Auroran päivä 10.3. on hyvän tekemisen päivä
Diakonissalaitoksen perustaja Aurora Karamzin oli rikas kosmopoliitti ja rohkea vaikuttaja 1800-luvulla. Hän huolehti huono-osaisista ja tuki tyttöjen koulutusta. Tämän päivän Suomi tarvitsee Auroransa, ja 10.3. vietettävä Auroran päivä onkin hyvän tekemisen päivä.

Aurora Karamzin (1808–1902) oli aikansa superjulkkis: kuvankaunis kosmopoliitti ja miljonääri, josta tuli lopulta hyväntekijä ja rohkea vaikuttaja. Rikas leskirouva ei tyytynyt vain ruokkimaan vähävaraisia, vaan uudisti sosiaalityötä esimerkiksi tuomalla Suomeen saksalaisen innovaation, diakonissalaitoksen.
Diakonissalaitoksen toiminta alkoi 1869 kahdeksanpaikkaisena vähävaraisille naisille suunnattuna kulkutautisairaalana. Pahimman epidemia-aallon väistyttyä Diakonissalaitoksella ryhdyttiin antamaan sairaanhoidon opetusta. Näin alkoi sairaanhoitajakoulutus Suomessa.
”Suomi on muuttunut valtavasti Auroran ajoista, mutta tarve inhimillisyydelle ja hyvän tekemiselle ei ole kadonnut. Siksi meille Diakonissalaitoksella on tärkeää muistaa Auroran päivää hyvän tekemisen päivänä”, sanoo Diakonissalaitoksen yleishyödyllisen toiminnan johtaja Maija Hyle.
Leskirouvan värikäs elämä
”Runsaat 150 vuotta sitten Suomessa elettiin nälkävuosia: suomalaisista runsaat kymmenen prosenttia kuoli nälkään tai kulkutauteihin. Lavantauti oli se, joka sai leskirouva Aurora Karamzinin liikkeelle ja ehdottamaan sairaalan perustamista Helsinkiin”, kertoo Diakonissalaitoksen intendentti Jaana af Hällström.
Sitä ennen Aurora Karamzin oli elänyt värikkään ja loisteliaan elämän. Aurora Karamzin itse ei ollut joutunut elämään kurjuudessa, vaan päinvastoin: polku oli kulkenut Venäjän hoviin saakka. Toisaalta 46-vuotiaana Aurora Karamzin oli ehtinyt tulla leskeksi jo kahdesti, eikä elämä muutoinkaan aivan helppoa ollut.
”Haavoittuvassa asemassa olevien auttaminen nojasi Aurora Karamzinin aikaan varsin paljon hyväntekeväisyyteen, ja Karamzin olikin varsin avokätinen lahjoittaja”, Jaana af Hällström sanoo.
Auroran perintö elää
Tänä päivänä Auroran jalanjäljissä kulkeminen tarkoittaa Diakonissalaitoksella esimerkiksi paperittomien, kidutettujen, omaa polkuaan etsivien nuorten ja päihteiden käyttäjien auttamista ja rinnalla kulkemista. Lisäksi se tarkoittaa sosiaalisten ongelmien ratkomista ja yhteiskunnan uudistamista yhteistyössä muiden kanssa.
”Tänäkin päivänä Diakonissalaitos tekee työtä rohkeasti ihmisarvon puolesta siellä, missä hätä ja häpeä ovat suurimmat”, sanoo Diakonissalaitoksen yleishyödyllisen toiminnan johtaja Maija Hyle.
Auroran päivää vietetään 10.3. Silloin Diakonissalaitos muun muassa jakaa jo 25. kerran sisäisen Aurora-palkinnon, joka myönnetään vuosittain yhdelle tiimille tai työryhmälle, joka omalla työllään kulkee Auroran jalanjäljissä. Tunnustus annetaan arjen teoista, joiden avulla on edistetty vieraanvaraista ja monimuotoista kulttuuria sekä asiakkaiden toimijuuden vahvistamista.
- Lue lisää: hdl.fi/oleaurora
- Tutustu Diakonissalaitoksen perustajan tarinaan: Aurora Karamzin jätti pysyvän jäljen
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jenni SarolahtiViestintäpäällikkö
Diakonissalaitoksen yleishyödyllinen toiminta (mm. nuoret, etsivä katutyö, paperittomat, kidutettujen kuntoutus, Itä-Euroopan liikkuva väestö, kansalaistoiminta)
Maija HyleYleishyödyllisen toiminnan johtaja
Puh:+358 50 434 1123maija.hyle@hdl.fiJaana af Hällströmintendentti
Puh:040 485 3545jaana.af.hallstrom@hdl.fiKuvat


Diakonissalaitos toimii rohkeasti ihmisarvon puolesta yhteiskuntaa uudistaen
Olemme jo lähes 160 vuoden ajan kehittäneet kunnianhimoisesti luovia ratkaisuja yksilön arkeen ja yhteiskunnan haasteisiin. Yhdessä yhteiskunnallisen yrityksemme Rinnekotien kanssa elämme rinnalla, luomme kohtaamisia ja yhteisöjä, joissa jokainen löytää paikkansa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos
Diakonissalaitoksen toimintakertomus – Vuosi 2024 oli vaikuttavan kasvun vuosi28.4.2025 10:17:54 EEST | Tiedote
Vuosi 2024 oli Diakonissalaitokselle poikkeuksellinen kasvun vuosi. Samalla se oli kuluneen strategiakauden viimeinen vuosi. Työ Diakonissalaitoksella kiteytyi neljään painopisteeseen: Rohkea vaikuttaja, valtakunnallinen toimija, yhtenäinen Diakonissalaitos ja tulevaisuuden työyhteisö.
Diakonissalaitos laajentaa tukea sodassa traumatisoituneille suomalaisille ja heidän läheisilleen16.4.2025 08:41:22 EEST | Tiedote
Diakonissalaitos tarjoaa nyt henkilökohtaista tukea ja palveluohjausta myös suomalaisille sodassa traumatisoituneille ja heidän läheisilleen, hyödyntäen vuosikymmenten kokemusta sodassa traumatisoituneiden kuntoutuksesta.
Muistutus: Inhimillisen ja kestävän tulevaisuuden rakentajien ilta ehdokkaille ja medialle Jyväskylässä 31.3.202528.3.2025 13:12:45 EET | Kutsu
Talous tiukkenee, haasteet syvenevät. Miten varmistamme, ettei yksikään nuori syrjäydy? Miten katkaisemme nuorten huumekuolemien kierteen? Miten varmistamme, ettei kukaan jää ilman kotia tai tarvitsemiaan päihdepalveluita? Mitä sotepalveluiden hankinnassa tulisi ottaa huomioon? Entä miten julkisissa hankinnoissa voidaan siirtyä suoritteiden ostamisesta tulosten hankintaan?
Diakonissalaitoksen uusi toiminta Helsingissä ja Vantaalla vahvistaa nuorten yhteisöllisyyttä ja vähentää päihdeongelmia26.3.2025 12:14:24 EET | Tiedote
Diakonissalaitos vahvistaa työtään nuorten päihdeongelmien ja huumekuolemien vähentämiseksi tavoitteena parantaa nuorten hyvinvointia ja osallisuutta yhteiskunnassa. Yhteistyötä tehdään erityisesti Helsingissä ja Vantaalla.
Uusi mallinnus tukee päihde- ja mielenterveysongelmista kärsiviä20.3.2025 13:16:11 EET | Tiedote
Diakonissalaitoksen Tukialus-hankkeessa on kehitetty uusi mallinnus etsivän ja jalkautuvan päihdetyön prosessista. Mallinnus auttaa paremmin vastaamaan katuympäristössä olevien päihde- ja mielenterveysongelmista kärsivien tarpeisiin ja tukee heidän elämänhallintaansa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme