Ilmastonmuutos uhkaa ruokakasvien valikoimaa – vaikutukset näkyvät etenkin päiväntasaajan seudun väestömäärältään suurilla alueilla
Maapallon keskilämpötilan nousu muuttaa viljelyolosuhteita eri puolilla maailmaa. Tutkijoiden mukaan ruokaturvan varmistaminen edellyttää sekä ilmastonmuutoksen hillintää että siihen sopeutumista.

Ilmastonmuutoksen vaikutukset maailman ruokaturvaan ovat jo näkyvissä: useiden ruokakasvien viljelyalueet siirtyvät, ja sadot heikkenevät monin paikoin. Tuore tutkimus tarjoaa kattavan maailmanlaajuisen kuvan siitä, miten ilmastonmuutos muuttaa alueita missä eri kasveja pystyy tulevaisuudessa ilmaston kannalta viljelemään ja mitkä alueet tai kasvit ovat haavoittuvimpia.
Aalto-yliopiston professori Matti Kummun johtama kansainvälinen tutkijaryhmä tarkasteli 30 ruokakasvin turvallisia ilmastoalueita – kasvuolosuhteita, joihin ne ovat historian saatossa sopeutuneet. Mallinnuksessa arvioitiin neljän eri lämpenemisskenaarion (+1,5–4 astetta esiteolliseen aikaan verrattuna) vaikutuksia viljelyolosuhteisiin eri puolilla maapalloa.
Nature Food -tiedelehdessä julkaistun tutkimusartikkelin keskeinen havainto on se, että ilmastonmuutoksen negatiiviset vaikutukset keskittyvät selkeästi päiväntasaajan seudulle, eli trooppisille ja sub-trooppisille alueille, kuten Saharan eteläpuoliseen Afrikkaan ja Intiaan, kertoo artikkelin pääkirjoittaja, väitöskirjatutkija Sara Heikonen Aalto-yliopistosta.
“Tämä on erityisen ongelmallista, koska näillä alueilla ilmasto-olosuhteet vaikeuttavat elinolosuhteita jo monin tavoin. Lisäksi väestönkasvu on nopeaa, ja ruokaa ei ole kaikkialla tarpeeksi nykyisinkään,” Heikonen sanoo.
Muutokset sademäärässä, kuivuudessa ja lämpötilassa vaikuttavat merkittävästi siihen, mitä kasveja kullakin alueella on mahdollista kasvattaa: jo kahden asteen lämpeneminen vähentäisi viljelykasvien valikoimaa yli puolella maailman pelloista. Päiväntasaajan alueella jopa noin 70 prosentilla nykyisistä viljelysmaista valikoima vähenisi.
“Jos lämpeneminen jää 1,5–2 asteeseen, vaikutukset pysyvät vielä monin paikoin hallittavina. Sen sijaan 3–4 asteen nousu muuttaa tilannetta suuresti, ja haavoittuvimmilla alueilla vaikutukset voivat olla hyvin vakavia”, Heikonen jatkaa.
Laaja kasvivalikoima on avain ruokaturvan säilyttämiseen
Ilmastonmuutoksen myötä osa nykyisistä viljelyalueista saattaa muuttua sellaisiksi, joissa yksikään tutkituista 30 ruokakasvista ei ole aiemmin kasvanut. Tämä uhkaa vakavasti neljän maailman tärkeimmän peruselintarvikkeen – riisin, vehnän, maissin ja soijan – viljelyä.
Erityisen haavoittuvia ovat kuitenkin matalan tulotason alueiden ruokaturvan kannalta keskeiset trooppiset juurikasvit kuten jamssi, sekä viljat ja palkokasvit. Saharan eteläpuolisessa Afrikassa lähes kaikki viljelykasvit ovat kuitenkin vaarassa, jos lämpeneminen ylittää 3 astetta, Heikonen mainitsee.
“Monimuotoisuuden väheneminen tarkoittaa, että tietyillä alueilla ruokakasvien valikoima voi kaventua merkittävästi. Tämä heikentää ruokaturvaa ja voi vaikeuttaa sekä kalorien että proteiinin saantia”, Heikonen sanoo.
Koska ilmastonmuutoksen vaikutukset kohdistuvat voimakkaimmin alueille, joilla sopeutumiskyky on heikoin, tutkijat korostavat kansainvälisen tuen merkitystä. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi kauppasopimuksia, rahoitusta sopeutumistoimiin sekä investointeja uudenlaisiin viljelymenetelmiin.
Myös paikallisia sopeutumiskeinoja tarvitaan. Ratkaisuja voivat olla esimerkiksi uusien ilmastonmuutokseen sopeutuvien lajikkeiden kehittäminen, peltometsäviljely eli puiden kasvatus viljelykasvien lomassa sekä uudenlaiset, tehokkaammat kastelu- ja lannoitusmenetelmät.
“Jos haluamme turvata tulevaisuuden ruokajärjestelmämme ovat sekä ilmastonmuutoksen hillintä että siihen sopeutuminen välttämättömiä”, Heikonen summaa.
Suomen kaltaisilla viileillä alueilla kasvien valikoima voi kasvaa
Tutkimuksen mukaan viljelyolosuhteet voivat parantua viileämmillä alueilla, kuten Pohjois-Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Etelä-Amerikan eteläosissa. Suomessakin ilmaston lämpeneminen voi tuoda uusia mahdollisuuksia ruoantuotantoon.
“Esimerkiksi maissi ja palkokasvit voisivat menestyä Suomessa nykyistä paremmin. Myös lauhkean ilmaston hedelmien, kuten päärynän, viljely saattaa yleistyä pohjoisemmassa”, Heikonen arvioi.
Mutta vaikka ilmasto-olosuhteiden muuttuminen voi muutoin lisätä viileämpien alueiden ruoantuotannon monimuotoisuutta, ilmastonmuutoksen muut vaikutukset voivat myös vaikeuttaa maataloutta, kommentoi professori Matti Kummu.
“Tutkimuksemme osoittaa, että ilmasto-olosuhteet voivat kyllä muuttua suotuisammiksi, mutta emme huomioineet kaikkia tekijöitä – lämpeneminen voi tuoda mukanaan esimerkiksi uusia tuholaisia ja lisätä sään ääri-ilmiöitä, joita mallimme ei ottanut huomioon. Tilanne ei siis välttämättä ole niin positiivinen kuin miltä se voi vaikuttaa”, Kummu sanoo.
Linkki tutkimusartikkeliin Nature Food -julkaisussa: Climate change threatens crop diversity in low latitudes
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Sara Heikonen
Väitöskirjatutkija, Aalto-yliopisto
sara.heikonen@aalto.fi
Matti Kummu
Professori, Aalto-yliopisto
matti.kummu@aalto.fi
p. +358 50 4075 171
Kuvat

Linkit
Tietoa julkaisijasta
Aalto-yliopistossa tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden. Rakennamme kestävää tulevaisuutta saavuttamalla läpimurtoja avainalueillamme ja niiden yhtymäkohdissa. Samalla innostamme tulevaisuuden muutoksentekijöitä ja luomme ratkaisuja maailman suuriin haasteisiin. Yliopistoyhteisöömme kuuluu noin 13 000 opiskelijaa ja yli 4 500 työntekijää, joista 400 on professoreita. Kampuksemme sijaitsee Espoon Otaniemessä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aalto-yliopisto
Tekoälyn luovuus on katsojan silmässä8.4.2025 09:40:00 EEST | Tiedote
Uusi tutkimus osoittaa, että arvotamme luovuutta sen mukaan, kuinka suuren osan luovasta toiminnasta pääsemme näkemään.
Aalto-yliopiston akateemiset tulokset ja kansainvälinen arvostus pysyivät vahvoina vuonna 20244.4.2025 14:10:00 EEST | Tiedote
Aalto-yliopiston hallitus hyväksyi kokouksessaan 3.4.2025 hallituksen toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen vuodelta 2024. Aalto-yliopisto sijoittui vuonna 2024 erinomaisesti kansainvälisissä yliopistovertailuissa. Kansainvälinen QS World University Rankings sijoitti Aalto-yliopiston Suomen ykköseksi ja sijalle 113 maailmanlaajuisesti. Taide ja muotoilu sijoittui hienosti maailmassa kahdeksannelle sijalle. Times Higher Education arvioi Aalto-yliopiston maailman 21. parhaaksi nuoreksi (alle 50-vuotiaaksi) yliopistoksi. Aalto-yliopisto sai Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) excellence-laatuleiman osoituksena poikkeuksellisen laadukkaasta kehittämistyöstä. Keväällä 2024 myös saatettiin päätökseen yliopiston strategian arviointi ja päivitys. Tutkimustoiminta pysyi korkealla tasolla. Kansainvälisten vertaisarvioitujen tieteellisten artikkeleiden määrä nousi 2 384:ään (2 210 edellisvuonna). Eniten viittauksia saavia ja korkean vaikuttavuuden top 10 % -julkaisuja näistä oli 1
ADHD-oireet esiin virtuaalitodellisuuspelin avulla - tutkijat havaitsivat selkeitä eroja lasten aivoverkostoissa24.3.2025 10:24:23 EET | Tiedote
Tutkimus voi auttaa selvittämään ADHD-epidemiaa, kehittämään siihen muita kuin lääkehoitoja ja myös saamaan selville, miten aivomme ovat muuttumassa.
Pysäyttävä tutkimustulos: Maailman maaseutualueilla asuu paljon luultua enemmän ihmisiä18.3.2025 12:00:00 EET | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen mukaan maapallon väestöä kuvaavat tietoaineistot saattavat arvioida maaseudun väkiluvun jopa yli puolet todellisuutta alhaisemmaksi.
EMBARGO: “Significant proportion” of world’s rural population missing from global estimates, says study18.3.2025 12:00:00 EET | Press release
Global population datasets, crucial for decision-making by governments and institutions, may underestimate rural populations by as much as 53% to 84%, reveals an Aalto University study.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme