Uudet julkisen taiteen teokset saivat alkunsa lasten metsäretkistä ja piirroksista
Helsinkiläisiin oppilaitoksiin on valmistunut kaksi uutta julkisen taiteen teosta, joiden synnyssä lapset ovat olleet mukana. Mari Mäkiö suunnitteli teoksen Päiväkoti Tunturiin Mellunmäkeen ja Hyäryllistä-taiteilijaryhmä teoksen Taivallahden peruskouluun. Teokset kuratoi HAM Helsingin taidemuseo ja ne rahoitettiin kaupungin noudattaman prosenttiperiaatteen mukaisesti.

Mari Mäkiö: Painaumat, 2024
Taiteilija Mari Mäkiön keramiikkareliefi Painaumat on valmistunut Mellunmäen uuteen päiväkoti Tunturiin. Teos ikuistaa ohikiitävän hetken metsän kiertokulusta, jossa tapahtuu kasvua, lahoamista ja maatumista.
Painaumat koostuu 116 käsintehdystä lasitetusta keramiikkalaatasta, joissa toistuvat päiväkotia reunustavan metsän puiden kuori ja kaarnakuoriaisten kaiverrukset. Teos jatkuu nauhamaisena reittinä ulkoa sisälle ja luo yhteyden lähimetsän ja päiväkodin välille. Kokonaisuus Painaumat (kuusi) on upotettu päiväkodin tiilimuurattuun julkisivuun. Sisäkäytävän ja ruokasalin seinille levittäytyy teoksen osa Painaumat (haapa).
Teos sai alkunsa taiteilijan metsäretkistä päiväkodin lapsiryhmien kanssa. Lapset etsivät metsästä kiinnostavia pintoja ja tallensivat ne saveen. Nämä saviteokset jäivät lapsille muistoksi. Mari Mäkiö jatkoi tutustumista metsään ja valitsi lopulliseen teokseen kuusen ja haavan pinnanmuotoja.
Mari Mäkiö (s. 1982) asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän työskentelee installaatioiden parissa yhdistellen eri medioita, kuten keramiikkaa, tekstiä, painantatekniikoita, videota ja ääntä. Teokset syntyvät usein yhteistyössä toisten taiteilijoiden tai yhteisöjen kanssa. Mäkiö on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston valokuvataiteen koulutusohjelmasta vuonna 2015.

Hyäryllistä-taiteilijaryhmä: Lentoon, 2024
Hyäryllistä-taiteilijaryhmän suunnitteleman reliefin Lentoon lähtökohtana ovat Taivallahden koulun oppilaiden piirtämät ääriviivapiirrokset omista käsistään. Teoksen muoto on orgaaninen, lintuparvea muistuttava, ja se sijoittuu koulun ylätalon porrasaulaan.
Kun Hyäryllistä-ryhmä tutustui Taivallahden peruskouluun, heille kerrottiin koulun entisten oppilaiden vierailuista, adventtiajan juhlista ja paikkaan liittyvistä muistoista. Mielikuva kynttilänvalosta ja tilaan kahdesta suunnasta lankeavasta luonnonvalosta alkoi elää ryhmäläisten mielissä. Teoksen materiaaliksi valikoitui kullanvärinen kiillotettu messinki, joka herää eloon heijastellessaan valoa. Syntyi myös idea koululaisista osana teosta.
Oppilaat tulivat konkreettisesti mukaan teoksen valmistamiseen piirtämällä käsiensä ääriviivat, joita Hyäryllistä keräsi viikon kestäneen työpajan aikana. Ryhmä näytti työpajoissa videoita lintuparvista ja kannusti oppilaita ottamaan käsillään asentoja, joissa käsi muistuttaisi linnun siluettia. Hyäryllistä-ryhmän mukaan ”kaikkien käsiä tarvitaan rakentamaan tätä maailmaa. Linnut ja siivet tuovat mieleen vapaan maailman ja mahdollisuudet. Koulun kuuluisi olla paikka missä siivet vahvistuvat ja lentoharjoitukset edistyvät yhdessä oman tutun parven kanssa”.
Hyäryllistä on toiminut yhdessä yli kolmekymmentä vuotta ja on yksi Suomen pitkäikäisimpiä taiteilijaryhmiä. Ryhmän laaja retrospektiivinäyttely oli esillä WAMissa Turussa 2020. Jokaisella ryhmän jäsenellä on myös oma kuvataiteellinen työskentelynsä, johon ryhmän projektit ja vaiheet lomittuvat. Taivallahden teoksen toteuttivat ryhmästä Heli Kurunsaari ja Sari Koski-Vähälä.
Teokset on rahoitettu taiteen prosenttiperiaatteen avulla: Helsingin kaupungin uudis- tai korjausrakentamiskohteiden budjetista on varattu osuus uuden julkisen taiteen toteuttamiseen. HAM Helsingin taidemuseo toimii teoshankkeissa taideasiantuntijana ja teokset liitetään osaksi Helsingin kaupungin taidekokoelmaa, jota HAM hallinnoi ja kuratoi. Prosenttiperiaatteen avulla toteutettuja teoksia kuuluu kokoelmaan jo yli 200.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mari Mäkiön teos:
kuraattori Kristiina Ljokkoi
HAM Helsingin taidemuseo
puh. 040 507 6031, kristiina.ljokkoi@hamhelsinki.fi
Hyäryllistä-taiteilijaryhmän teos:
kuraattori Jari Björklöv
HAM Helsingin taidemuseo
puh. 050 377 0956, jari.björklöv@hamhelsinki.fi
Kuvat






Linkit
HAM Helsingin taidemuseo hoitaa, kartuttaa ja kuratoi helsinkiläisten omasta taidekokoelmaa, johon kuuluu yli 10 000 teosta, mukaan lukien kaupungin julkiset taideteokset. Tennispalatsiin keskittyvissä kotimaisissa ja kansainvälisissä näyttelyissään HAM tuo esille modernia taidetta ja nykytaidetta. HAM vastaa myös nykytaidetapahtuma Helsinki Biennaalin kuratoinnista ja tuotannosta. Vuoden 2023 alusta HAM on toiminut Helsingin kaupunkikonserniin kuuluvana säätiönä.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HAM Helsingin taidemuseo
Formgivningens guldålder, rörelse och sagans värld har inspirerat till nya offentliga konstverk15.4.2025 10:00:00 EEST | Pressmeddelande
Två nya offentliga konstverk kuraterade av HAM Helsingfors konstmuseum har färdigställts för skolbyggnader i Helsingfors, finansierade genom procentprincipen. Matias Karsikas har formgett reliefen Tummelitens trädgård för daghemmet Ariel i Fiskehamnen och Emma Rönnholm den mobilliknande skulpturen Fragment av himmel för Hoplaxskolan i Munksnäs.
Muotoilun kulta-aika, liike ja sadun maailma inspiroivat uusia julkisen taiteen teoksia15.4.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Kaksi uutta HAM Helsingin taidemuseon kuratoimaa, prosenttiperiaatteella rahoitettua julkista taideteosta on valmistunut helsinkiläisiin oppilaitoksiin. Matias Karsikas suunnitteli Peukaloisen puutarha -reliefin Kalasataman Arielin päiväkotiin ja Emma Rönnholm mobilen kaltaisen veistoksen Fragment av himmel Munkkiniemen Hoplaxskolaniin.
New public artworks inspired by fairy tales, movement, and the golden age of design15.4.2025 10:00:00 EEST | Press release
Curated by HAM Helsinki Art Museum and financed by the Percent for Art principle, two new public artworks have been made for Helsinki’s educational institutions. Matias Karsikas created the Little Thumbling’s Garden relief for Daycare Ariel, and Emma Rönnholm’s mobile-like sculpture Fragments of the Sky has been installed in Hoplaxskolan School in Munkkiniemi.
Fria Konstskolans 90-årsutställning på HAM är en målerikonstens fest10.4.2025 14:00:50 EEST | Pressmeddelande
HAM:s nya utställning presenterar Fria Konstskolans historia och dess betydelse för utvecklingen av den finländska målarkonsten och modernismen. Utställningen som framskrider från skolans tidigaste år mot nutiden lyfter fram kopplingarna mellan konstnärer och den särskilda anda som bär igenom Fria Konstkolans nio decennier. Utställningen visas på HAM Helsingfors konstmuseum 25.4.2025–4.1.2026.
Vapaan Taidekoulun 90-vuotisnäyttely HAMissa on maalaustaiteen juhlaa10.4.2025 14:00:50 EEST | Tiedote
HAMin uusi näyttely esittelee Vapaan Taidekoulun historiaa ja sen merkitystä suomalaisen maalaustaiteen ja modernismin kehityksessä. Koulun alkuajoista kohti nykypäivää etenevä näyttely tuo esiin taiteilijoiden välisiä yhteyksiä ja sitä erityistä henkeä, joka kantaa läpi Vapaan Taidekoulun yhdeksän vuosikymmenen. Näyttely on esillä HAM Helsingin taidemuseossa 25.4.2025–4.1.2026.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme