Varsinais-Suomen ELY-keskus

Bastukulturprojektet i Nystadsregionen inhämtar kunskap från traditioner och skapar ny gemenskap

Dela

Ukipolis genomför ett bastukulturprojekt i Nystad, Letala, Vemo och Pyhäranta, där man kartlägger områdets offentliga bastur, grundar en ny bastuförening och nya evenemang, presenterar finländsk bastukultur inom småbarnspedagogiken och sparrar idéer för att liva upp den lokala bastukulturen.

Bastukulturprojektet koordineras av Tanja Harilainen, som har studerat till bastuterapeut.
Bastukulturprojektet koordineras av Tanja Harilainen, som har studerat till bastuterapeut. Janica Vilen

Leader Ravakka har beviljat EU:s landsbygdsfinansiering till Bastukulturprojektet som genomförs av Ukipolis Oy och som fortsätter till slutet av 2026. Projektets totala kostnad är 82 000 euro och det genomförs i sin helhet med offentliga medel.

Tanja Harilainen, som koordinerar projektet, berättar att projektet har inletts i så snabb takt att ett av målen redan har uppnåtts.

– Vi var tvungna att utreda behoven av en vinterbadsbastu i Nystads centrum och den saken avklarades genast, när Blueberry Hill Bastu meddelade att de redan under en längre tid planerat bygga en bastu i närheten av centrum i Janhuanniemi. Bastun öppnas för vinterbadare i mars.

Den nya bastuföreningen upprätthåller bastukulturen

I projektet grundas en ny bastuförening i området, vars mål är att upprätthålla områdets bastukultur, fortsätta de åtgärder som påbörjats i projekten och ordna öppna lavar på bastudagen vartannat år i samarbete med föreningen Uudenkaupungin Vanhat talot.

Bastudagen ordnas vartannat år turvis med evenemanget Vanhat talot, vid samma tidpunkt i början av september. I år blir det lördagen den 6 september.

– På bastudagen kan alla föreningar, företag och privatpersoner i området öppna sin bastu för evenemangsdeltagarna. Bastun kan öppnas endast för att visas, eller värmas upp så att deltagarna kan bada bastu, säger Harilainen.

På evenemangets första planeringsmöte deltog 30 personer från olika delar av projektområdet, och alla lovade att öppna sin egen bastu. Under evenemanget kan man till exempel se bastur i Nystads gamla hus, av vilka en del är över hundra år gamla. Dessutom kommer rökbastur att finnas med, och målet är att även inkludera en båtbastu och en färjbastu.

Uppgifterna om de bastur som deltar i evenemanget matas in i kartapplikationen, där besökarna kan titta på uppgifter om basturna och planera sin egen rutt för bastudagen.

– Tillsammans med de medverkande kan man sedan sparra idéer om vilken verksamhet vid sidan om som kunde utvecklas under bastudagen. Med öppna bastur kan man till exempel ordna buffé eller bastuterapistunder.

Samma dag ordnas den riksomfattande öppningsceremonin för Närmatsdagen på KasiTori i Letala, och man strävar också efter att inleda samarbetet mellan evenemangen.

I projektet planeras det också ett nytt evenemang för vintersäsongen.

– Det finns ännu inga närmare planer, men det kommer att vara något slags vinterbadsrally eller julbastuevenemang för barnfamiljer, funderar Harilainen.

Bastur på kartan

Ett av projektets mål är att kartlägga områdets offentliga bastur och samla dem på en elektronisk plattform. Landsbygden är full av intressanta bastur, men för närvarande är det svårt att hitta information om dem. I fortsättningen när man vill bada bastu kan man se på kartan den närmaste offentliga bastun som har bastuugnen varm.

Leader Ravakkas verksamhetsledare Ulla Kallio tror att det finns efterfrågan på en sådan tjänst. Offentliga bastur betjänar resenärer i området, men ökar också gemenskapen mellan invånarna.

– Många berättar att de minskat sitt bastubadande hemma efter att elpriset steg. Därför finns det ännu större efterfrågan på offentliga bastur, säger hon.

Det tekniska genomförandet övervägs ännu.

– Kartapplikationen Maptionnaire kunde betjäna Bastudagens behov, men för permanent bruk kunde man samarbeta till exempel med webbplatsen saunat.fi eller appen SaunaAtlas.

Den finländska bastukulturen saknar motstycke

Finlands bastutradition upptogs i Unescos förteckning över mänsklighetens immateriella kulturarv 2020. I det nuvarande Finland har de första basturna byggts redan på stenåldern, för cirka 10 000 år sedan. I dag finns det över 3 miljoner bastur i Finland och över 90 procent av finländarna berättar att de badar bastu åtminstone en gång i veckan.

Traditionellt har den finländska bastukulturen övergått från en generation till en annan av sig själv, men i Nystadsregionen har det uppstått oro för om hela den nya generationen lär sig bada bastu.

– Här finns en del familjer där man inte badar bastu alls. I synnerhet i familjer med invandrarbakgrund kan bastun förbli främmande. Därför vill man i projektet undervisa nya generationer i den finländska bastutraditionen på landsbygden i samarbete med småbarnspedagogiken, säger Harilainen.

Harilainen har själv studerat till bastuterapeut och är därigenom väl insatt i bastukulturen, föreställningar om bastun och om behandlingar i bastun. Enligt henne betonar den nutida bastukulturen avslappning och återhämtning.

Men det finns mycket mer i bastukulturen! Historiskt sett har landsbygdens bastur använts jämt och ständigt, eftersom man har basturökt kött, bråkat lin, fött barn och ombesörjt hälsovård i dem. Även idag utnyttjas rökbastur i Nystadsregionen vid rökning, och Ulla Kallio berättar att man på jularna gör prossakka i bastun.

– Det är en version av potatislådan från trakten kring Nystad. Prossakkan ska vara i 50 grader i flera timmar, så den tillagas enklast i bastun.

EU:s landsbygdsfinansiering beviljas för att hela Finland ska må bra. Finansieringen kan erbjuda lösningar just för dig – oavsett om du är invånare på landsbygden, jordbrukare, företagare på landsbygden eller regional utvecklare. Landsbygdsfinansiering beviljas av NTM-centralerna och lokala Leader-grupper, som också ger råd om hur man ansöker om stöd.

Mer information:

Nyckelord

Bilder

Bastukulturprojektet koordineras av Tanja Harilainen, som har studerat till bastuterapeut.
Bastukulturprojektet koordineras av Tanja Harilainen, som har studerat till bastuterapeut.
Janica Vilen
Ladda ned bild

Länkar

NTM-centralen i Egentliga Finland

NTM-centralerna är statliga myndigheter som främjar den regionala utvecklingen genom att sköta statsförvaltningens uppgifter och utveckling. NTM-centralerna sköter uppgifter i anslutning till näringar, arbetskraft, kunnande samt trafik och infrastruktur samt miljö och naturresurser. NTM-centralerna utvecklar och stöder ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbar välfärd.

Andra språk

Följ Varsinais-Suomen ELY-keskus

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Varsinais-Suomen ELY-keskus

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye