Framtidsbarometern 2025: Finländarnas framtidstro har rasat – förtroendet är svagt för demokratin i kommunerna och välfärdsområdena
Enligt Sitras Framtidsbarometer är sysselsättning, bevarandet av välfärdssamhället och nationell säkerhet de frågor som mest påverkar finländarnas röstningsbeslut i kommunal- och välfärdsområdesvalen. Det finns fortfarande en tro på den personliga framtiden, men förtroendet sviktar avseende hemkommunens, Finlands och särskilt mänsklighetens framtid.

Trots det oroliga världsläget och den allmänna osäkerheten är det endast 14 procent av finländarna som bedömer att den personliga framtiden kommer att bli sämre eller betydligt sämre än idag. Dessutom anser mer än hälften av finländarna att de kan påverka sin egen framtid.
Enligt den fjärde omgången av Framtidsbarometern har finländarnas intresse för framtiden hållit sig på en hög nivå – nästan alla (85 %) har ett intresse för framtiden. Majoriteten (75 %) anser också att vi kan påverka framtiden. Bland de olika åldersgrupperna har ungdomarnas (15–24 år) framtidstro kontinuerligt varit starkast. För dem ser framtiden bättre ut än för äldre åldersgrupper, och de tror också att det är möjligt att påverka framtiden.
Däremot har tron på en bättre framtid för Finland försvagats. Endast 18 procent ser en bättre framtid än idag för Finland (en minskning med 11 procentenheter jämfört med föregående Framtidsbarometer 2023). Finländarnas syn på mänsklighetens framtid är ännu dystrare. Endast 11 procent av finländarna ser en bättre framtid än idag.
”De senaste årens kriser har självklart varit en prövning för medborgarnas och nationernas framtidstro. Även om finländarnas framtidstro har försvagats är den fortfarande stark. Vi litar på att vi kan påverka framtiden. . Det är en tillgång som vi borde kunna utnyttja bättre när vi planerar samhällets förnyelse och förbereder oss för olika framtidsscenarier”, säger Veera Heinonen, direktör för förutsägelse och utbildning vid Sitra.
Dystert i Södra Savolax, positivt i Birkaland
Det finns inga större skillnader i finländarnas inställning till framtiden mellan välfärdsområdena. Däremot varierar synen på den egna hemkommunens framtid. Bland Finlands landskap bedöms framtidsutsikterna vara dystrast i Södra Savolax, där upp till hälften av undersökningsdeltagarna ser en sämre framtid än idag för sin hemkommun. I Birkaland däremot är inställningen positivare, och 37 procent av invånarna ser en bättre framtid än idag för sin kommun medan endast en fjärdedel ser en sämre framtid.
Landsbygdskommunernas invånare är mer benägna att se en sämre framtid för sin kommun än de som bor i stadskommuner. En fjärdedel av invånarna i städerna ser en bättre framtid, jämfört med endast 18 procent av de som bor på landsbygden.
Jämfört med Framtidsbarometern från 2021 som genomfördes under det senaste kommunalvalet, är synen på hemkommunens framtid idag mer pessimistisk i nästan alla landskap.
Det saknas inspirerande visioner och långsiktighet i beslutsfattandet
I denna omgång av Framtidsbarometern tillfrågades inte bara medborgarna utan även beslutsfattarna i kommunerna och välfärdsområdena om sin syn på framtiden. Endast 11 procent av medborgarna anser att beslutsfattarna har en inspirerande framtidsvision för det egna välfärdsområdet. Motsvarande siffra bland beslutsfattarna är 18 procent. Resultaten på kommunnivå är något positivare. Medborgarna och beslutsfattarna är också överens om att beslut på lokal nivå och områdesnivå inte beaktar de långsiktiga effekterna i tillräckligt hög grad.
Det är också nedslående för demokratin i kommunerna och välfärdsområdena att endast 15 procent av medborgarna upplever att de kan påverka den egna hemkommunens framtid. Närmare hälften av finländarna anser att de inte har tillräckliga möjligheter att delta i diskussioner om den egna hemkommunens framtid.
”Framtidsbarometerns resultat visar att medborgarna för närvarande inte ser beslutsfattandet lokalt och i välfärdsområdena i Finland som en politisk och demokratisk process som bygger en bättre framtid. I stället framträder bilden av en kortsiktig förvaltning som invånarna i kommunerna och välfärdsområdena inte har någon större möjlighet att påverka”, säger Jukka Vahti, ledande expert på förutsägelse vid Sitra.
Påstående |
Medborgare |
Beslutsfattare |
Beslutsfattarna har inspirerande framtidsvisioner för mitt välfärdsområde. |
11 % instämmer, 64 % instämmer inte. |
18 % instämmer, 60 % instämmer inte. |
Beslutsfattarna har inspirerande framtidsvisioner för min hemkommun. |
21 % instämmer, 47 % instämmer inte. |
55 % instämmer, 31 % instämmer inte. |
Långsiktiga effekter beaktas i tillräckligt hög grad i beslutsfattandet. |
11 % instämmer, 67 % instämmer inte. |
23 % instämmer, 66 % instämmer inte. |
Arbete, säkerhet och tryggandet av välfärdssamhället styr röstningsbesluten i välfärdsområdes- och kommunalvalen 2025
Finländarna vill att fler arbetstillfällen skapas och att ungdomarnas välbefinnande förbättras under de kommande tio åren. Även bevarandet av välfärdssamhället och säkerställandet av den nationella säkerheten ses som viktiga frågor.
Dessa frågor påverkar också röstningsbesluten i välfärdsområdes- och kommunalvalen: de tre viktigaste frågorna är arbete, bevarandet av välfärdssamhället och säkerhet.
Jämfört med Framtidsbarometern 2021 som genomfördes under kommunalvalet verkar väljarna nu vara mindre säkra på vilka frågor som kommer att påverka deras röstningsbeslut. Det är bara skapandet av arbetstillfällen som har fått en klart större betydelse än tidigare.
”I dessa tider med flera samtidiga kriser behöver vi gemensamma, inspirerande framtidsvisioner, inte bara reaktioner. Vi kan inte bara förbereda oss för det värsta. Det är också viktigt att bygga en framtid som vi vill ha. Våra resultat visar att både beslutsfattare och väljare efterfrågar just det. Dessutom är det särskilt viktigt för ungdomarnas framtidstro, och därmed för allas välbefinnande”, säger Heinonen.
Framtidsbarometern 2025 är en undersökning beställd av Sitra som undersöker framtidssynen hos finländare i åldern 15–84 på fastlandet samt hos de förtroendevalda i kommuner och välfärdsområden. Undersökningen besvarades av 3 226 medborgare och 733 beslutsfattare runt om i Finland. Undersökningen genomfördes av Verian. Tidigare Framtidsbarometrar publicerades 2023, 2021 och 2019.
Nyckelord
Kontakter
Anna Solovjew-WartiovaaraLedande Expert, Kommunikation och samhällsrelationer
Tel:040 830 2825anna.solovjew-vartiovaara@sitra.fiJukka VahtiLedande expert, Förutsägelse och utbildning
Tel:040 566 5152jukka.vahti@sitra.fiwww.sitra.fi/ihmiset/jukka-vahti/Länkar
Om utgivaren
Sitra är ett framtidshus som hjälper Finland att förnya sig. Vi förutsäger framtiden. Tillsammans med våra samarbetspartner söker vi lösningar på morgondagens utmaningar. Vi främjar välfärden i Finland och påskyndar en hållbar ekonomisk tillväxt. En bättre framtid kräver handling redan idag.
Andra språk
Följ Sitra
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sitra
Finlands gigantiska evenemang om cirkulär ekonomi erbjuder lösningar på kampen om kritiska råvaror30.4.2025 09:12:41 EEST | Pressmeddelande
Den allt snabbare kapplöpningen om material undergräver de ekonomiska utsikterna runt om i världen. Lösningar inom den cirkulära ekonomin kan ge stabilitet och källor till ny tillväxt. De bästa lösningarna kommer att presenteras på World Circular Economy Forum WCEF2025, som skapats av Sitra, i Brasilien den 13–16 maj.
Suomalainen kiertotalouden jättitapahtuma tarjoaa ratkaisuja kilpaan kriittisistä raaka-aineista30.4.2025 09:12:41 EEST | Tiedote
Kiihtyvä kisa materiaaleista horjuttaa talouden tulevaisuusnäkymiä eri puolilla maailmaa. Kiertotalouden ratkaisut voivat tarjota vakautta ja uuden kasvun lähteitä. Parhaimmat ratkaisut ovat esillä Sitran luomassa Maailman kiertotalousfoorumi WCEF2025:ssä Brasiliassa 13.–16. toukokuuta.
År 2024: Sitra förnyade sig från grunden – fokus ligger återigen på att stimulera hållbar tillväxt i Finland29.4.2025 07:30:00 EEST | Pressmeddelande
Strategin som Sitra antog sommaren 2024 innebar den största förändringen på flera årtionden. Framtidshusets arbete och organisation riktades in på nya, ambitiösa mål för att främja hållbar tillväxt i Finland. En av metoderna är att styra finansiering till våra partner för samhällsförnyande innovationer. Sitras strategi och arbetets resultat beskrivs i verksamhetsberättelsen och bokslutet för 2024.
Vuosi 2024: Sitra uudistui perusteellisesti – painopiste palaa Suomen kestävän kasvun vauhdittamiseen29.4.2025 07:30:00 EEST | Tiedote
Kesällä 2024 vahvistettu strategia merkitsi Sitralle vuosikymmeniin suurinta muutosta. Tulevaisuustalon työtä ja organisaatiota suunnattiin palvelemaan uusia, kunnianhimoisia tavoitteita ja edistämään Suomen kestävää kasvua. Yksi keinoista on rahoituksen kanavoiminen kumppaneille yhteiskuntaamme uudistaviin innovaatioihin. Sitran strategiasta ja työn tuloksista kertoo vuoden 2024 toimintakertomus ja tilinpäätös.
Year 2024: Sitra underwent a major reform – focus returns to accelerating Finland’s sustainable growth29.4.2025 07:30:00 EEST | Press release
The strategy approved in the summer of 2024 marked the most significant transformation at Sitra in decades. The Future Fund’s activities and organisation were restructured to meet the ambitious new goals and to advance Finland’s sustainable growth. One key method is channelling funding to partners for innovations that can renew and revitalise society. Sitra’s new strategy and the results of its work are presented in the annual report and financial statements for 2024.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum