Taloyhtiöiden yhtiökokouskausi pyörähtää käyntiin: ”Aina kannattaa mennä”
Taloyhtiön vuosikokous on monen suomalaisen talouden tärkein kokous. Silti moni jättää menemättä. Korkojen lasku tuo tänä keväänä iloa myös rahoitusvastikkeen maksajille, jonka vuoksi monella kokonaisvastike laskee.
Taloyhtiöiden yhtiökokouskausi käynnistyy lähiviikkoina. Turbulenttien aikojen jälkeen yhtiökokouksia käydään aiempaa leppoisammissa tunnelmissa, kun hintojen nousupaine on hidastunut, ja laskevat korot pienentävät taloyhtiölainojen korkomenoja.
Yleisesti taloyhtiöt talous on aiempia vuosia paremmalla tolalla. Moni taloyhtiö on saanut edellisten vuosien alijäämiä jälleen kurottua kiinni. Danske Bankissa taloyhtiöiden talletustase on lähtenyt jälleen nousuun.
Yhtiökokouksessa hoitovastikkeet kyllä nousevat tänäkin vuonna, mutta samaa tahtia muiden hintojen kanssa.
”Tänä keväänä arvioimme, että taloyhtiöiden hoitovastikkeet nousevat 3–5 prosenttia, mutta alue- ja taloyhtiökohtaiset erot voivat olla suuria. Rahoitusvastikkeiden maksuerät puolestaan pienenevät korkojen laskun vuoksi”, sanoo Danske Bankin taloyhtiöiden rahoituksesta vastaava johtaja Ville Roihu.
”Jokaisella taloyhtiöllä kannattaa olla yllätysten varalta takataskussa oikeus tarvittaessa kerätä yhden tai kahden kuukauden ylimääräinen vastike. Samoin kannattaa varmistaa, että taloyhtiöllä on rahoitusvastikkeen osalta oikeus säätää rahoitusvastikkeen kuukausierää korkotason muutosten mukaan”, Roihu lisää.
Älä jätä yhtiökokousta väliin
Yhtiökokoukseen kannattaa mennä tänäkin keväänä. Erityisen tarkkana osakkaiden kannattaa olla siitä, että taloyhtiö yrittää säästää rahaa lykkäämällä peruskorjauksia. Tästä syntyy korjausvelkaa.
”Pankista otettavalla velalla on selkeä korko, mutta korjausvelan korko voi olla käytännössä mitä vain. Hätätyöt maksavat aina reippaasti enemmän kuin se, että taloa korjataan fiksusti ennakoiden”, sanoo Roihu.
Isossa kuvassa suomalaiset taloyhtiöt ovat pärjänneet hyvin läpi hankalien vuosien. Samaan aikaan remonttien rahoitushaasteet ovat hieman lisääntyneet, kun osa taloyhtiöistä on jättänyt korjauksia tekemättä, ja asuntojen hinnat ovat laskeneet.
”Myös suurissa kaupungeissa on taloyhtiöitä, joiden vakuusarvo ei suuren korjausvelan vuoksi riitä peruskorjausten rahoittamiseen. Nämä ovat osakkaille usein ikäviä tilanteita, joista osan olisi voinut ehkäistä ennakoivalla otteella”, sanoo Roihu.
Osa voi arastella taloyhtiön kokoukseen menemistä, jos esimerkiksi tuloslaskelmat tuntuvat vierailta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että taloyhtiöt koostuvat ihan tavallisista asukkaista.
”Aina kannattaa mennä ja aina kannattaa kysyä, jos jokin mietityttää”, rohkaisee Roihu.
Faktalaatikko: Kysy ainakin nämä yhtiökokouksessa
- Kuinka usein yhtiössä seurataan budjetin toteutumista?
- Kuinka monen kuukauden menoja vastaava puskuri taloyhtiöllä on? Onko sille tarpeen tehdä muutoksia?
- Jos taloyhtiölle tulee yllättäviä kuluja, miten toimitaan? Onko esimerkiksi valtuutus ylimääräisten vastikkeiden keräämiseen?
- Mitä käytännön toimia on tehty ja suunniteltu energian säästämiseksi?
- Miten tulevaisuuden korjaustarpeet on arvioitu? Mitä remontteja on tulossa 10 vuoden sisällä?
Yhteyshenkilöt
Ville RoihuAsunto-osakeyhtiörahoituksesta vastaava johtaja
Puh:050 426 4637ville.roihu@danskebank.fiMediapuhelin arkisin klo 9–16Viestintä
Puh:050 422 6644Kuvat

Danske Bankista
Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia.
Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa, ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. danskebank.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Tutkimus: Asuntolainan määrä on hämärän peitossa joka kymmenennelle suomalaiselle22.4.2025 09:29:02 EEST | Tiedote
Danske Bankin Lasikatto lompakossa 2025 -tutkimuksen mukaan naimisissa olevat ja sinkut tietävät kotitaloutensa kuukausitulot avopareja paremmin. Iäkkäämmät vastaajat olivat perillä raha-asioistaan nuoria vastaajia paremmin.
Asumisen kustannukset huolettavat suomalaisia: “Huoli on jäänyt päälle”10.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Taloudellinen mielenrauha 2025 -tutkimuksen mukaan korkojen nousu ei huoleta suomalaisia enää samalla tavalla kuin kaksi vuotta sitten. Nousevista koroista on huolissaan nyt joka viides suomalainen.
Asuntolainojen hakeminen vilkastui selvästi3.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Danske Bankin saamien asuntolainahakemusten määrä on noussut 13 prosenttia vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna.
Joka neljännellä suomalaisella ei ole lainkaan säästöjä: ”Elinkustannuskriisi on syönyt monen taloudelliset puskurit”1.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Danske Bankin Lasikatto lompakossa 2025 -tutkimuksen mukaan erityisesti naisilta puuttuu taloudellinen puskuri. Noin kolmasosalla suomalaisista naisista ei ole lainkaan säästöjä.
Asuntomarkkinatilanne suosii ensikertalaisia – Danske Bank julkaisee tuntuvan etupaketin ensiasunnon ostajille18.3.2025 08:45:00 EET | Tiedote
Asuntomarkkinoiden tilanteesta hyötyvät tällä hetkellä eniten ensiasunnon ostajat, mutta haaveeseen päästään kiinni yhä vanhempana. Danske Bank kannustaa nuoria selvittämään mahdollisuudet oman kodin hankintaan ja julkaisee tuntuvan etupaketin ensiasunnon ostajille.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme