Vaasan yliopisto

Jyri Paasonen aloitti Vaasan yliopiston turvallisuusoikeuden apulaisprofessorina: ”Turvallisuusympäristömme on jatkuvassa muutoksessa”

Jaa

Jyri Paasonen aloitti vuoden alussa Vaasan yliopiston turvallisuusoikeuden apulaisprofessorina. Kyseessä on Suomen ensimmäinen Tenure track -tehtävä turvallisuusoikeuden alalla. Myöskään turvallisuusoikeuden yliopisto-opetusta tai professuuria ei ole ollut Suomessa.

Jyri Paasonen aloitti Vaasan yliopiston turvallisuusoikeuden apulaisprofessorina.
Jyri Paasonen aloitti Vaasan yliopiston turvallisuusoikeuden apulaisprofessorina. Kuva: Jyri Paasonen. Kuva vapaasti käytettävissä.

Turvallisuusoikeus yhdistää perinteisiä oikeudenaloja, kuten julkisoikeutta, rikosoikeutta ja hallinto-oikeutta, tarkastellen niitä turvallisuuteen liittyvien kysymysten kautta.

– Turvallisuusoikeuden merkitys korostuu entisestään digitalisoituvassa maailmassa, jossa uhkat ylittävät valtioiden rajat ja koskettavat sekä yksilöitä että organisaatioita, sanoo Paasonen.

Alaan kuuluvat muun muassa turvallisuusviranomaistoiminta, yksityinen turvallisuusala, rikoksentorjunta ja kriisinhallinta. Myös kansainväliset turvallisuuskysymykset, kuten terrorismi, sotilaallinen turvallisuus ja kyberuhat, ovat keskeisiä. Ihmis- ja perusoikeuskysymykset ovat tärkeä osa turvallisuusoikeutta.

Turvallisuuteen liittyvien vaatimuksien lisääntyminen näkyy työpaikoilla, kodeissa, liikenteessä ja digitaalisessa maailmassa, kun turvallisuutta säädellään yhä yksityiskohtaisemmin. Nyky-yhteiskunnan moninaiset riskit edellyttävät tiukkoja ja oikeudellisesti sitovia normeja.

Turvallisuusvaatimukset oikeudellistuvat digitalisaation myötä, mikä vaatii sääntelyä riittävän riskienhallinnan, turvallisuustason ja oikeusturvan varmistamiseksi. Erityisesti kansainvälinen sääntely ja sopimukset, jotka yhtenäistävät turvallisuusnormeja, ovat tärkeitä.

– Kolikossa on kaksi puolta. Hyötyinä voidaan nähdä, että selkeä sääntely tekee riskienhallinnasta ja turvallisuudesta johdonmukaisempaa, kun vastuut ja velvoitteet lisääntyvät. Tämä lisää asioiden käsittelyä organisaatioiden johdossa ja hallituksessa. Lisäksi kansalaisten oikeudet vahvistuvat ja läpinäkyvyys lisääntyy. Myös valvonta tehostuu, kun viranomaisvalvonta lisääntyy sääntelyn noudattamisesta, Paasonen selittää.

Paasonen huomauttaa, että tiukat vaatimukset voivat kuitenkin nostaa kustannuksia ja aiheuttaa haasteita erityisesti pienille yrityksille, jolloin markkinat keskittyvät entisestään isommille yrityksille. Lisäksi lisääntyvä sääntely voi jäykistää toimintaa ja hidastaa innovaatioita.

– Vaikka sääntelyn tavoitteena on parantaa turvallisuutta, se herättää kysymyksiä sääntelyn tarpeesta ja tehokkuudesta. Oikeudellistuminen on välttämätöntä yhteiskunnan turvaamiseksi, mutta tasapainon löytäminen on avainasemassa riskienhallinnassa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Apulaisprofessori Jyri Paasonen, p. 029 449 8356, jyri.paasonen@uwasa.fi

Kuvat

Jyri Paasonen aloitti Vaasan yliopiston turvallisuusoikeuden apulaisprofessorina.
Jyri Paasonen aloitti Vaasan yliopiston turvallisuusoikeuden apulaisprofessorina.
Kuva: Jyri Paasonen. Kuva vapaasti käytettävissä.
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan yliopisto

Pk-yritysten kyky innovoida on vahvasti sidoksissa johtajien oppimiseen ja päätöksentekotaitoon2.4.2025 12:17:41 EEST | Tiedote

Toimitusjohtajien tavoilla oppia, soveltaa oppimaansa sekä tehdä päätöksiä on olennainen merkitys pk-yritysten innovatiivisuudelle ja uudistumiskyvylle, esittää Jutta Mäkipelkola Vaasan yliopistolle tekemässään väitöskirjassa. Hänen tutkimuksensa paljastaa, miten toimitusjohtajien osaaminen muovaa pk-yritysten kyvykkyyksiä – ja millainen toimintakulttuuri ajaa innovaatiota.

Puutteellinen uni ei saisi olla tabu työpaikoilla – uusi tutkimus antaa työkaluja unen huomioimiseen johtamisessa1.4.2025 09:26:11 EEST | Tiedote

Puutteellisesta unesta johtuva väsymys on yleinen ja kasvava ongelma työikäisten keskuudessa, mutta univajetta ei usein uskalleta ottaa työelämässä puheeksi. Työpaikoilla tulisikin paitsi luoda avoimempi keskustelukulttuuri unen suhteen, myös kehittää yhdessä keinoja väsymyksen tuomista haasteista selviytymiseen, esittää Jenni Tuomilehto Vaasan yliopistolle tekemässään väitöskirjassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye