Järvikylän vinkeillä kaikki irti yrttiviikosta
Viikolla 11 vietetään Yrttiviikkoa. Famifarm Oy:n Järvikylä-tuotteiden rikkaasta yrttivalikoimasta löytyvät ikivihreät lempiyrtit, mutta myös kokeilun arvoisia yllättäjiä.

Maaliskuun aurinko tuo mukanaan kevään pirteät maut sekä yrttiviikon. Famifarm Oy:n yrttien tuotepäällikkö Henna Vainio-Roodt muistuttaa, että yrteillä voi keittiössä kokeilla rohkeasti ja luovasti. Esimerkiksi ajatusta suolaisten ja makeiden ruokien yrteistä on hyvä tuulettaa aika ajoin.
- Oletko esimerkiksi testannut kanelibasilikaa omenapiirakan kanssa? Kanelibasilikassa yhdistyy basilikan lempeä maku ja kanelinen aromi, ja se sopii moneen makeaan herkkuun – erityisesti omenalle. Meksikosta kotoisin olevaa yrttiä voi käyttää tuoreena tai kuivattuna tuomaan kanelista aromikkuutta monenlaiseen ruokaan.
- Sitruuna on kalaruokien klassikko, mutta tiesitkö, että tuoreen sitruunan sijaan voi käyttää sitruunaista yrttiä? Sitruunamelissa yhdistetään yleensä makeiden leivonnaisten koristeluun, mutta hienonnetulla sitruunamelissalla tai sitruunamelissaöljyllä voi maustaa myös esimerkiksi vaalean paistetun kalan.
3 + 1 faktaa yrteistä suomalaisten keittiöissä
- Kansaa jakava korianteri on yllättäen yksi myydyimmistä yrteistä. Viisi suosituinta Järvikylä- yrttiä ovat tilli, basilika, korianteri, persilja, ruohosipuli.
- Yrtit kuuluvat erottamattomasti ruokakulttuuriimme ja juhlapyhiin. Joulun ja juhannuksen tärkein yrtti on tilli: Järvikylän Tillin myynti jopa nelinkertaistuu juhlapyhien aikaan. Pääsiäisenä taas Järvikylän Mintun myynti nelinkertaistuu ja rosmariinia tuotetaan yli viisinkertainen määrä normaaliin viikkoon verrattuna.
- Suomalaiset todella rakastavat yrttejä keittiöissään: markkinajohtaja Famifarm kasvattaa vuodessa Järvikylä-yrttejä yli 10 miljoonaa ruukkua.
+ 1 Lehtipersilja on nousemassa yleisyrtin asemaan. ”Vaikka suomalaisille rakas kähäräpersilja pitää pintansa vuodesta toiseen, sileälehtinen lehtipersilja kasvattaa koko ajan suosiotaan ja on nousemassa sen rinnalle. Arjessakin hyödynnetään jo paljon globaalin keittiön makuja, mikä on selkeästi nostamassa lehtipersiljaa keittiöiden yleisyrtiksi”, kertoo yrttien tuotepäällikkö Henna Vainio-Roodt.

Yrttiviikon helppo yrttiresepti
Rapea ja lempeänmakuinen vesikrassi on kiva lisä ruokapöytään! Se sopii monipuolisesti salaatteihin, ruoanlaittoon ja vihrejuomiin, ja siinä on runsaasti vitamiineja ja kalsiumia. Helppo vesikrassista ja ruohosipulista tehty kastike sopii hyvin esimerkiksi salaatille tai kalan ja kasvispihvien kaveriksi.
Ruohosipuli-vesikrassikastike
6 annosta, valmistusaika 10 minuuttia + maustumisaika
2 dl kreikkalaista jogurttia
½ sitruunan raastettu kuori
1 ruukku Järvikylän Vesikrassia
½ – 1 ruukku Järvikylän Ruohosipulia
¼ tl suolaa
Sekoita jogurtti ja ohueksi raastettu sitruunankuori. Lisää silputtu vesikrassi ja ruohosipuli sekä suola joukkoon. Anna maustua jääkaapissa puolesta tunnista seuraavaan päivään.
Lisätiedot
Henna Vainio-Roodt, tuotepäällikkö, yrtit
017 470 4406, henna.vainio-roodt@famifarm.fi
Kuvat liitteenä
kuvatiedustelut: mari.cadaut@podiva.fi, 0405878053
Kuvat
Linkit
Famifarm Oy perustettiin vuonna 1987, jolloin vuodesta 1674 samalle suvulle kuuluneen kartanon navetan vintille rakennettiin ensimmäinen kasvihuone. Tänä päivänä Järvikylä-tuotteiden parissa työskentelee kokoaikaisesti n. 150 henkilöä kasvihuoneilla Järvikylän kartanon mailla Joroisissa sekä vuonna 2023 perustetulla kerrosviljelylaitoksella Juvalla. Järvikylän perustajan Karl Grotenfeltin lapset Albert ja Caroline jatkavat aktiivisesti perheyrityksen toimintaa. Järvikylä tuottaa suomalaisia, vastuullisia, puhtaita ja tuoreita salaatteja, yrttejä ja salaattisekoituksia ympäri vuoden. Missionamme on tehdä herkullisen ja terveellisen ruoan syömisestä helppoa: vihreys parantaa jokaista ateriaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Podiva Oy
Uusi Picnic Myyrmäkeen – Myyrmannin keskeisin paikka kasvavien asiakasvirtojen äärellä15.4.2025 11:28:33 EEST | Tiedote
Vuonna 1991 perustetun suomalaisen Picnic-ketjun 39. ravintola aukeaa Myyrmäen kauppakeskus Myyrmanniin alkukesästä 2025. Picnic vahvistaa avauksella tarjontaansa kauppakeskuksissa ja suurten ihmisvirtojen äärellä.
Famifarm Oy / Henri Alén: Yrttien maku ei keittämällä parane9.4.2025 11:36:52 EEST | Tiedote
15.4. julkaistavassa MasterChef Suomi-jaksossa on luvassa maustamisen masterclass, jossa Henri Alén vinkkaa kovimmat niksit Järvikylän yrttien käyttöön. Famifarm Oy jakaa nyt ohjelmassa tehtyjen pyreen ja yrttiöljyn reseptit ja Alénin tärkeimmän yrttiopin.
Jyväskyläläinen ohjelmistokehittäjä Jamix raivaa onnistuneesti tietä Yhdysvaltain markkinoille8.4.2025 12:46:51 EEST | Tiedote
Jamixin keittiöjärjestelmiä on hyödynnetty ravintolakeittiöissä kautta maailman jo 35 vuoden ajan. Yrityksen tavoitteena on sen syntyajoista asti ollut halu olla käytännönläheinen apuri ravintolakeittiöiden paineistettuun työympäristöön. Jamixin tuote pärjää todistetusti kilpailussa myös kansainvälisesti paikallisen panostuksen ja läsnäolon ansiosta, jopa niinkin kilpailuilla markkinoilla, kuin Yhdysvalloissa.
Huipputehokasta ihonhoitoa vain 3 ainesosalla: Briotechin hypokloorihapoketuotteet7.4.2025 10:06:06 EEST | Tiedote
Ainesosa, jota et kenties tunne, mutta kannattaisi: hypokloorihapoke. Hypokloorihapoke on ainesosana moniottelija, jota voidaan käyttää ihon tasapainottamiseen ja rauhoittamiseen sekä koko kehon raikastamiseen. Briotechin hypokloorihapoketuotteita valmistetaan Suomessa. Briotechin ainutlaatuisen tuotantoprosessin ansiosta vaikuttava ainesosa pysyy erityisen stabiilina ja käyttökelpoisena pitkään.
Ooni Koda-pizzauunien uusi sukupolvi: Ooni Koda 2 ja Ooni Koda 2 Pro4.4.2025 12:51:05 EEST | Tiedote
Ooni Koda-uunien uusi sukupolvi: palkitut Koda-uunit ovat nyt suurempia, parempia ja älykkäämpiä kuin koskaan Ooni, kotipizzauuni-tuotekategorian luoja ja markkinajohtaja tuo huhtikuussa markkinoille uudet pizzauunit myydyimpään ja palkituimpaan kaasupizzauunien sarjaan. Ooni Koda 2 ja Ooni Koda 2 Pro on suunniteltu ja suunniteltu suuremmiksi, paremmiksi ja älykkäämmiksi aiempaa suuremmilla kypsennysaloillaan sekä Oonin uudella G2 Gas Technology™:lla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme