Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Teknologia tehostaa työtä iäkkäiden ympärivuorokautisessa palveluasumisessa

Jaa

Lääkkeiden annosjakelun ja yövalvonnan teknologiat voivat säästää työaikaa ympärivuorokautisessa palveluasumisessa, todetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksessa.

Lääkkeiden annosjakelu säästi keskimäärin 10 minuuttia ja yövalvonnan teknologioiden käyttö noin 45 minuuttia työntekijän aikaa työvuoroa kohden.

”Laskennallisesti työajan säästö vastaisi 25 asiakkaan yksikössä noin yhden työntekijän työpanosta 16:sta”, sanoo THL:n tutkimusprofessori Timo Sinervo.

Tulokset perustuvat ympärivuorokautisen palveluasumisen henkilöstön kirjauksiin eri tehtäviin kuluvasta työajasta sekä kyselyaineistoon.

Teknologian käyttö vapauttaa aikaa, mutta ei automaattisesti

“Teknologioiden käytön hyötyihin vaikuttavat yksikön koko ja fyysiset tilat. Yövalvontaan vaikuttaa esimerkiksi se, sijaitsevatko tiimit tai yksikön osat samassa rakennuksessa vaiko kauempana toisistaan ja se, kuinka monta työntekijää yövuorossa on. Vaikka teknologia vähentää työtä yövalvonnassa, on yksikössä tarvittaessa oltava henkilöstöä esimerkiksi asiakkaan nostamista varten”, Sinervo huomauttaa.

”Nykyiset säädökset ja valvontaviranomaisten toimilupakäytännöt myös edellyttävät tiettyä henkilöstömäärää yövuorossa. Siten henkilöstöä ei ole voitu vähentää, vaikka teknologia sen mahdollistaisikin”, hän jatkaa.

Työajan säästön lisäksi yövalvonnan teknologiat muuttivat työntekijöiden työkäytäntöjä. Rutiinikiertojen sijaan työntekijät menivät asiakkaan luokse silloin, kun liikesensorit tai älymatot ilmoittivat jotakin tapahtuneen. Näin he pystyivät kohdentamaan aikaa yksilöllisemmin asiakkaille, jotka sitä tarvitsivat.

Lääkkeiden annosjakelun, jossa lääkkeet on jaettu apteekissa asiakkaiden kerta-annospusseihin, puolestaan todettiin vapauttavan aikaa muihin töihin ja vähentävän lääkevirheitä. Toisaalta erityisesti silloin, kun asiakkaan lääkkeet vaihtuivat usein, annosjakelu tuotti ylimääräistä työtä.

Lääkeannosjakelun ja yöaikaisen valvonnan teknologioilla ei ollut yhteyttä asiakastyytyväisyyteen. Teknologiaa käyttävissä yksiköissä asiakkaat kokivat hoitajien ajan riittävyyden niukasti heikommaksi kuin yksiköissä, joissa teknologiaa ei käytetty.  

Teknologiat on integroitava työhön, ja niiden vaikutuksia on tutkittava lisää

Teknologian hyötyjen saavuttaminen edellyttää laitteiden käytön integroimista yksiköiden toimintakäytäntöihin.

”Aiempien tutkimusten mukaan henkilöstö tunnistaa teknologian potentiaalin hoitotyön tukemisessa. Etenkin ympärivuorokautisen hoidon henkilöstö tarvitsee koulutusta teknologian käyttöön”, sanoo THL:n erikoistutkija Kim Josefsson.

Ympärivuorokautiseen hoitoon on tulossa lupaavia teknologioita, kuten tekoälyavusteinen kirjaaminen, mutta kokeilukäytössä olevia teknologioita ei ole voitu vielä luotettavasti tutkia. Myös muiden teknologioiden käytön vaikutuksia on tutkittava lisää.

“Tutkimuksessamme tarkasteltujen teknologioiden käyttö ei vaikuttanut asiakastyytyväisyyteen, mutta asia vaatii lisätutkimusta. Lisäksi tarvitaan tietoa siitä, miten mahdollinen laaja teknologian käyttö vaikuttaa asiakkaan ja hoitajien välisen vuorovaikutuksen määrään ja sisältöön”, Josefsson toteaa.

Tutkimuksen työaikaa koskeva selvitys toteutettiin keväällä 2024 noin 60 toimintayksikössä, joista noin puolet käytti teknologiaa ja puolet kuului vertailuryhmään. Asiakasvaikutusten arviointi perustuu vuoden 2024 THL:n Kansalliseen vanhuspalvelujen asiakastyytyväisyyskyselyyn sekä Vanhuspalvelujen tila -seurantaan, johon vastasi noin 1800 ympärivuorokautisen hoidon esihenkilöä. Teknologian käyttöä tutkittiin tilanteessa, jossa vähimmäishenkilöstömitoitus oli 0,65. Tuloksia ei voida suoraan soveltaa nykyhetkeen, jossa vähimmäismitoitus on alennettu 0,60:een.

Lisätiedot

Teknologioiden käytön huomioiminen ympärivuorokautisen hoidon henkilöstömitoituksessa. Arviointitutkimuksen loppuraportti.Kehittyvät iäkkäiden palvelut Suomessa: Vanhuspalvelujen tila -seurannan tuloksia 2023.

Timo Sinervo
tutkimusprofessori
THL
puh. 029 524 7231
etunimi.sukunimi@thl.fi

Kim Josefsson
erikoistutkija
THL
puh. 029 524 7118
etunimi.sukunimi@thl.fi

Tietoa julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL viikolla 17/202517.4.2025 15:07:14 EEST | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 17.4. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Blogit ti 22.4. Kirjoittajat: Rut Norlund-Spiby ja Päivi Nurmi-Koikkalainen. Exploring Independent Living Practices Across Nordic and Baltic Countries ke 23.4. Kirjoittajat: Susanna Kalliola, THL ja Erikka Levälahti, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, laillistettu sosiaalityöntekijä. Lastensuojelua uudistetaan – mistä tiedämme, että olemme onnistuneet? to 24.4. Kirjoittajat: Mika Gissler ja Johanna Lammi-Taskula. 50 ehdotusta lapsitoiveiden tukemiseksi ja syntyvyyden koh

THL viikolla 16/202510.4.2025 14:07:51 EEST | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 10.4. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Tiedotteet ke 16.4. Lapsitoiveet ja lasten hankinnan esteet korkeakouluopiskelijoilla. Tuloksia Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimuksesta KOTT 2024. Lisätietoja: elisa.lautala(at)thl.fi, puh. 029 524 7244 Verkkouutiset pe 11.4. Nikotiinipussien käyttö on yleistynyt merkittävästi. Aikuisväestön hyvinvointi ja terveys – Terve Suomi -kyselytutkimuksen tuloksia. Lisätiedot: kati.matikainen(at)thl.fi, puh. 029 524 8403 Blogit ma 14.4. Kirjoittajat: Er

THL viikolla 15/20253.4.2025 14:53:06 EEST | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 3.4. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Verkkouutiset ke 9.4. Perhekeskusten tilannekuva Suomessa, 3 Tutkimuksesta tiiviisti -julkaisua. Lisätiedot: elina.suontama(at)thl.fi, puh. 029 524 7392 Blogit ti 8.4. Kirjoittaja: Nadja Lindgren-Blomerus, suunnittelija, THL. Romanien lyhyt mutta sitäkin vaikuttavampi koulutuspolku vahvistaa koko yhteisön osallisuutta ke 9.4. Kirjoittajat: Tanja Tasala, Tuija Yli-Törmänen, Tapani Kauppinen. Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen kunnassa on poliittinen valinta to 10.4.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye