Uudella sote-tiekartalla vaikuttavampia palveluita satakuntalaisille
Miten Satakunnan sosiaali- ja terveysalan sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palvelut kehittyvät seuraavina vuosina? Nyt julkaistu tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan (TKI) tiekartta pyrkii ohjaamaan alueen toimintaa niin, että satakuntalaisten sote-palvelut paranevat.

Laajassa yhteistyössä laadittu tiekartta tuo tällä hetkellä yhteen 35 toimijaa.
− Tällainen yhteistyö voi poikia esimerkiksi suurempia yhteishankkeita, joissa ei kilpailla rahoituksista keskenään, vaan nojataan vahvempaan yhteistyöhön. Lisäksi TKI-toiminnan koordinaatio ja verkostoituminen vähentävät päällekkäisten hankkeiden riskiä, sanoo Satakunnan hyvinvointialueen tutkimus- ja kehitysjohtaja Mari Niemi.
Tiekartta on vastaus vuoden 2023 sote-uudistukseen, jossa sosiaali- ja terveydenhuolto sekä pelastustoimi siirtyivät kuntien ja kuntayhtymien vastuulta hyvinvointialueille. Tämä muutos on vaatinut uudenlaista ajattelua TKI-toiminnan resursoinnista ja kohdentamisesta.
Konkreettisia tavoitteita ja toimenpiteitä
Tiekartan ympärille luotu verkosto on avoin kaikille alueen sosiaali-, terveys- ja hyvinvointipalvelujen tuottajille. Tiekartan toimeenpanoa johtaa koordinaatioryhmä, jonka koollekutsujana toimii Satakunnan hyvinvointialue.
− Yhteistyön tulee tarjota toimijoille jotakin lisäarvoa, joten sen vuoksi on hyvä, että tiekartassa on erilaisia toimenpiteitä, jotka lisäävät verkostoimista ja osaamista monin tavoin, sanoo Niemi.
Tiekartan konkreettisiin toimenpiteisiin kuuluu verkoston järjestämien kaikille avoimien hankehakupalavereiden lisäksi asukas- ja asiakaslähtöisten hankkeiden valmistelu laajemmassa yhteistyössä. Menettely mahdollistaisi entistä paremman kohderyhmien kuulemisen sekä koulutettujen kokemusosaajien hyödyntämisen hankevalmistelussa.
− Meillä on hyvinvointialueella jo ollut aiemminkin hyvää yhteistyötä monen tahon kanssa, ja myös hienoja rakenteita, kuten vuosittainen Satahyvää -päivä, Satakunta Testbed tai Satainno-sivusto. Kuitenkin on tärkeää, että yhteistyötä edelleen vahvistetaan, jotta pystymme jatkossa vielä parantamaan tutkimuksen, kehittämisen ja innovaatioiden mahdollisuuksia Satakunnassa, Niemi jatkaa.
Tiekartta löytyy SataInno -sivustolta
Tiekartta ja siihen liittyviä materiaaleja on saatavilla SataInno -sivustolla, joka kokoaa paikallisia tutkimuksen, kehittämisen ja koulutuksen toimijoita yhteisen tiedon äärelle. Sivustolta löytyy myös ajankohtaista tietoa alueen muista TKI-hankkeista ja tapahtumista.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mari NiemiTutkimus- ja kehitysjohtajaSatakunnan hyvinvointialue
mari.niemi@sata.fiKatja HelanderProjektipäällikköDiakonia-ammattikorkeakoulu
Projektipäällikkö Sosiaali- ja terveysalan TKI-kumppanuusverkosto ja tiekartta 2025-2030 Satakuntaan -hankkeessa
Liisa VallinViestinnän asiantuntijaDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:050 321 9234liisa.vallin@diak.fiLinkit
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Diak on sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkausalaan keskittynyt kohtaamisen korkeakoulu. Osaamisemme kohdistuu sinne, missä on eriarvoisuutta, köyhyyttä, yksinäisyyttä ja yhteiskunnan ulkopuolisuutta. Teemme sosiaalista innovointia ihmisen puolella. Olemme ihmisyyden asiantuntijoita, joita ajaa halu rakentaa oikeudenmukaisempaa maailmaa kaikille. Teemme tuloksellisesti jatkuvaa kehitystyötä, jotta maailma olisi kaikille hyvä. Uskomme ihmiseen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Eriarvoisuuden torjunta edellyttää tietoa, tahtoa ja tekoja16.4.2025 13:00:35 EEST | Tiedote
Suomessa on historian saatossa onnistuttu kaventamaan eriarvoisuutta rohkeilla uudistuksilla. Viime vuosikymmenen aikana huoli eriarvoisuuden kasvusta on kuitenkin noussut. Yhdenvertaisuus vaatii jatkuvaa työtä, todetaan Dialogin uudessa teemanumerossa.
Kevään toinen yhteishaku on päättynyt – Diakin Oulun-kampuksen sairaanhoitajakoulutus veti hyvin hakijoita26.3.2025 13:25:59 EET | Tiedote
Korkeakoulujen kevään toinen yhteishaku päättyi 25.3.2025. Diakissa oli tarjolla 609 aloituspaikkaa, joista 45 Oulussa järjestettävään sairaanhoitaja (AMK) -koulutukseen.
Kevään toinen yhteishaku on päättynyt – Porin-kampuksen terveydenhoitajakoulutus yksi Diakin suosituimmista26.3.2025 13:22:42 EET | Tiedote
Korkeakoulujen kevään toinen yhteishaku päättyi 25.3.2025. Diakissa oli tarjolla 609 aloituspaikkaa, joista 70 Porissa järjestettäviin sairaanhoitaja (AMK) ja terveydenhoitaja (AMK) -koulutuksiin.
Kevään toinen yhteishaku on päättynyt – Jyväskylän diakoniatyön koulutus yksi Diakin suosituimpia26.3.2025 13:18:38 EET | Tiedote
Korkeakoulujen kevään toinen yhteishaku päättyi 25.3.2025. Diakissa oli tarjolla 609 aloituspaikkaa, joista 40 Jyväskylässä järjestettäviin sosionomi (AMK), diakoniatyö ja sosionomi (AMK), kirkon nuorisotyö -koulutuksiin.
Kevään toinen yhteishaku on päättynyt – Diakiin hakeneiden määrä kasvoi lähes kolmanneksen26.3.2025 13:11:31 EET | Tiedote
Korkeakoulujen kevään toinen yhteishaku päättyi 25.3.2025. Diakissa oli tarjolla 609 aloituspaikkaa AMK- ja YAMK-koulutuksiin Helsingissä, Oulussa, Porissa, Jyväskylässä, Pieksämäellä ja verkossa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme