Eduskunnan mielenterveyspoliittinen neuvottelukunta: Vahva kansalaisyhteiskunta turvaa mielenterveyttä, osallisuutta ja luottamusta
Neuvottelukunta toteaa, että kansalaisjärjestöjen riippumattomuus ja toimintaedellytykset on turvattava avustusleikkausten jälkeenkin, ja että järjestöille osoitettujen lahjoitusten verovähennysoikeus tulisi ulottaa myös sosiaali- ja terveysalan järjestöihin.

Mielenterveyspoliittinen neuvottelukunta näkee kansalaisjärjestöt merkittävänä toimijana mielenterveyden edistämisessä, mielenterveysongelmien ennaltaehkäisyssä ja tuen tarjoamisessa.
”Kuten hallituksen kansalaisjärjestöstrategiassa todetaan, aktiivinen ja elinvoimainen kansalaisyhteiskunta on keskeinen osa toimivaa demokraattista yhteiskuntaa. Järjestöt edistävät ihmisten hyvinvointia, demokratiaa ja osallisuutta, lisäävät luottamusta ja vahvistavat yhteiskunnan kokonaisturvallisuutta ja kriisinkestävyyttä. Mielenterveysjärjestöillä on tässä merkittävä rooli”, mielenterveyspoliittisen neuvottelukunnan puheenjohtaja Paula Risikko toteaa.
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuksiin on tehty ja tehdään lähivuosina mittavia leikkauksia. Neuvottelukunta katsoo, että leikkausten vaikutukset kansalaisyhteiskuntaan ja mielenterveyteen tulee arvioida. Kansalaisjärjestöjen riippumattomuus ja toimintaedellytykset on turvattava muutosten jälkeenkin.
Sosiaali- ja terveysministerin asettama selvityshenkilö antoi vuodenvaihteessa raportin järjestöjen valtionavustusten kehittämisestä tilanteessa, joissa avustusvarat niukkenevat. Kehittämisessä tulee varmistaa mielenterveysjärjestöjen toiminnan jatkuvuus ja järjestöille rauha hallittujen sopeutustoimien toteuttamiseen. Järjestöille osoitettujen lahjoitusten verovähennysoikeus tulisi ulottaa myös sosiaali- ja terveysalan järjestöille.
”Kansalaisyhteiskunnan vaaliminen on erityisen tärkeää globaalien kriisien olosuhteissa”
Osallisuuden kokemukset tukevat ihmisen mielenterveyttä ja hyvinvointia. Kansalaisjärjestöt tarjoavat monia tapoja osallistua ja vaikuttaa lähiyhteisöissään ja yhteiskunnassa laajemmin.
”Alue- ja kuntavaalit ovat ovella. Mielenterveysjärjestöt ovat kuntien ja hyvinvointialueiden tärkeitä kumppaneita. Jotta ne voivat tulevaisuudessakin antaa panoksensa asukkaiden mielenterveyden ja hyvinvoinnin eteen, myös paikalliset järjestöt tarvitsevat riittävät ja ennakoitavat resurssit. Elinvoimainen ja moniääninen kansalaisyhteiskunta on demokratian ydintä”, Risikko toteaa.
”Kansalaisyhteiskunnan vaaliminen on erityisen tärkeää globaalien kriisien olosuhteissa, joissa elämme parhaillaan. Perinteisesti vahva suomalainen kansalaisyhteiskunta on osa myös toimivaa oikeusvaltiota”, Risikko jatkaa.
Kannanoton lisäksi neuvottelukunta käsitteli kokouksessaan 7. maaliskuuta järjestöjen toimintaedellytyksiä. MIELI ry:n toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi alusti kansalaisyhteiskunnan kehityksestä nykyiseksi laajaksi sote-järjestökentäksi, joka on osa toimivaa demokratiaa. Nyt järjestöt ovat keskellä murrosta. Leikkausten lisäksi niiden rooli uhkaa kaventua palveluntuottajaksi.
Neuvottelukunnan kansanedustajajäsenistä Markku Siponen (kesk), Helena Marttila (sdp), Saara Hyrkkö (vihr), Jaana Strandman (ps) sekä puheenjohtaja Paula Risikko (kok) esittelivät puolueidensa näkemyksiä siitä, miten kansalaisjärjestöjen toiminta tulisi turvata tulevaisuudessa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Paula RisikkoPuheenjohtaja, Mielenterveyspoliittinen neuvottelukunta
paula.risikko@eduskunta.fiAija SaloPääsihteeri, Mielenterveyspooli
Puh:040 620 9515aija.salo@mielenterveyspooli.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Eduskunnan mielenterveyspoliittinen neuvottelukunta on eduskuntaryhmien ja valtakunnallisten mielenterveysjärjestöjen yhteistyöelin. Neuvottelukunta seuraa ja edistää mielenterveysstrategian ja hallitusohjelman muiden mielenterveyskirjausten toimeenpanoa sekä osallistuu julkiseen keskusteluun mielenterveydestä.
Neuvottelukunnan sihteeristönä toimii Mielenterveyspooli, jonka muodostavat 37 suomalaisen mielenterveystyön keskeistä toimijaa. Pooli tekee väestön mielenterveyttä vahvistavaa yhteiskuntapolitiikkaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Mielenterveyspooli
Vahva järjestöedustus mielenterveyden edistämisen periaatepäätöksen työryhmään25.4.2025 00:00:00 EEST | Tiedote
Mielenterveyspoolin ja mielenterveysjärjestöjen vuosien ponnistelu tuotti tulosta, kun työryhmään valtioneuvoston periaatepäätökselle mielenterveyden edistämiseksi saatiin vahva järjestöedustus.
Mielenterveyspooli vetosi hallituksen kasvuriiheen elävän kansalaisyhteiskunnan ja terapiatakuun puolesta22.4.2025 11:01:20 EEST | Tiedote
Mielenterveyspoolin “mielenterveyden puutarhurien” viestin paremmasta mielenterveydestä tuottavuuden ehtona vastaanotti pääministeri Petteri Orpon valtiosihteeri Risto Artjoki.
Mielenterveyspooli antaa hallitukselle kasvuriiheen mielenterveyden kastelukannun, koska kasvua ei ole ilman hyvinvointia22.4.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Mielenterveyspooli muistuttaa tempauksellaan 22.4. puoliväliriihipaikka Smolnan ulkopuolella, että kestävän kasvun uralle ei päästä ilman mielenterveyttä.
”Ihmisoikeudet eivät ole mielipidekysymys, vaan mielenterveyskysymys” – Pikkuparlamentissa keskusteltiin mielenterveydestä ja ihmisoikeuksista13.3.2025 13:21:12 EET | Tiedote
Mielenterveys ja ihmisoikeudet -seminaarissa 12. maaliskuuta kuultiin muun muassa rasismin ja syrjinnän mielenterveysvaikutuksista, itsemääräämisoikeuslainsäädännöstä, saamelaisten psykososiaalisista palveluista sekä järjestöistä ihmisoikeusongelmien esiin nostajina.
MEDIAKUTSU: Tervetuloa keskusteluun mielenterveysoikeuksista Pikkuparlamenttiin 12.3. kello 10.3011.3.2025 00:00:00 EET | Kutsu
Mielenterveysoikeudet eli mielenterveyteen liittyvät ihmis- ja perusoikeudet ovat ajankohtainen teema. Mielenterveyden häiriöitä kohtaavien ihmisten sekä heidän omaistensa mielenterveysoikeuksien toteutumisessa on parantamisen varaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme