Uusi kirja tukee viljelijöitä kasvinsuojelussa
Sadon määrän ja laadun varmistaa lopulta onnistunut, tarpeenmukainen kasvinsuojelu. Esimerkiksi parin viime vuoden aikana viljasadon laatua ja turvallisuutta heikentäneet punahomeen toksiinit voidaan pitää aisoissa kylvösiemenen peittauksen ja kasvustokäsittelyjen avulla, sillä viljelykierto ja muut ennalta ehkäisevät toimenpiteet eivät aina ole riittäviä, etenkään suosiollisissa sääolosuhteissa. Kasvinsuojelun suunnittelussa voi ottaa avuksi tuoreen Peltokasvien kasvinsuojelu 2025 -kirjan.

ProAgria Keskusten Liiton julkaisema kirja auttaa kasvinsuojeluaineiden valinnassa ja vertailussa ja on viljelijän tukena kasvinsuojelua suunniteltaessa. Kirjaan on koottu vuonna 2025 yleisimmillä peltoviljelykasveilla käytössä olevat kasvinsuojeluvalmisteet, käyttösuositukset ja keskimääräiset hehtaarikustannukset. Kirjan on toimittanut kasvintuotannon kehityspäällikkö Sari Peltonen.
Kasvinsuojelun haasteet lisääntyvät samalla kun ainevalikoima kapenee
Kemiallisia kasvinsuojeluaineita jää tällä hetkellä enemmän pois markkinoilta, kun uusia aineita hyväksytään. Suuntaus on biologisten torjuntavalmisteiden ja -menetelmien kehittämiseen, mutta tarjonta markkinoilla on käytännössä vielä vähäistä eikä se kata läheskään tarvetta. Vielä ei myöskään kehitys ole niin pitkällä, että biologiset valmisteet voisivat täysin korvata kemiallista kasvinsuojelua sadon turvaamiseksi, etenkään kovissa rikka-, tauti- tai tuholaispaineissa. Viljan punahome, perunarutto ja öljykasvien tuholaiset ovat esimerkkejä kasvintuhoojista, joita on vaikea hallita ilman kemiallisia kasvinsuojeluaineita.
- Kasvinsuojeluaineiden ammattimainen käyttö perustuu tarpeenmukaisuuteen ja turhiin käsittelyihin ei ole varaa. Kasvintuhoojien torjunta nojaa mahdollisimman pitkälle ei-kemiallisiin, ennaltaehkäiseviin, viljelyteknisiin toimiin, mutta joissakin tilanteissa, suosiollisissa sääolosuhteissa tai massiivissa tuholaisinvaasioissa ne eivät yksinkertaisesti riitä turvamaan sadonmuodostusta tai sen laatua, kertoo Sari Peltonen.
- Lisäksi meillä tulee aika ajoin esille uusia kasvinsuojeluhaasteita. Kirjassa nostetaan esille vieraslajien torjunta, sillä esimerkiksi rikkakananhirssi ja viherpantaheinä ovat paikoin lisääntyneet erittäin haitallisesti, ja näiden rikkakasvien torjunnassa on tärkeää estää saastunta jo heti ensimmäisiä yksilöitä havaittaessa.”, Peltonen lisää.
Tutustu kirjaan verkkokaupan sivulla.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Sari PeltonenKehityspäällikkö, kasvintuotantoProAgria Keskusten Liitto
Puh:050 341 4406sari.peltonen@proagria.fiKuvat
Olemme maatila- ja maaseutuyrittäjiä koko Suomessa palveleva asiantuntijaorganisaatio ja lisäarvoa luova kumppani. Meitä on 650 Suomen parasta alan asiantuntijaa ja tähtäämme siihen, että asiakkaanamme saat parhaan asiakaskokemuksen liiketoimintasi kehittämiseen. Yrityskokonaisuus ja laadukkaat palvelut tuotantoon, talouteen ja johtamiseen moniosaajatiimiemme kautta saat vain meiltä. Meille tärkeää on mahdollistaa maailman puhtain ja elinvoimaisin maaseutu myös tulevaisuudessa. Sen eteen teemme töitä joka päivä yhteistyökumppaneidemme kanssa.
Meillä toimii kahdeksan alueellista ProAgria-keskusta sekä valtakunnallinen Keskusten Liitto. Keskuksemme tarjoavat asiakkaidemme tarpeiden mukaiset monipuoliset palvelut.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ProAgria
Suomalaisen tuotosseurannan tulokset kansainvälistä huippuluokkaa–lehmien keskituotos kasvoi merkittävästi19.3.2025 10:02:54 EET | Tiedote
Suomalaiset tuotosseurannan tulokset ovat kansainvälisesti huippuluokkaa. Vuonna 2024 lehmien energiakorjattu keskituotos kasvoi peräti 304 kiloa lehmää kohti: vuoden keskituotos oli 11 171 kiloa energiakorjattua maitoa (EKM), kun vuonna 2023 vastaava lukema oli 10 867 kg EKM.
Maaseudun Puolesta -kunniamaininnat nostavat maatalouden ja maaseudun onnistumisia17.3.2025 16:27:07 EET | Tiedote
ProAgria käynnistää vuosittaisen Maaseudun Puolesta kunniamaininnan haun. - Koska maaseudun puolesta toimiminen ja tulevaisuuden suunnan näyttäminen ovat meille ProAgriassa syvälle toimintaamme sidottuja arvoja, haluamme saada esille onnistumisia ja käynnistämme Maaseudun Puolesta -kunniamaininnan vuosittaisen haun, sanoo ProAgria Keskusten Liiton yhteiskuntasuhde- ja vastuullisuusjohtaja Suvi Anttila.
Karjanlanta on arvokas resurssi – päivitetty opas antaa tietoja lannan käytön tehostamiseen14.3.2025 10:40:10 EET | Tiedote
Lanta on arvokas lannoite ja maanparannusaine, jonka käytössä on tehostamisen varaa. Kiinnostus karjanlannan käyttöön kasvinviljelytiloilla on lisääntynyt, kun lannoituskustannukset ovat nousseet ja tietämys lannan käytön hyödyistä on kasvanut. Olemme päivittäneet Lanta tehokkaaseen käyttöön -oppaan vastaamaan uudistuneen lainsäädännön ja maataloustukien ehtoja, joista keskeisimmät ovat fosforiasetus ja ehdollisuuden vaatimukset. Opas on suunnattu kasvinviljelytiloille ja sen tarkoituksena on edistää lannan käyttöä osana maan kasvukunnon parantamista.
Uusia innovaatioita ja tiedon tehokasta levittämistä tarvitaan maataloudessa enemmän kuin koskaan12.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Vaasan Oy:n, K-ryhmän ja ProAgrian Tuottajalle kiitos -stipendien haku avautuu maaliskuussa seitsemättä kertaa. Stipendeillä tuetaan tänä vuonna viljan viljelyyn tai jatkojalostukseen liittyviä innovaatioita ja ideoita. Stipendien avulla voidaan tarjota viljelijöille aito kiitos ja kannustin viljelyn kehitystyöhön ja koko arvoketjun vastuullisuuden edistämiseen. Stipendillä voi saada arvokasta tukea kokeiluihin, havaintokokeisiin ja testaukseen sekä uuden tiedon levittämiseen ja käytäntöjen jakamiseen. Stipendihaku on auki 12.3.–10.4.2025.
Sopimuslaidunnus yhdistää laitumet ja eläimet4.3.2025 07:00:00 EET | Tiedote
Monet kunnat ja kaupungit ehkäisevät umpeenkasvua ja torjuvat vieraslajeja viheralueillaan laidunnuksella. Sopimuslaidunnus mahdollistaa suurelta osin taajamalaidunnuksen, jolloin maanomistaja ja eläinten omistaja yhdessä sopivat laidunnuksen tavoitteista ja käytännön toteutuksesta. Laidunpankin kautta maat ja eläimet löytävät toisensa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme