Pellervon taloustutkimus PTT

Yksinkertaistaminen ja tavoitteiden priorisointi korostuvat EU:n maatalouspolitiikan uudistamisessa

Jaa

Euroopan unionin yhteinen maatalouspolitiikka kohtaa kasvavia muutospaineita, kun sitä aletaan uudistaa 2028 alkavalle kaudelle. Näitä ovat ennen kaikkea kestävyyden, kilpailukyvyn ja huoltovarmuuden kysymykset sekä EU:n laajentuminen. Pellervon taloustutkimuksen, Luonnonvarakeskuksen ja Reinu econin tutkijat esittävät ratkaisuiksi mm. tavoitteiden priorisointia, sääntelyn yksinkertaistamista ja tukipolitiikan uudelleen arviointia.

”Euroopan unionin vuoden 2027 jälkeistä yhteistä maatalouspolitiikkaa valmistellaan hyvin erilaisessa taloudellisessa ja geopoliittisessa toimintaympäristössä kuin nykyistä, ja se asettaa kasvavia muutospaineita tulevalle maatalouspolitiikalle”, tiivistää tutkimusjohtaja Sari Forsman-Hugg PTT:stä.

Ensimmäisiä suuntaviivoja tulevalle maatalouspolitiikalle saatiin, kun EU:n komissio julkaisi viime viikolla vuoteen 2040 katsovan maatalous- ja ruokavision. Se korostaa maatalousalan vetovoimaa, kilpailukykyä, kestävyyttä, ruokaturvaa ja koko maaseudun elinvoimaa.

”Visiossa esitetyt tavoitteet ovat vielä sen verran yleisluontoisia, ettei niiden osalta juuri synny erimielisyyttä alan toimijoiden ja sidosryhmien kesken. Vaikeudet alkavat siinä vaiheessa, kun tavoitteita aletaan sorvata osaksi käytännön maatalouspolitiikkaa”, summaa tutkimusprofessori Jyrki Niemi Luonnonvarakeskuksesta.

Esimerkiksi vision painotus maaseudun elinvoimaisuudesta on vaarassa jäädä löysäksi politiikkapuheeksi. Nuorten kohtaama todellisuus maaseudun tyhjenemisestä on yhä enemmän hidasteena maatalousyrittäjäksi ryhtymiseen, eivätkä EU:n maaseudun kehittämiseen suunnatut varat yksistään riitä ylläpitämään elinvoimaista maaseutua.

Maatalouspolitiikalla tulisi aktiivisemmin pyrkiä päästövähennyksiin

Kriittisten tuotantopanosten, kuten energian ja lannoitteiden, saatavuuden merkitys korostuu, kun geopoliittinen epävakaus jatkuu.

”Huoltovarmuuden näkökulmasta EU:n nykyinen maatalouspolitiikka ylläpitää kotimaista tuotantokapasiteettia, mutta pitäisi pohtia, vahvistaako tukijärjestelmä aidosti huoltovarmuutta ja ruokaturvaa”, sanoo maatalousekonomisti Pekka Kinnunen PTT:stä.

Ruuan kysyntä maailmalla kasvaa, mikä lisää painetta tuottaa ruokaa tehokkaammin mutta samalla kestävämmin. Ilmastonmuutoksen vaikutusten tullessa näkyviksi maatalouspolitiikalla tulisi entistä aktiivisemmin pyrkiä vähentämään päästöjä ja sopeutumaan ilmastonmuutokseen. Ruuantuotannon lisäksi kulutuksenkin pitäisi muuttua kestävämpään suuntaan. Tähän ei voida vaikuttaa vain maatalouspolitiikan keinoin.

Samalla kyse on maatalouden toimintaedellytysten turvaamisesta, sillä ilmastotavoitteiden edistäminen voi vahvistaa maatalouden huoltovarmuutta ja taloudellista kestävyyttä esimerkiksi vähentämällä riippuvuutta kasvinsuojeluaineista ja lisäämällä omavaraisuutta.

Tavoitteiden priorisointi on yksinkertaistamisen edellytys

EU:n maatalouspolitiikan tavoitteena on jo kauan ollut yksinkertaistaminen, mutta käytännössä hallinnollinen taakka sekä yrittäjille että hallinnolle on vain kasvanut. Yhtenä keskeisenä syynä on politiikan lukuisat tavoitteet. EU:n kilpailukyvyn parantamiseksi yksinkertaistamisen paine kasvaa.

”Sääntelyn osalta voikin kysyä, pyrkiikö visiossa esitetty maatalouspolitiikka yhä ratkaisemaan liian monia ongelmia. Yksinkertaistaminen edellyttäisi tavoitteiden nykyistä selkeämpää priorisointia. Siinä ei riitä pelkkien tukirakenteiden uudistaminen, vaan huomiota tulisi kiinnittää siihen, mihin asioihin politiikalla voidaan aktiivisesti vaikuttaa ja mitkä voi jättää markkinoiden ratkaistavaksi”, sanoo vanhempi maatalousekonomisti Päivi Kujala PTT:stä.

Vaikka sääntely suojaa yrittäjää, rahoittajaa ja julkista hallintoa, eri suuntiin vetävät aloitteet voivat koitua investointien esteeksi ja heikentää kilpailukykyä.

Ukrainan mahdollinen jäsenyys ja riskienhallinta jäävät visiossa vähälle

Markkina- ja sääriskien vaikutuksiin on visiossa kiinnitetty suhteellisen vähän huomiota, eikä konkreettisia uusia politiikkatoimia riskienhallinnan vahvistamiseksi esitetä. Ukrainan mahdollista jäsenyyttä ei käsitellä juuri ollenkaan, mahdollisesti koska se on koettu tässä tilanteessa liian vaikeaksi ja poliittisesti herkäksi aiheeksi.

Visiossa ei oteta kantaa maatalouspolitiikan rahoitukseen tulevalle kaudelle. Ehdotus EU:n monivuotisesta rahoituskehyksestä on tulossa kesällä.

Keskustelualoitteet kokoava raportti on julkaistu PTT:n sivuilla osoitteessa https://www.ptt.fi/julkaisut/keskustelualoitteita-eun-maatalouspolitiikan-muutospaineista/

Raporttiin on koottu kahdeksan keskustelualoitetta EU:n maatalouspolitiikan keskeisistä muutospaineista vuoden 2027 jälkeen. Ne käsittelevät mm. kysynnän kehitystä, sääntelyä, huoltovarmuutta ja ruokaturvaa, ympäristötavoitteita ja Ukrainan jäsenyyden vaikutuksia.

Julkaisu on osa Maatilatalouden kehittämisrahaston (Makera) rahoittamaa tutkimushanketta ”Suomi EU:n maatalouspolitiikan tekijänä: politiikkavaihtoehdot ja niiden vaikutukset (CAP2028)” -tutkimushanketta, jota Luonnonvarakeskus, Pellervon taloustutkimus PTT ja Reinu econ toteuttavat vuosina 2024–2027.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Päivi Kujala, paivi.kujala@ptt.fi, 040 194 5184

Sari Forsman-Hugg, sari.forsman-hugg@ptt.fi, 0400 639 450

Jyrki Niemi, jyrki.niemi@luke.fi, 029 532 6390

Pekka Kinnunen, pekka.kinnunen@ptt.fi, 040 154 5943

Tietoja julkaisijasta

Pellervon taloustutkimus PTT on soveltavaa taloustutkimusta ja talousennusteita tekevä riippumaton tutkimuslaitos. Perinteisiä vahvoja tutkimusalueitamme ovat kansantalous, maa- ja elintarviketalous, metsä- ja ympäristötalous sekä asuntomarkkinat. Erityisosaamistamme on talouden ilmiöiden alueellinen tarkastelu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pellervon taloustutkimus PTT

Ennuste: Lisääntyvä tuotanto pitää kotimaisen puun kysynnän vahvana – kantorahatulot uuteen ennätykseen10.4.2025 09:56:00 EEST | Tiedote

Puun tarve kasvaa tänä ja ensi vuonna metsäteollisuudessa, mikä pitää kotimaisen puun kysynnän vahvana. Tämän vuoksi sekä hakkuumäärät että puun hinnat nousevat, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT:n metsäalan ennuste. Kuitupuun hintakehitys kuitenkin tasaantuu uudessa markkinatasapainossa. Yksityismetsien bruttokantorahatulot kohoavat uusiin ennätyslukemiin, selvästi yli kolmeen miljardiin euroon.

Ennuste: Metsäteollisuuden viennin arvo kasvaa – tullit sekoittavat markkinoita10.4.2025 09:54:17 EEST | Tiedote

Suomen metsäteollisuuden viennin arvo kasvaa sekä tänä että ensi vuonna, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT:n metsäalan ennuste. Veturina on etenkin kartonki. Myös sahatavaran vienti kasvaa, kun rakentaminen ei enää Euroopassa vähene ja sahatavaran tarjonta globaalisti on rajallista. Yhdysvaltain tullit kuitenkin sekoittavat maailmankauppaa, haittaavat vientiä ja voivat lisätä kilpailua Suomelle tärkeillä markkina-alueilla.

Ennuste: Ruuan hinta lähtee maltilliseen nousuun – kansainväliset jännitteet tuovat epävarmuutta ruokamarkkinoille3.4.2025 09:56:20 EEST | Tiedote

Ruuan hinta nousee maltillisesti sekä tänä että ensi vuonna, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT:n ennuste. Maitosektorin tuotteiden kysyntä on vahvaa, mikä nostaa tuottajahintoja ja näkyy myös maatalouden yrittäjätulossa. Yhdysvaltain tullipolitiikka ja voimakkaat kansainväliset jännitteet kuitenkin sumentavat ruokamarkkinoiden lähiaikojen näkymiä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye