Lähetysseuralle uusi maatoimisto Kambodžaan
Suomen Lähetysseuran uuden maatoimiston tehtävänä on tukea kokonaisvaltaisesti Kambodžassa tehtävää työtä.

Suomen Lähetysseura on rekisteröinyt maatoimiston Kambodžan pääkaupunkiin Phnom Penhiin. Maatoimistoon palkattu kolmen suomalaisen työntekijän vahvistukseksi neljä uutta paikallista kollegaa.
Lähetysseura on toiminut Kambodžassa 25 vuotta, jonka aikana Lähetysseuran työntekijät ovat toimineet paikalliskumppaneiden palveluksessa. Uusi maatoimisto tukee kokonaisvaltaisesti Kambodžassa tehtävää työtä.
”Maatoimiston ja uusien työntekijöidemme myötä voimme avata uusia mahdollisuuksia kumppaneillemme sekä palvella heitä erilaisia tarpeita huomioiden. Kulttuurin ja kielen tuntemuksen parantuessa voimme tehdä työtä entistä laadukkaammin”, maajohtaja Sara Latvus kertoo.
Tällä hetkellä Lähetysseuralla on Kambodžassa seitsemän kumppania. Työn pääpaino on diakonisissa teemoissa kuten lastensuojelussa, ruokaturvassa ja vammaistyössä. Kumppanien yhteistyötä tuetaan myös laajemmin Aasian alueella.
Hallinnollisesti kevyt, lisäarvolta merkityksellinen
Lähetysseuralla on yhteisymmärryssopimus Kambodžan valtion kanssa, ja järjestö on tunnustettu maassa kansainvälisenä järjestönä Felm Cambodia. Lähetysseuran uusi asema Kambodžassa tuo mukanaan uusia vastuita, kun työstä ja sen tuloksista tulee jatkossa raportoida valtiolle. Samalla työ liittyy tiiviimmin osaksi maan kokonaiskehittämistä ja toimijoiden kokonaisuutta. Tämä mahdollistaa myös varainhankinnan kansainvälisistä rahoituskanavista.
”Kambodžan valtiojohto näkee kansainvälisten järjestöjen hyödyn maan kehitykselle ja on panostanut yhteistyörakenteiden kehittämiseen. On tärkeää tukea näitä yhteistyönrakenteita ja olla läpinäkyvä ja luotettava toimija. Edellytämmehän tätä myös paikalliskumppaneiltamme, jotka vastaavasti raportoivat Suomeen. Nyt teemme samaa kuin he - ja se tuntuu hyvältä”, Latvus sanoo.
Virallinen maastatus ei läheskään aina ole työnteon edellytys. Lähetysseura tekee työtä yli 20 maassa, mutta rekisteröityjä maatoimistoja sillä on tällä hetkellä Kambodžan lisäksi vain Nepalissa ja Israelissa.
”Lähetysseura arvioi maatoimiston tarpeellisuutta aina paikallisen kontekstin mukaan. Harkintaan vaikuttavat muun muassa paikallinen lainsäädäntö ja kumppanien tarpeet. Useimmissa maissa Lähetysseura toimii kumppanien työyhteydessä. Joihinkin kumppaneiden tarpeisiin pystymme vastaamaan myös alueellisten ja Helsinkiin sijoitettujen toimintojemme kautta. Tavoitteenamme on kaikissa tapauksissa hallinnollisesti mahdollisimman kevyt, mutta merkittävästi lisäarvoa tuottava läsnäolo”, kuvaa Lähetysseuran toiminnanjohtaja Pauliina Parhiala.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Suomen Lähetysseuran viestintä
viestinta@suomenlahetysseura.fiKuvat

Lähetysseura on kirkon kansainvälisen työn järjestö ja yksi Suomen suurimmista kehitysjärjestöistä. Lähetysseura tekee lähetystyötä, kehitysyhteistyötä, rauhantyötä ja humanitaarista työtä yli 20 maassa ympäri maailmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Lähetysseura
Kehitysyhteistyön lisäleikkaukset ovat pois kaikkein köyhimmiltä, leikkaavat yritysten kansainvälistymismahdollisuuksia ja heikentävät YK:ta23.4.2025 23:23:58 EEST | Tiedote
Lähetysseuran toiminnanjohtaja Pauliina Parhiala: “Päätös on tällaisina aikoina ongelmallinen ja ajaa kehittyvien maiden köyhiä yhä syvempään kriisiin.”
Kehitysyhteistyöleikkaukset ajaisivat kaikkein köyhimpiä syvempään kriisiin22.4.2025 21:05:57 EEST | Tiedote
Suomen ja Euroopan kannattaa lähentyä kehittyviä maita – ei katkoa siteitään leikkaamalla kehitysyhteistyöstä, muistuttavat piispat Kaisamari Hintikka ja Mari Parkkinen Kirkon Ulkomaanavun ja Suomen Lähetysseuran johtajien kanssa.
”Järistys syöksee hauraat yhteisöt vielä syvempään kriisiin”1.4.2025 15:01:07 EEST | Tiedote
Lähetysseura myöntää 140 000 euroa humanitaariseen apuun Myanmarissa. Lähetysseuran johtava projektipäällikkö Johannes Vierula näkee valtavan tarpeen avulle Myanmarin maanjäristysalueella, jossa tilanne on ollut äärimmäisen vakava jo ennen maanjäristystä.
Selvitys: Uskonnolliset toimijat voivat edistää tasa-arvoa vaikuttamalla sosiaalisiin normeihin13.3.2025 16:21:36 EET | Tiedote
Tänään 13.3. julkaistu selvitys 30 Years On from The Beijing Platform for Action: Faith-Based Actors as Catalyst Towards Positive Norm Change tuo esiin uskonnollisten toimijoiden roolin sukupuolten välisen tasa-arvon ja naisten asemaan vaikuttavien sosiaalisten normien muuttamisessa. Selvitys lanseerattiin YK:n naisten asemaa käsittelevän komitean istunnon yhteydessä, ja Lähetysseura oli yksi selvityksen julkaisijoista ja tuottajista.
Suomi nostaa naisten oikeuksia vaikeassa tilanteessa New Yorkissa6.3.2025 14:23:55 EET | Tiedote
YK:n naisten asemaa käsittelevä komitea kokoontuu maaliskuussa New Yorkissa 69. istuntoon tilanteessa, jossa tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia haastetaan monissa maissa yhä enemmän. Lähetysseura on mukana järjestämässä kahta Suomen tukemaa sivutapahtumaa, joissa keskustellaan mm. uskonnollisten toimijoiden roolista yhteiskunnan muuttamisessa sekä naisten asemasta rauhantyössä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme