Oma Häme

Aluevaltuusto hyväksyi Kanta-Hämeen alueellisen hyvinvointisuunnitelman

Jaa

Valtuusto käsitteli myös valmiusasioita ja keskusteli pitkään nuorten mielenterveyspalveluista.

Aluevaltuusto kokouksessaan Forssassa 18.2.2025.
Aluevaltuusto kokouksessaan Forssassa 18.2.2025.

Aluevaltuusto kokoontui vuoden ensimmäisen kokoukseensa Forssaan 18. helmikuuta. Kaupungintalon valtuustosalissa pidetyssä kokouksessa hyväksyttiin Kanta-Hämeen alueellinen hyvinvointisuunnitelma vuosille 2025–2028. Samalla aluevaltuusto hyväksyi myös Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman ja siihen liittyvän Alueellisen opiskeluhuoltosuunnitelman sekä hyvinvointisuunnitelmaa täydentävän Lähisuhdeväkivallan ehkäisyn toimintasuunnitelman. Myöhemmin kevään aikana tulee hyväksyttäväksi erikseen hyvinvointisuunnitelmaan liitettävä Ikäihmisten hyvinvointisuunnitelma. 

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen (hyte) on hyvinvointialueen lakisääteinen tehtävä. Siihen kuuluu, että asukkaiden hyvinvointia ja terveyttä seurataan väestöryhmittäin ja alueittain. Samoin tulee seurata näihin vaikuttavia tekijöitä ja tehtyjä toimenpiteitä. Lisäksi on velvoite asettaa hyte-työlle tavoitteet ja määritellä ne toimenpiteet, joilla tavoitteisiin tähdätään. Tätä varten laaditaan kerran neljässä vuodessa hyvinvointikertomus ja -suunnitelma. 

Hyvinvointisuunnitelma perustuu kantahämäläisten hyvinvoinnista koottuun tietoon. Sen pohjalta on määritelty hyvinvointityön painopisteet, jotka ovat turvallisuus, osallisuus ja yhdenvertaisuus. Aluevaltuutetut kiittivät suunnitelmaa ja pitivät sitä tärkeänä. He kuitenkin nostivat omissa puheenvuoroissaan esiin huolensa hyvinvointisuunnitelman toimeenpanosta, hyte-työn vastuista ja rooleista Kanta-Hämeessä sekä resurssien riittävyydestä. 

Hyvinvointisuunnitelma on tehty yhteistyössä muiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä tekevien tahojen, kuten kuntien ja järjestöjen kanssa. Hyvinvointisuunnitelman luonnos on ollut liitteineen lausuntokierroksella hyvinvointialueen vaikuttamistoimielimillä, integraatiovaliokunnalla ja lautakunnilla. Myös Oma Hämeen henkilöstöllä on ollut mahdollisuus kommentoida suunnitelmia.

Aluevaltuusto hyväksyi varautumisen ja valmiussuunnittelun periaatteet

Aluevaltuusto hyväksyi kokouksessaan Kanta-Hämeen hyvinvointialueen varautumisen ja valmiussuunnittelun periaatteet. Hyvinvointialueilla on lakisääteinen velvoite varautua mahdollisiin häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin valmiussuunnitelmilla sekä muilla toimenpiteillä.

Valmiussuunnittelulla turvataan hyvinvointialueen kyky reagoida häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin. Suunnitelma perustuu valtakunnallisiin riskiarvioihin sekä alueellisiin ja paikallisiin riskeihin, joita on tunnistettu osana sisäistä valvontaa. 

Valmiussuunnittelun keskiössä ovat sosiaali- ja terveyspalveluiden jatkuvuuden turvaaminen, tehokas viranomaisyhteistyö ja säännölliset valmiusharjoitukset. Suunnitelman toteutuksesta vastaa hyvinvointialueen eri toimialat yhteistyössä pelastuslaitoksen valmiusyksikön kanssa, joka koordinoi varautumista.

Lisäksi aluevaltuusto merkitsi tiedoksi aluehallituksen vastineen tarkastuslautakunnan väliraportin valmiussuunnittelua ja varautumista koskevaan lukuun.

Nuorten mielenterveysongelmat puhuttivat valtuustoa  

Aluevaltuusto keskusteli pitkään lasten ja nuorten hyvinvoinnista ja psyykkisen tuen tarpeesta käsitellessään vastausta valtuustoaloitteseen. Aloitteessa esitettiin, että Oma Häme palkkaa lisää psykiatrisia sairaanhoitajia yläkouluihin sekä yhtenäiskouluihin. 

Hyvinvointialueen antamassa vastauksessa todetaan, että Oma Hämeessä käynnistyi marraskuussa 2024 alaikäisten nuorten perustason mielenterveys- ja päihdepalvelu Oma Voima, joka tarjoaa hoitoa ja tukea psykiatristen sairaanhoitajien ja sosiaaliohjaajien yhteistyönä. Tämä palvelu jalkautuu myös kouluille tai tarvittaessa kotiin ja toimii tiiviissä yhteistyössä opiskeluhuollon palvelujen kanssa. 

Johanna Häggman (kesk.) esitti, että aloite palautetaan uudelleen valmisteltavaksi, koska päättäjien vilkas keskusteli todistaa, ettei valtuusto ole tyytyväinen vastaukseen ja palveluiden nykytilaan. Häggmanin esitys hävisi äänestyksessä äänin 15–42 ja 1 tyhjä. 

Pirjo Alijärvi (sd.) esitti neuvottelutauon jälkeen, että aluevaltuusto edellyttää, että mielenterveyspalveluiden resursseista kouluissa tuodaan tiedot seuraavaan budjettivaltuustoon mennessä ja että lisäksi tuodaan esitys riittävien palvelujen yhdemukaistamisesta. Aluevaltuusto hyväksyi tämän lisäyksen yksimielisesti ja merkitsi lopulta vastauksen aloitteeseen tiedoksi.  

Aluevaltuusto hyväksyi myös esityslistan mukaiset päivitykset hyvinvointialueen hallintosääntöön, jotka liittyvät lähinnä hallintoon. Muutokset astuvat voimaan 19.2.2025. 

Aluevaltuusto teki lisäksi useita henkilövalintoja. Kari Suomalaisen (ps.) tilalle yksilöasioiden jaostoon valittiin Jukka Lintukangas (ps.). Aluevaalilautakuntaan valittiin Pekka Romon (kok.) tilalle ja uudeksi varapuheenjohtajaksi Jari Koskinen (kok.). Lisäksi Petri Laineen (ps.) tilalle aluehallituksen varajäseneksi valittiin Pasi Niemi (ps.). 

Muut asiat aluevaltuusto päätti esityslistan mukaisesti. Seuraava aluevaltuuston kokous on Riihimäellä 1. huhtikuuta.

Kokouksen tallennetta voi katsoa tämän linkin kautta.

Avainsanat

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oma Häme

Työvuorosuunnittelun uudistus etenee Oma Hämeessä – henkilöstön ensimmäiset kokemukset Numeronista lupaavat hyvää19.2.2025 13:17:52 EET | Tiedote

Oma Hämeessä on otettu käyttöön uusi Numeron-työvuorosuunnittelujärjestelmä helmikuun alussa. Järjestelmä on osa käynnissä olevaa, isompaa työvuorosuunnittelun uudistusta ja käytäntöjen yhtenäistämistä. Samalla parannetaan työvoiman kohdentamista asiakastarpeen mukaan. Uudistuksessa siirrytään asteittain keskitettyyn työvuorosuunnitteluun, joka vähentää sekä työvuorotaulukoiden että suunnitteluun osallistuvien henkilöiden määrää. Työvuorosuunnittelua tekevät yhteistyössä lähijohtajat ja resurssihallinnan asiantuntijat. Vastuu vuoroista ja niiden toimivuudesta on aina lähijohtajalla. Ensimmäisenä uusi järjestelmä on otettu käyttöön keskitetyssä varahenkilöstössä. – Numeron on selkeä ja helposti hallittavissa. Työvuorot pomppaavat silmiin eriväristen palkkien ansiosta, mikä helpottaa suunnittelua, kertoo keskitetyn varahenkilöstön lähijohtaja Milla Tenhunen. Työntekijöiden käytössä on OmaNumeron-sovellus, jota voi halutessaan käyttää myös työpaikan ulkopuolella. Tämä helpottaa muun muass

Oma Häme yhtenäistää perhevalmennuksen – uudistunut valmennus starttaa maaliskuussa19.2.2025 11:26:20 EET | Tiedote

Oma Hämeen perhekeskuksen neuvoloissa tarjottava perhevalmennus uudistuu ja yhtenäistyy koko Kanta-Hämeen alueella. Tavoitteena on taata tasalaatuinen ja kattava valmennus kaikille lasta odottaville ja neuvolaikäisten lasten perheille. Perhevalmennus on lakisääteinen palvelu, jonka toteutustavat ovat aiemmin vaihdelleet alueittain. Uudistuksen myötä perhevalmennus koostuu kahdesta osasta: lasta odottavien vanhempien peruspaketista sekä lapsiperheille suunnatuista teemailloista. Peruspaketti sisältää kahdeksan aihealuetta, joiden tarkoituksena on tarjota tietoa ja valmistaa perheitä uuteen elämäntilanteeseen. Aiheita ovat muun muassa synnytys, vanhemmuus, vauvan hoito, turvallisen arjen tunnetaidot sekä raskaudesta ja synnytyksestä palautuminen. Teemaillat puolestaan tarjoavat monipuolista tietoa eri elämäntilanteisiin. Ensimmäisiä aiheita ovat lapsen kielellisen kehityksen ja leikkitaitojen tukeminen, sensomotorisen kehityksen tukeminen sekä tahtoikä. Teemaillat ovat avoimia kaikille n

Aluehallitus käsitteli ikäihmisten hyvinvointisuunnitelmaa18.2.2025 09:03:57 EET | Uutinen

Maanantaina koolla ollut aluehallitus käsitteli Kanta-Hämeen alueellista ikäihmisten hyvinvointisuunnitelmaa vuosille 2025–2028. Aluehallitus kävi suunnitelmasta keskustelun ja päätti lähettää suunnitelmaluonnoksen käsiteltäväksi ja lausuttavaksi hyvinvointialueen vaikuttamistoimielimille (vanhusneuvosto, vammaisneuvosto, nuorisovaltuusto), integraatiovaliokunnalle ja lautakunnille. Lisäksi lausuntoja pyydetään Kanta-Hämeen kunnilta sekä muilta maakunnassa hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä tekeviltä tahoilta. Myös henkilöstöllä on mahdollisuus kommentoida suunnitelmaa. Ikäihmisten hyvinvointisuunnitelma on osa Oma Hämeen varsinaista alueellista hyvinvointisuunnitelmaa vuosille 2025-2028. Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen (hyte) on hyvinvointialueen lakisääteinen tehtävä. Siihen kuuluu, että asukkaiden hyvinvointia ja terveyttä seurataan väestöryhmittäin ja alueittain. Samoin tulee seurata näihin vaikuttavia tekijöitä ja tehtyjä toimenpiteitä. Lisäksi on velvoite asettaa hyte

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye