Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Vad?! Missuppfattning kan förstöra hörseln: hörlurar är inte hörselskydd

Dela

På många bullriga arbetsplatser används brusreducerande hörlurar avsedda för att lyssna på musik som hörselskydd trots att de inte skyddar mot buller.

På många bullriga arbetsplatser används brusreducerande hörlurar avsedda för att lyssna på musik som hörselskydd trots att de inte skyddar mot buller.

”Vid arbetsplatsinspektioner har vi upprepade gånger stött på en situation där arbetstagare i en bullrig arbetsmiljö använder egna hörlurar eller in-ear-hörlurar avsedda för att lyssna på musik som hörselskydd. Även om sådana hörlurar kan ha en brusreducerande funktion, är de inte sådan personlig skyddsutrustning som lagstiftningen förutsätter”, berättar inspektör Rami Laine.

Syftet med hörselskydd är att skydda hörseln mot skadligt buller och förhindra hörselskador. I Finland är bullerskador fortfarande den vanligaste yrkessjukdomen. Hörselskydd ska alltid användas i arbetet när bullerexponeringen överstiger 85 decibel dB(A). En arbetstagare har dock rätt att få tillgång till hörselskydd när bullerexponeringen överstiger 80 dB (A).

Bullerexponering måste begränsas

Enligt arbetarskyddslagen ska en arbetstagares exponering för buller begränsas så att den är så liten att den inte medför olägenheter eller risker för arbetstagarens säkerhet eller hälsa. Arbetsgivaren ska identifiera de faktorer som orsakar buller och utreda arbetstagarnas eventuella exponering för buller. Arbetsgivaren ska utifrån bedömningen avlägsna risker och olägenheter som bullret medför eller minska dem så mycket som möjligt.

Skydden väljs beroende på bullrets ljudnivå och frekvens så att arbetstagaren är skyddad mot bullret men vid behov hör till exempel larm- och varningssignaler. Om det behövs kommunikation i arbetet ska man välja skydd som möjliggör det. ”När behovet av skyddsutrustning har identifierats och fastställts i riskbedömningen ska arbetstagarna använda de skydd som arbetsgivaren erbjuder”, konstaterar Rami Laine.

Om ljudmiljön på arbetsplatsen inte förutsätter hörselskydd och arbetet till exempel gör det möjligt att lyssna på musik, kan arbetsgivaren tillåta användning av egna hörlurar

i arbetet. Då ska arbetsgivaren i riskbedömningen fundera på eventuella ytterligare risker som användningen av hörlurar medför.

”Arbetsgivaren kan utifrån riskbedömningen förbjuda eller begränsa användningen av hörlurar till exempel på grund av att det stör koncentrationen, att arbetstagarna inte hör varningssignaler eller inte märker trucktrafik, tunga lyft eller ljudsignaler för onormal användning av maskiner och anordningar. På arbetsplatsen är det alltså bra att diskutera och fundera på gemensamma spelregler även i den här frågan”, säger inspektör Rami Laine.

Kontakter

Inspektör Rami Laine, fornamn.efternamn@rfv.fi
Ansvarsområdet för arbetarskydd, Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland

Länkar

Andra språk

Följ Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Beredskapssamarbete mellan regioner i fokus i Västra och Inre Finlands beredskapskommitté21.2.2025 12:00:00 EET | Pressmeddelande

Västra och Inre Finlands regionala beredskapskommitté sammanträdde torsdagen den 20 februari 2025 för årets första möte. I myndigheternas gemensamma lägesöversikt framhävdes samarbetet mellan regionerna, beredskapsplaneringen och förberedelserna för lokalförsvarsövningar. I diskussionen lyftes också fram medborgarnas växande oro för säkerheten bl.a. på grund av negativ nyhetsrapportering, ökad ungdomsbrottslighet särskilt i landskapet Österbotten och ökad arbetslöshet. I de flesta organisationer och myndigheter består vardagen i huvudsak av det grundläggande arbetet, men särskilt organisationsförändringar belastar personalen. I de landskapsvisa utvecklings- och strategiplanerna har man fäst särskild uppmärksamhet vid beredskapen.

Alueiden välinen varautumisyhteistyö keskiössä Länsi- ja Sisä-Suomen valmiustoimikunnassa21.2.2025 12:00:00 EET | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui torstaina 20.2.2025 vuoden ensimmäiseen kokoukseen. Moniviranomaisyhteistyönä tuotetussa tilannekatsauksessa korostuivat alueiden välinen yhteistyö, varautumissuunnittelu sekä paikallispuolustusharjoituksiin valmistautuminen. Keskustelussa nousivat esiin myös kansalaisten kasvava huoli turvallisuudesta mm. negatiivisten uutisoinnin vuoksi, nuorisorikollisuuden kasvu erityisesti Pohjanmaan maakunnassa sekä työttömyyden kasvu. Useimmissa organisaatioissa ja viranomaisissa arki koostuu pääosin perustyöstä, mutta erityisesti organisaatiomuutokset kuormittavat henkilöstöä. Maakunnallisissa kehittämis- ja strategiasuunnitelmissa varautumiseen on kiinnitetty erityistä huomioita.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye