Lentomatkustajien määrä kasvoi vuonna 2024 – Lapin lentokentillä vilkasta
Suomen lentokenttien matkustajamäärä kasvoi viime vuonna. Lentomatkustajia oli kaikkiaan 19,8 miljoonaa, mikä oli 7 % enemmän kuin vuonna 2023.
Kotimaanlennoilla matkustajia oli noin 3,8 miljoonaa ja kansainvälisillä lennoilla 16 miljoonaa, selviää Tilastokeskuksen ilmaliikenne-tilaston tiedoista.
”Molemmissa matkustajamäärät kasvoivat edellisvuodesta. Kansainvälisillä lennoilla kasvua oli 8 % ja kotimaanlennoilla 4 %”, Tilastokeskuksen yliaktuaari Kiia Lempinen sanoo.
Lentoliikenteen matkustajamäärät ovat kuitenkin yhä kaukana koronapandemiaa edeltäneestä tasosta. Vuonna 2019 Suomen lentoasemien kautta kulki yli 26 miljoonaa matkustajaa. Vuoden 2024 matkustajamäärä oli siis edelleen neljänneksen tätä pienempi.
”Matkustajien määrä on jo lähes nelinkertaistunut vuonna 2021 nähtyyn aallonpohjaan verrattuna, mutta esimerkiksi Helsinki-Vantaalla, joka on selvästi Suomen suurin lentoasema, matkustajia oli viime vuonna yhä 5,6 miljoonaa vähemmän kuin vuonna 2019”, Lempinen sanoo.
Toisaalta monilla maakuntakentillä koronakriisiä edeltävät matkustajamäärät on jo ylitetty.
”Esimerkiksi Rovaniemellä matkustajien määrä nousi viime vuonna jo lähes miljoonaluokkaan. Vuoteen 2019 verrattuna matkustajia oli 43 % enemmän.”
Rovaniemen lentoaseman kautta kulkeneista vajaa puolet matkusti kansainvälisillä lennoilla.
Lapin lentoasemista myös Kittilä, Ivalo ja Enontekiö kasvattivat matkustajamääriään sekä edellisvuoteen että pandemiaa edeltäneeseen tasoon verrattuna.
”Enontekiöllä kaikki matkustajat tulivat kansainvälisistä lennoista. Kittilässä vastaava osuus oli yli puolet ja Ivalossa vajaa kolmannes. Kittilässä ja Enontekiöllä erityisesti tilauslennoilla oli keskeinen rooli”, Lempinen toteaa.
Enontekiön liikenteestä kolme neljännestä joulukuussa
Lapin kentillä joulusesongin merkitys on selvästi suurempi kuin muualla maassa.
”Rovaniemellä, Ivalossa ja Kittilässä miltei kolmannes ja Enontekiöllä yli 70 % koko vuoden matkustajamäärästä tilastoitiin joulukuussa.”
Muista vilkkaista lentoasemista myös Oulu ja Turku lisäsivät matkustajamääriään edellisvuodesta. Oulussa kasvua oli noin 5 % ja Turussa 9 %.
”Molemmilla lentoasemilla matkustajia oli kuitenkin yhä selvästi vähemmän kuin vuonna 2019”, Lempinen kertoo.
Oulu, joka oli pitkään Suomen toiseksi vilkkain lentoasema, on jäänyt nyt kahtena vuotena peräkkäin matkustajamäärissä Rovaniemen taakse.
Siinä missä Rovaniemen lentoaseman matkustajamäärä on kasvanut yli 40 % pandemiaa edeltäneestä tasosta, Oulussa on nähty samansuuruinen lasku. Viime vuonna Oulun lentoaseman kautta kulki noin 583 000 matkustajaa. Vuonna 2019 matkustajia oli vielä yli miljoona.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kiia LempinenYliaktuaari
Puh:029 551 3462kiia.lempinen@stat.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Tilastokeskus
Työpajankatu 13
00580 HELSINKI
Vaihde 029 551 1000
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tilastokeskus
Maahanmuutto väheni tammi-maaliskuussa25.4.2025 08:04:22 EEST | Tiedote
Maahanmuutto Suomeen väheni alkuvuonna. Ulkomailta muutti Suomeen tammi–maaliskuun aikana 10 379 henkeä, mikä on 5 349 vähemmän kuin vuosi sitten. Suomesta ulkomaille muutti 3 213 henkeä, 18 vähemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna. Tiedot perustuvat maaliskuun väestön ennakkotilastoon.
Lopettaneiden yritysten määrä ennätystasolla 2024 – muutos verotuksessa voi selittää kasvua23.4.2025 08:02:47 EEST | Tiedote
Lopettaneita yrityksiä oli vuoden 2024 viimeisellä neljänneksellä 16 188, mikä on lähes kaksinkertaisesti vuotta aiempaan verrattuna. Kasvua selittää etenkin luonnollisten henkilöiden yritysten luokka, jossa lopettaneiden yhden hengen yritysten määrä kasvoi vielä selvemmin 4 654:stä 11 310:een.
Myymälävarkauksien määrä kasvanut alkuvuonna16.4.2025 08:01:11 EEST | Tiedote
Poliisin tietoon tuli alkuvuonna selvästi enemmän myymävarkauksia kuin vastaavaan aikaan viime vuonna.
Nyt tiedetään, miksi kuluttajat eivät luota Suomen talouteen: Syinä maailman myllerrykset ja inflaatio14.4.2025 12:22:12 EEST | Tiedote
Kuluttajien usko Suomen talouteen ja odotukset sen kehityksestä ovat olleet miinuksella jo kolmen vuoden ajan. Tuoreiden tietojen mukaan tärkein selittävä tekijä on maailmanlaajuinen kehitys, kuten sodat, konfliktit sekä kauppapolitiikka. Toiseksi nousee inflaatio.
Konkurssihakemuksissa kasvua maaliskuussa – 12 kuukauden aikavälillä synkin tilanne sitten vuoden 199711.4.2025 08:02:26 EEST | Tiedote
Maaliskuussa pantiin vireille 350 konkurssia, mikä on 76 konkurssia enemmän kuin viime vuoden maaliskuussa. Myös konkurssiin haettujen yritysten henkilötyövuosien määrä oli hieman korkeampi kuin vuosi sitten.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme