rannasta, mutta vaikka tänne tuotiin joka vuosi hiekkaa, aallot veivät sen aina mukanaan. Nyt uimaan on hyvä mennä, kun on kunnon laituri. Ja pumppu pitää uimapaikan auki ympäri vuoden.

Talviuinnilla on lukuisia hyvinvointivaikutuksia

Talviuinnin suosio on kasvanut viime vuosina. Nykyään jopa 12 % suomalaisista harrastaa talviuintia säännöllisesti. Talviuinti vaikuttaa niin kehoon kuin mieleenkin, mutta vaikutukset ovat yksilöllisiä. Suomen Ladun vuonna 2021 tekemän talviuintikyselyn mukaan yleisimpinä terveysvaikutuksina koettiin

  • kylmänsietokyvyn parantuminen
  • mielenvirkeyden parantuminen ja stressin vähentyminen
  • flunssien vähentyminen tai jopa poistuminen
  • unenlaadun parantuminen
  • apu erilaisiin kipuihin
  • pirteämpi olo valveillaoloajan
  • palautumisen parantuminen.

Suomen Ladun talviuintiasiantuntija Virpi Jussila muistuttaa, että on tärkeää kuunnella omaa kehoaan ja sen reaktioita.

Myös negatiivisia vaikutuksia voi ilmetä esimerkiksi sydän- ja verisuonisairailla sekä hengityselinsairailla. Näissä tapauksissa kannattaa keskustella kylmäaltistuksen vaikutuksista oman lääkärin kanssa.

Talviuintiharrastus voi lisätä hyvinvointia kylmän veden lisäksi myös muin tavoin.

– Talviuinnissa säännöllisen kylmäaltistuksen tuottamat terveys- ja hyvinvointihyödyt yhdistyvät kauniin luonnon kokemiseen sekä yhdessä muiden kanssa olemiseen, Jussila kommentoi.

Maaseudun saunakulttuuri tuo ihmiset yhteen

Varsinais-Suomessa lähes 30 saunaa on saanut EU:n maaseuturahoitusta viimeisen kymmenen vuoden aikaa. Suurin osa tukea saaneista saunoista on maaseudun yhdistysten saunoja, joissa järjestetään yleisiä saunavuoroja. Näin saunat lisäävät myös yhteisöllisyyttä.

Leader Ravakan toiminnanjohtaja Ulla Kallio kertoo, että hekin ovat myöntäneet tukea jo useille saunoille.

– Viimeisin hankerahoitus myönnettiin Silon Saunaseuralle Laitilaan, jossa on myös talviuintimahdollisuus, mutta suurin osa tuetuista saunoista on vain kesäkäytössä.

Kallio tunnustautuu itsekin aktiiviseksi talviuimariksi.

– Kyllähän se rentouttaa ja vaikuttaa hyvinvointiin monipuolisesti!

Lisätiedot hankkeesta:

  • Leader Ravakka, Ulla Kallio: 044 034 4345, ulla.kallio@ravakka.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kaksi miestä Metsälehdon saunan edessä.
Vakka-Suomen Ladun varapuheenjohtaja Juhani Viholainen ja puheenjohtaja Jussi Merilahti käyvät itsekin joka viikko saunomassa ja uimassa ympäri vuoden.
Janica Vilen
Lataa
Vakka-Suomen Latu järjestää talvikaudella yleisen saunavuoron joka sunnuntai kello 16–18.
Vakka-Suomen Latu järjestää talvikaudella yleisen saunavuoron joka sunnuntai kello 16–18.
Janica Vilen
Lataa
Janica Vilen
Lataa
Metsälehdon saunan laituri tehtiin seuraavassa Leader-hankkeessa.
Metsälehdon saunan laituri tehtiin seuraavassa Leader-hankkeessa.
Lataa
Janica Vilen
Lataa
Metsälehdon saunan takana kävijöitä palvelee myös kota.
Metsälehdon saunan takana kävijöitä palvelee myös kota.
Janica Vilen
Lataa
Janica Vilen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Teemme työtämme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan alueella liikenne- ja ympäristöasioissa.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye