Taideyliopisto

Grönlund-Nisusen pilvi-installaatio Hengitys-näyttelyssä kutsuu pysähtymään ja havainnoimaan

Jaa

Kineettisen ja mekaanisen taiteen perinteitä ja nykytilaa tarkasteleva Hengitys tuo yhteen eri sukupolvien taiteilijoita. Kuva/Tilassa esillä olevan näyttelyn keskiössä on taiteilijaduo Grönlund-Nisusen installaatio Pneumaattinen pilvi, jonka hidas, hengittävä liike luo näyttelytilaan keskittyneen rytmin.

Grönlund-Nisunen, Pneumaattinen pilvi
Grönlund-Nisunen, Pneumaattinen pilvi

Hengitys-näyttelyssä esitellään katsaus kineettisen, käsitteellisen ja mekaanisen taiteen perinteisiin Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa opiskelevien ja opiskelleiden taiteilijoiden teosten kautta. Näyttely on avoinna Kuva/Tilassa 28.2.–23.3.2025.

Taiteilijaduo Grönlund-Nisusen (Tommi Grönlund ja Petteri Nisunen) vankka ja tinkimätön tuotanto on luonut pysyvän viitekohdan nykytaiteen kaanonissa optisten, fysikaalisten ja mekaanisten ilmiöiden tarkasteluun. Tuossa jatkumossa teknologiset keksinnöt sekä tarkasti rajatut luonnonilmiöt otetaan lähitarkasteluun taiteellisen havainnon ja ajattelun jalostamisen kautta. Samalla teokset kiinnittyvät op-taiteen, kineettisen taiteen, konstruktivismin ja installaatiotaiteen pitkään historiaan.

Hengitys koottu Grönlund-Nisusen installaation Pneumaattinen pilvi (2007 / 2012 / 2021) ympärille. Teoksessa abstraktia pilveä muistuttava tilateos liikkuu hitaasti ilmanpaineen muutoksen myötä ja luo minimalistiseen näyttelytilaan hengittävän maisemallisen tilanteen. Katsojan installaatio tekee tietoiseksi näyttelytilasta ja sen ulottuvuuksista. Installaation keinotekoinen hengitys luo tilanteen, jossa katsoja voi keskittyä havainnoimaan omaa ruumiillista läsnäoloaan, tunnistaa oman hengityksensä ja vastata kokemuksellaan, energiatasollaan ja aisteillaan teoksen tarjoamiin impulsseihin.

Näyttelyn muiden kahdentoista taiteilijan tai työparin teokset ovat eräänlaisia itsenäisiä havaintovälineitä, ja ne on valittu mukaan keskustelemaan Pneumaattisen pilven kanssa. Näyttelyyn uusia teoksia ovat tehneet Sofia Haapamäki, Eeva Juuti ja Ville Laurinkoski, Diana Luganski, Priss Niinikoski, Raisa Raudas sekä Emppu Veinola. Heidän teoksensa käsittelevät robotiikan inhimillisiä piirteitä (Haapamäki), queer-näkökulmaa klubi- ja messuestetiikkaan (Juuti ja Laurinkoski), perinteisen valokuvan ja keinoälyn suhdetta valokuvalliseen havaitsemiseen (Luganski), generatiivisen äänimaailman ja ympäristön suhdetta (Niinikoski), dystopioiden ja utopioiden kerrostunutta suhdetta veistotaiteessa (Raudas) sekä ihmisen kehon neste- ja suolapitoisuutta elämyksellisen installaation kautta (Veinola). Näyttelyn muut taiteilijat ovat Inka Bell, Petri Eskelinen, Eetu Huhtala, Viktor Sundman sekä Timo Viialainen.

Näyttelyssä kineettisen ja mekaanisen taiteen historia yhdistyy tämän hetken keskusteluihin. ”Eri sukupolvien taiteilijat työstävät edelleen minimalismin teatterillista suhdetta tilaan ja katsojaan tarkennetuista näkökulmista. Teknologiasta ja luontohavainnosta ammentavat teokset hengittävät samaa ilmaa. Teoksista avautuu materiaalisia, visuaalisia ja diskursiivisia kytköksiä kysymyksiin elollisen ja keinotekoisen suhteesta, identiteeteistä ja sukupuolista, kuluttamisesta ja tilan poetiikasta. Tarkastelussa ovat myös kysymykset tilasidonnaisen taiteen ja esittämisen reunaehdoista sekä eri teknologioiden uudelleenkytköksistä materiaalien, rakenteiden ja visuaalisuuden kautta” sanoo näyttelyn kuraattori Leevi Haapala, Taideyliopiston Kuvataideakatemian dekaani.

Näyttely on samalla Petteri Nisusen esiintyminen Kuvataideakatemian koulutuksesta vastaavana varadekaanina.

Hengitys 28.2.–23.3.2025, Kuva/Tila, Sörnäisten rantatie 19, 00530 Helsinki. Avoinna ti–su 11–18. Vapaa pääsy.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, esittävien taiteiden sekä kirjoittamisen koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto

Taideyliopisto lausui Kulttuurivirastoa koskevasta lakiesityksestä6.2.2025 15:16:19 EET | Tiedote

Taideyliopisto jätti lausunnon opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan virastouudistusta koskevaan lainsäädäntöehdotukseen 31.1.2025. Taideyliopiston kirjastonjohtaja Tommi Harjun mukaan uudistuksen yhteydessä tulee varmistaa saavutettavuuskirjasto Celian palvelujen saavutettavuus ja käytettävyys. Lisäksi huomiota tulee kiinnittää Varastokirjaston suoritteiden maksuttomuuden säilyttämiseen myös jatkossa. Nämä asiat ovat olennaisia yliopistojen tutkijoiden ja opiskelijoiden tarpeiden kannalta.

Visa-Pekka Mertanen avaa uusia näkökulmia syntetisaattorilla improvisoituun jazziin14.1.2025 15:32:00 EET | Tiedote

Syntetisaattorit ovat läsnä kaikkialla: 1970-luvulta lähtien valtaosa musiikista, jota kuulemme vaikkapa autoradioissa, hotelliauloissa ja työpaikkojen kahvihuoneissa, sisältää syntetisaattorin. Soittimena syntetisaattorit ovat kenties saaneet 2000-luvun musiikissa enemmän näkyvyyttä kuin sähkökitarat. Syntetisaattorin tarjoamat ilmaisumahdollisuudet haastavat soittajaa ajattelemaan kuin sovittaja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye