Gummerus

ENNAKKOTIEDOTE: Suistamolaisesta evakkoperheestä kertova romaani tekee näkyväksi uhanalaisen karjalan kielen ja kulttuurin, jolle ei ollut tilaa 1950-luvun Suomessa

Jaa

Kirjailija ja ohjaaja Riko Saatsi ammentaa Yönistujat-romaaniinsa (Gummerus) oman sukunsa kohtaloista. Teos kertoo isoäidin ruumiinvalvojaisten kautta suistamolaisesta evakkoperheestä, joka joutuu 1950-luvun Suomessa piilottamaan kielensä, uskontonsa ja kulttuurinsa.​ Romaani ilmestyy ja on arvosteluvapaa 24.3.2025.

Kirjailija Riko Saatsi
Kirjailija Riko Saatsi kuvaaja: Liisa Valonen

”Linja-auton etuosassa oltiin osattu kertoa kauppalaankin asettuneiden rajakarjalaisten sotkuista:  
Siivottomuus niillä on yleistä. Keskeltä huonetta vähän siivoovat, nurkat märättävät. Kyllä minä lyssoolia kaatasin kovasti.
Lapset ymmärsivät olennaisen, vaikka huomiota yritti ohjata toisaalle. Kodin ulkopuolista maailmaa koettuaan jokainen penska kyllä tiesi olevansa vääränlainen.” 

Yönistujat vie lukijan sotien jälkeiseen Pohjois-Karjalaan, Nurmekseen, minne karjalaisperhe on kahden Pohjanmaalle suuntautuneen evakkoreissun jälkeen asettunut. Sopeutuminen ei ole helppoa. ”Varattomuudesta huolimatta mies oli yhä sama ison talon isäntä, joka hän Suistamolla oli ollut.” Romaani kuvaa koskettavasti äidinrakkauden voimaa, jolla yritetään silottaa lasten tulevaisuutta uudessa paikassa, mutta riistetään samalla siteet omaan kieleen, uskontoon  ja kulttuuriin.  

Riko Saatsille selvisi vasta aikuisena, että suomi ei ole hänen isänsä alkuperäinen äidinkieli. Yönistujat-romaani tekee näkyväksi uhanalaisen ja nykyään elvytettävän suomen lähisukukielen, jonka moni – Saatsin sukulaiset mukaan lukien – menetti.  
 
”Kun olin lapsi, isäni sanoi n’äbieh, jos joku asia piti hoitaa nopeasti. Jos marjoja oli paljon, niitä oli vägitukku. Vatsataudissa isä kysyi, vieläkö minun vaččua balberoittau. Vasta aikuisena veljeni ymmärsi kysyä, mistä nämä isän käyttämät kummat sanat ja lauseet tulivat. Oli hämmentävää tajuta, että isä oli lapsena tietysti puhunut karjalaa. Hän oli unohtanut ison osan ensimmäisestä äidinkielestään, mutta tuo hajonnut kieli muodosti silti olennaisen osan perheessämme puhuttua kieltä. Osasin itsekin melko paljon karjalaa, vaikken vielä tiennyt kotona käytetyn kielen olleen puoliksi sitä”, Riko Saatsi kertoo. 

”Kansakoulu ja yhdenmukaisuuden paine kitkivät sodan jälkeen karjalan kielen ja rajakarjalaiset tavat evakkoperheiden lapsista. Karjalaa puhuu ja ymmärtää Suomessa enää vain muutama tuhat ihmistä. Kielen tietoinen opiskelu ja käyttäminen on omakin velvollisuuteni, sillä sen säilyminen ja elvyttäminen on meistä oman äidinkielensä menettäneiden perillisistä kiinni”, hän toteaa. 

Riko Saatsi on Lieksasta kotoisin oleva kirjailija ja ohjaaja. Hänen esikoisteoksensa Hyviä aikomuksia ilmestyi 2021.​ 

Riko Saatsi: Yönistujat
ilmestyy ja on arvosteluvapaa 24.3.2025
191 sivua 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Riko Saatsi: Yönistujat -kirjan kansikuva
Riko Saatsi: Yönistujat -kirjan kansikuva
Kansi: Tuomo Parikka
Lataa
Kirjailija Riko Saatsi
Kirjailija Riko Saatsi
kuvaaja: Liisa Valonen
Lataa
Kirjailija Riko Saatsi
Kirjailija Riko Saatsi
Kuvaaja: Liisa Valonen
Lataa

Linkit

Gummerus

Gummerus on vuonna 1872 perustettu yleiskustantamo. Toteutamme edelleen Kaarle Jaakko Gummeruksen alkuperäistä visiota julkaista kirjallisuutta ”huviksi ja hyödyksi”. Omaperäiset ja uskaliaat kustannuspäätökset ovat aina olleet Gummeruksen toiminnan ydin. Suhtaudumme kirjallisuuteen rakastavasti ja intohimoisesti, ja meitä ohjaavat yhteiset arvot: rohkea mieli, avara katse ja vapaa sana.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Gummerus

ENNAKKOTIEDOTE: Rahasta puhuminen on parisuhteen hoitamista – Julia Thurénin ja Merja Mähkän Rikas, rakas, köyhä, varas – Rahanjako parisuhteessa ilmestyy 21.5.30.4.2025 11:00:31 EEST | Tiedote

Kuka maksaa ravintolalaskut tai lasten kurahaalarit, kun toinen tienaa enemmän kuin toinen? Kannattaako kaikki jakaa 50-50 -periaatteella? Miten luokkatausta näkyy parisuhteen raha-asioissa? Mikä on rahaminä tai fuck you –rahasto? Entä mitä tarkoittavat avio-oikeus ja ositus ja miten varautua eroon taloudellisesti? Julia Thurénin ja Merja Mähkän Rikas, rakas, köyhä, varas – Rahanjako parisuhteessa (Gummerus) kertoo kaiken tarpeellisen rakkaudesta ja rahasta.

Vuoden 2025 J. A. Hollon palkinto suomentaja Ulla Lempiselle Merlin Sheldraken Näkymätön valtakunta -tietokirjan käännöksestä12.4.2025 19:01:00 EEST | Tiedote

Suomentaja Ulla Lempinen saa J. A. Hollon palkinnon taidokkaasta tietokirjasuomennoksesta. Merlin Sheldraken teos Näkymätön valtakunta – Miten sienet muokkaavat maailmaamme, mieliämme ja tulevaisuuttamme (Gummerus) on Lempisen taidokas suomennos, josta välittyy alakohtaisen terminologian tarkka käännöstyö ja sienten kiehtovan maailman henkeäsalpaava kuvailu.

ENNAKKOTIEDOTE: Hyvinvointia luonnon rytmisyydestä –Uusimpaan tutkimustietoon pohjaava kirja kertoo, miten luonto auttaa toipumaan ja elämään hyvää elämää10.4.2025 15:01:40 EEST | Tiedote

Maantieteilijä Marko Leppäsen ja biologi, FT Adela Pajusen uutuuskirja Luonnon rytmissä yli vaikeiden aikojen (Gummerus) kertoo, miten vuoden- ja vuorokaudenajat vaikuttavat luontoon ja ihmiseen. Tutkimustietoon, kulttuurihistoriaan ja kokemukseen perustuva tarinallinen tietokirja inspiroi ja yllättää esitellessään rytmien vaikutusta. Leppänen ja Pajunen ovat olleet yli kymmenen vuotta mukana luomassa tutkitusti toimivaa ja viralliseen terveydenhuoltoon hyväksyttyä Terveysmetsä-menetelmää. Kirja ilmestyy 10.5.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye