Oulun yliopistossa kehitetään tulevaisuuden materiaaleja ratkaisemaan geopoliittisia riippuvuuksia
Vihreään siirtymään ja digitalisaatioon liittyvät teknologiat vaativat valtavia määriä erilaisia alkuaineita. “Emme voi päättää, mitä alkuaineita EU-alueella löytyy maankuoresta. Tämän takia meidän täytyy kehittää uusia materiaaleja saatavilla olevista alkuaineista”, yliopistotutkija Akseli Mansikkamäki toteaa.

Esimerkiksi puhelimen valmistamiseen tarvitaan nykyään yli 70:tä eri alkuainetta – eli yli kolme neljäsosaa luonnosta löytyvistä alkuaineista. Näistä ainakin puolet ovat Euroopan unionin kriittisten raaka-aineiden listalla, mikä tekee jo nyt EU:n ilmastonmuutoksen torjunnan, teollisuuden ja puolustusteknologian riippuvaiseksi ulkopuolisista maista. Geopoliittinen epävakaus korostaa haavoittuvaa asemaa.
Akseli Mansikkamäen tutkimusryhmä Oulun yliopistossa pyrkii kehittämään molekyylejä, joita voi käyttää tulevaisuuden teknologioissa. Tällaisilla molekyyleistä rakennetuilla materiaaleilla voidaan tulevaisuudessa korvata kriittisiä raaka-aineita.
Juuri julkaistussa tutkimuksessa Mansikkamäki ja väitöskirjatutkija Anand Chekkottu Parambil selvittivät, miten niin kutsuttujen pääryhmien raskasmetalleista voi tehdä magneettisia molekyylejä. Tällaisia metalleja ovat esimerkiksi tina, lyijy ja vismutti. Niitä on saatavilla suuria määriä, mutta metalleina ne eivät ole magneettisia, eikä niillä ole runsaasti käyttösovelluksia esimerkiksi mikroelektroniikassa. Osana molekyylejä niistä voidaan kuitenkin luoda magneettisia materiaaleja, joita voidaan hyödyntää tulevaisuuden komponenteissa.
“Toisin sanoen, yritämme saada tavanomaisia alkuaineita tekemään asioita, joita emme uskoneet niiden pystyvän tekemään”, Mansikkamäki selittää.
Uusien materiaalien suunnittelu on perustutkimusta kemian ja fysiikan rajamailla
Mansikkamäen tutkimusryhmän työ on perustiedettä, jossa tutkitaan miten tulevaisuuden teknologian tarvitsemia ominaisuuksia voi rakentaa molekyyleihin ja materiaaleihin. Oulun yliopistossa tehtävä tutkimus hyödyntää suurteholaskentaa ja teoreettisia menetelmiä. Käytännön kokeita tehdään yhteistyönä muun muassa kanadalaisten ja brittiläisten tutkimusryhmien kanssa.
Mansikkamäki itse on väitellyt tohtoriksi kemian alalta, mutta työskentelee nykyään teoreettisen fysiikan parissa.
“Kemia ja teoreettinen fysiikka eivät ole kovin yleinen yhdistelmä, mutta koulutustaustana tämä on aika optimaalinen, kun haluaa ymmärtää, miten molekyylit ja korkea teknologia liittyvät toisiinsa”, Mansikkamäki naurahtaa.
Tämä päivänä uudenlaisiin molekyyleihin pohjautuvat materiaalit ovat vielä varhaisessa vaiheessa, ja käytännön sovelluksia on hyvin vähän. Tällaisten materiaalien täyttä potentiaalia tulevaisuuden teknologioissa vasta selvitetään.
“Yhteiskuntamme tulevaisuutemme kannalta on oleellista, että tieteellinen pohja uusien materiaalien kehittämiselle luodaan jo tänään”, Mansikkamäki tiivistää. ”Tulevaisuudessa siirtyminen kohti korkeamman jalostusasteen materiaaleja EU:ssa on kuitenkin maailmanpolitiikan takia väistämätöntä.”
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Yliopistotutkija Akseli Mansikkamäki, puh: 050 3593 804, Akseli.Mansikkamaki@oulu.fi, NMR-spektroskopian tutkimusyksikkö, Oulun yliopisto
Viestintäasiantuntija Kaisu Koivumäki, 050 4344 261, kaisu.koivumaki@oulu.fi, Oulun yliopisto
Kuvat


Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
6G-testikeskuksen ensimmäinen yritysasiakas kehittää luodinkestävää lasia, joka suojaa myös RF-signaaleilta17.4.2025 07:15:27 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston 6G-testikeskus on päässyt aloittamaan yritysasiakkaiden testaustoiminnan. Ensimmäinen asiakas on kotimainen lasinjalostustehdas Tambest, mikä saattaa tuntua yllättävältä.
Sota meissä – Lapin sotaa muistellaan Arktikumissa 26. huhtikuuta16.4.2025 08:40:00 EEST | Tiedote
Huhtikuun lopussa tulee kuluneeksi 80 vuotta Lapin sodan päättymisestä. Lapin sota on merkittävä ajanjakso, joka on jättänyt jälkensä niin Suomen historiaan kuin yksittäisten perheiden ja ihmisten muistoihin. Sodan vaikutukset pysyvät lappilaisten mielissä ja elämässä: ne ulottuvat tähän päivään muistojen ja tarinoiden kautta. Rovaniemellä Arktikumin Polarium-salissa järjestetään ”Sota meissä – muistoja Lapin sodasta” -tilaisuus lauantaina 26.4.2025 kello 12–16.
Masennus- ja ahdistusoireet lisäävät riskiä vapautukselle varusmiespalveluksesta16.4.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan masennuksen ja ahdistuksen oireet ovat yhteydessä heikompaan sosiaaliseen vuorovaikutukseen sekä suurempaan todennäköisyyteen saada lykkäystä tai vapautus varusmiespalveluksesta jo kutsuntavaiheessa. Tutkija Jan Silvalan mukaan masennus- ja ahdistusoireita tulisi seuloa kutsuntalääkärintarkastuksissa nykyistä useammin.
Kädellisten evoluutio tarkentuu – uusi radioisotooppinen ajoitus käänteentekevä askel vulkaanisten kerrostumien tutkimuksessa14.4.2025 05:49:00 EEST | Tiedote
Vulkaanisten fossiiliesiintymien uudet radioisotooppiset ajoitukset auttavat tutkijoita selvittämään nisäkkäiden evoluutiota. Oulun yliopisto on mukana tutkimuksessa, jonka odotetaan tuovan lisävalaistusta varhaisen ihmisen kehitykseen.
Hubble-avaruusteleskooppi paljastaa ensimmäiset kuvat meneillään olevista ydintähtijoukkojen sulautumisista9.4.2025 18:00:00 EEST | Tiedote
Uusi tutkimus raportoi ensimmäisestä suorasta havainnosta sulautuvista tähtijoukoista galaksien keskustoissa. Sulautuminen tapahtuu pienten tähtijoukkojen valuessa galaksien keskustaan, jolloin ne voivat yhdistyä tultuaan tarpeeksi lähekkäin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme