Miltä perhehoidon tulevaisuus näyttää? Tule kuulemaan Hyvinkäälle 13.3.
Perhehoito sopii monenlaisiin elämäntilanteisiin myös eri-ikäisille erityistä tukea tarvitseville ihmisille. Perhehoitoliiton ja hyvinvointialueiden seminaarissa kuulet, miksi perhehoito on niin vaikuttava keino turvata inhimillistä arkea ja myös hillitä sote-kustannusten kasvua.

Sote-ammattilaiset kokoontuvat torstaina 13.3.2025 Hyvinkäälle pohtimaan, millaista apua perhehoito voi tuoda erityistä tukea tarvitseville ihmisille ja heidän läheisilleen sekä säästöpaineiden kanssa painiville hyvinvointialueille.
Hyvinvointialueet tarjoavat perhehoitojaksoja huomattavasti vähemmän kuin olisi mahdollista esimerkiksi omaishoidon tukipalveluna tai muuna lyhytaikaisen huolenpidon muotona. Erityistä tukea tarvitsevat ihmiset voivat saada perhehoidosta myös pitkäaikaisen kodin tuttuine ihmisineen ja turvallisine arkirutiineineen.
– Perhehoito on ihmisläheinen hoivan ja huolenpidon muoto, jonka tuottaminen on hyvinvointialueille myös edullisempaa kuin monien muiden tuki- ja asumispalveluiden. Vuoden alussa voimaan tulleen uuden vammaispalvelulain myötä on tärkeää huomata, miten oivallinen ratkaisu perhehoito on erityistä tukea tarvitsevien ihmisten erilaisiin, yksilöllisiin tarpeisiin, perhehoidon asiantuntija Minni Haveri Perhehoitoliitosta kertoo.
Perhehoidon erityisiä vahvuuksia ovat pysyvät ihmissuhteet ja niiden luoma turva. Perhehoidossa voidaan harjoitella esimerkiksi päivittäistaitoja ja asumisen valmiuksia.
Perhehoidossa korostuu myös kumppanuusajattelu, mitä useat vammaiset ihmiset ja heidän perheensä tarvitsevat arjessaan – riippumatta siitä onko kyse lapsesta, aikuisesta tai erilaisista perhekokoonpanoista.
– Esimerkiksi vammaisen lapsen vanhempien ja perhehoitajan välille syntyy usein tunne kasvatuskumppanuudesta. Se kannattelee lasta ja parhaimmillaan tukee lapsen kiintymyssuhdetta vanhempiinsa, Haveri sanoo.
Perhehoitoliiton, neljän eteläisen Suomen hyvinvointialueen ja Helsingin kaupungin järjestämä vammaisten ihmisten perhehoidon seminaari pidetään torstaina 13.3.2025 kello 12–15.30 Hyvinkään Villatehtaalla (Kankurinkatu 4–6, Hyvinkää). Luvassa on puheenvuoroja ja näkemyksiä THL:ltä, vammaispalveluiden ja perhehoidon työntekijöiltä, perhehoitajilta sekä perhehoidossa olevilta ja heidän läheisiltään. Lisätietoja Perhehoitoliiton sivuilla.
Median edustajat, poliitikot ja päättäjät, olette tervetulleita paikalle! Olettehan etukäteen yhteydessä Perhehoitoliiton Minni Haveriin: minni.haveri@perhehoitoliitto.fi, p. 040 310 1445.
Perhehoitoa voi saada pitkäkestoisesti tai jaksoina monenlaisiin elämäntilanteisiin
- Perhehoito on hyvinvointialueiden vastuulla oleva sosiaalipalvelu, jossa vammaisen ihmisen hoiva tai huolenpito järjestetään joko perhehoitajan kotona (eli perhekodissa) tai hoidettavan omassa kodissa. Perhehoitajat ovat suorittaneet lakisääteisen ennakkovalmennuksen, ja heillä on toimeksiantosuhde hyvinvointialueen kanssa.
- Pitkäaikaisessa perhehoidossa ihminen asuu perhekodissa perheenjäsenenä ja saa siellä tarvitsemansa hoivan ja huolenpidon mahdollisesti vuosien ajan. Tällöin perhehoito voi korvata esimerkiksi jonkin tuetun asumisen muodon.
- Lyhytaikaiset perhehoitojaksot järjestetään perhehoitajan tai hoidettavan kodissa ja kestävät tyypillisesti kerrallaan muutamia tunteja, päiviä tai viikkoja. Jaksot mahdollistavat esimerkiksi omaishoitajien vapaan tai työssäkäynnin, laajentavat vammaisen ihmisen elämänpiiriä ja tuovat hänen elämäänsä lisää tärkeitä ihmissuhteita.
- Hyvinvointialueet määrittelevät perhehoidon myöntämisperusteet, arvioivat palveluiden tarpeen, perivät perhehoidossa olevalta asiakasmaksun, maksavat perhehoitajille hoitopalkkiot ja kustannusten korvaukset, hyväksyvät henkilön soveltuvuuden perhehoitajaksi ja kodin soveltuvuuden perhekodiksi sekä valvovat perhehoitoa.
- THL:n tuoreimpien tilastojen mukaan Suomessa oli vuoden 2022 lopussa perhehoidossa 1 161 vammaispalveluiden asiakasta, joita hoidettiin 648 perhekodissa. Perhehoidon asiakkaina on lisäksi vammaisia ihmisiä, jotka saavat perhehoitoa omassa kodissaan.
- Lue lisää Perhehoitoliiton sivuilta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Minni HaveriPerhehoidon asiantuntija, Perhehoitoliitto ry
Puh:040 310 1445minni.haveri@perhehoitoliitto.fiOlli KoikkalainenTiedottajaPerhehoitoliitto ry
Puh:040 310 1446olli.koikkalainen@perhehoitoliitto.fiKuvat

Linkit
Perhehoitoliitto on sijaisvanhempien ja muiden perhehoitajien valtakunnallinen edunvalvoja ja perhehoidon asiantuntijajärjestö. Vaikuttamme, viestimme, neuvomme ja koulutamme perhehoitoon liittyvissä asioissa sekä tuemme perhehoitajia, sijaisvanhempia ja perhehoidossa hoidettavia lapsia ja aikuisia. Perhehoitoliitto on perustettu vuonna 1983. Liittoon kuuluu 19 perhehoitajien alueellista jäsenyhdistystä ja sijaiskotinuorten yhdistys Sinut ry. Yhdistyksissä on lähes 4 000 jäsentä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Perhehoitoliitto ry
Perhekodeissa ympäri maata avoimet ovet 3.3.2025 – Tervetuloa tutustumaan ikäihmisten perhehoidon arkeen!25.2.2025 08:30:00 EET | Tiedote
Perhehoito tarjoaa ikäihmisille turvallista arkea perhehoitajan luona tai ikääntyneen omassa kodissa. Perhehoito on mainio tapa tukea ikääntyneiden ja omaishoitajien jaksamista sekä vähentää raskaampien hoivapalveluiden tarvetta hyvinvointialueilla.
Sijaisvanhemmista on huutava pula – Sijaisperhe mullisti Peppi Puljujärven maailman9.9.2024 12:06:58 EEST | Tiedote
Tuhansia suomalaisia lapsia ja nuoria asuu lastensuojelulaitoksissa. Jotta yhä useampi heistä voisi kasvaa perheen kanssa, Suomeen tarvitaan lisää sijaisvanhempia. Heitä etsitään Ajoissa kotiin -kampanjalla, jota suojelee somevaikuttaja Peppi Puljujärvi.
Perhehoitoliiton liittokokous: Perhehoidon turvallisuus lisääntyy perhehoitajan sosiaaliturvaa parantamalla22.4.2024 10:00:00 EEST | Tiedote
Perhehoitoliiton puheenjohtajana jatkaa kotkalainen Minna Ahokas. Liitto muistuttaa, että perhehoidon turvallisuuteen ja perhehoitajien sosiaaliturvaan liittyvää lainsäädäntöä on kehitettävä.
Ministeriön suositus hyvinvointialueille: Turvatkaa perhehoidon resurssit14.3.2024 11:00:00 EET | Tiedote
Uusi laatusuositus kannustaa hyvinvointialueita liittämään perhehoidon entistä vahvemmin osaksi ikäihmisten palveluiden kokonaisuutta. Perhehoitoliitto muistuttaa, että perhehoito auttaa turvaamaan ikäihmisten elämänlaatua ja vähentämään raskaampien hoivapalveluiden tarvetta.
Perhehoidon päivät kokoaa 350 lastensuojelun ammattilaista Seinäjoelle tällä viikolla7.11.2023 10:47:51 EET | Tiedote
8.–9. marraskuuta järjestettävän suurtapahtuman pääpuhujia ovat muun muassa psykologit Tuija Korhonen ja Saara Salo. Median edustajat ovat tervetulleita seuraamaan pääpuheenvuoroja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme