Pohjois-Savon ELY-keskus

Joroisten Maaveden, Sysmäjärven ja Paron vesistöjen käyttäjiltä kysytään tyytyväisyyttä vesistöihin ja vedenkorkeuksiin

Jaa

Osana Joroisvirran reitin padotus- ja juoksutusselvitystä kysytään asukkaiden mielipiteitä. Kahden erillisen kyselyn avulla selvitetään Maaveden, Salmenjärven ja Monnin sekä Sysmäjärven ja Paron vesistöjen käyttäjien ja ranta-asukkaiden yleistä tyytyväisyyttä vesistöihin ja niiden vedenkorkeuksiin sekä kartoitetaan mahdollisia asioita, jotka haittaavat vesistöjen käyttöä.

Joroisvirran reitin sijaintikartta. Maavesi, Salmenjärvi ja Monni merkitty karttaan tumman sinisellä. Maavesi jakautuu Längelmäenjärveen ja Vasaraselkään.
Joroisvirran reitin sijaintikarttakuva. Maavesi, Salmenjärvi ja Monni merkitty karttaan tumman sinisellä. Maavesi jakautuu Längelmäenjärveen ja Vasaraselkään.

Pohjois-Savon ELY-keskuksen vesitalousasiantuntija Aarni-Matti Mäntyselkä kertoo, että kyselyn tuloksia hyödynnetään osana meneillään olevaa Joroisvirran reitin padotus- ja juoksutusselvitystä, jossa tarkastellaan muun muassa Maaveden säännöstelyn soveltuvuutta ilmastonmuutoksen myötä muuttuvassa ilmastossa.

- Ilmastonmuutoksen vaikutuksesta varsinkin vähälumiset talvet tulevat yleistymään, jolloin nykyisessä säännöstelyssä pakolliseksi määrätty kevään vedenkorkeuden alennus voi olla ongelmallista toteuttaa. Maaveden, Salmenjärven ja Monnin käyttäjille suunnatussa kyselyssä kartoitetaan ajatuksia kevään vedenalennuksesta, Mäntyselkä taustoittaa kyselyn merkityksestä.  

Osana padotus- ja juoksutusselvitystä tarkastellaan alustavasti myös Sysmäjärven ja Paron alimpien vedenkorkeuksien nostamista Huutokoskeen sijoitettavan pohjapadon avulla. Sysmäjärven ja Paron vedenkorkeudet on koettu ongelmallisen matalaksi varsinkin loppukesäisin. Sysmäjärven ja Paron käyttäjille suunnatussa kyselyssä kartoitetaan mielipiteitä myös liittyen mahdolliseen alivedenkorkeuksien nostamiseen pohjapadon avulla. 

Kyselyyn voi vastata sähköisesti 15.3.2025 mennessä

Kyselyyn vesistön käytöstä voi vastata sähköisesti Webropol-kyselyn kautta 15.3.2025 mennessä. Pohjois-Savon ELY-keskus käsittelee vastaukset luottamuksellisesti, eikä tuloksista laadituista yhteenvedoista voi päätellä yksittäisten vastaajien antamia tietoja. 

Kysely Maaveden, Salmenjärven ja Monnin käyttäjille: https://link.webropol.com/s/Maavesi2025 

Kysely Sysmäjärven ja Paron käyttäjille:                                  https://link.webropol.com/s/Paro-Sysma 

Selvitystä toteutetaan laajalla yhteistyöllä 

Selvitystä varten on perustettu ohjausryhmä, jossa ovat edustettuina Joroisten kunta, Pieksämäen kaupunki, Savon Voima oyj, Virtasalmi-Joroinen kalatalousalue, Sysmäjärven osakaskunta sekä Etelä-Savon ELY-keskus ja Pohjois-Savon ELY-keskukset. Selvityksen laadinnasta vastaa Pohjois-Savon ELY-keskus ja se tehdään vesilain 18 luvun 3a §:n mukaisena padotus- ja juoksutusselvityksenä ja sen on määrä valmistua vuoden 2025 loppuun mennessä. Rahoitus selvityksen laatimiseen tulee maa- ja metsätalousministeriöltä. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

vesitalousasiantuntija Aarni-Matti Mäntyselkä     
aarni-matti.mantyselka@ely-keskus.fi Puh. 050 3512639

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

ELY-keskus kohdisti yli 238 miljoonaa euroa Pohjois-Savon kehittämiseen vuonna 202410.2.2025 09:02:22 EET | Tiedote

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) kanavoi yli 238 miljoonaa euroa vuonna 2024. Rahoituksella edistettiin Pohjois-Savon elinkeinojen, työllisyyden, maatalouden, vesistöjen kunnostusta, luonnonmonimuotoisuutta sekä tuettiin koko Itä-Suomen julkista henkilöliikennettä, maantieverkon ylläpitoa ja hoitoa sekä yksityisteiden perusparantamista. Rahoitus kasvoi merkittävästi vuoteen 2023 verrattuna, jolloin se oli lähes 200 miljoonaa euroa.

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 30.1.202530.1.2025 13:24:35 EET | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,06. Taso on tasan ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvossa. Vuoden alusta muutos on -9 cm, mutta nyt viime päivinä on käännytty uudelleen nousuun. Lisäjuoksutuksia ei ole käynnissä, mutta suojasään jatkuessa lisäjuoksutukset saattavat tulla uudelleen käyttöön. Tässä vaiheessa talvea pinnankorkeuden ei anneta nousta isosti, vaikka lunta on maastossa ajankohtaan nähden vähän. Iisalmen reitillä säännöstellyissä Kiuruvedessä, Porovedessä ja Onkivedessä virtaamat ovat olleet leutoon säähän nähden yllättävän pieniä. Lieneekö maastoon syntynyt patoutuneita vesilammikoita lämpötilan vaihdellessa vuoroin pakkaselle. Nilsiän reitin ja Juojärven vedenkorkeudet ovat säännöstelylupien puitteissa. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 18 cm alle ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen vuoden tilastoihin. Lukema on nyt N2000+ 75,94. Tammikuussa vedenpinta ei oikeastaan vaihdellut ollenkaan, eikä jatkossakaan odoteta juuri sen

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye