ETL olisi hyväksynyt sovintoehdotuksen, SEL hylkäsi – lakko leipomoalalla alkaa
Sovintoehdotus olisi ratkaissut neuvottelujen isoimmat kiistakysymykset, joten lakkoiluun ei ole järkevää syytä.

Elintarviketeollisuusliitto (ETL) olisi hyväksynyt sovittelija Janne Metsämäen sovintoehdotuksen elintarviketeollisuuden työntekijöiden työriitaan. Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL kuitenkin hylkäsi esityksen, mikä merkitsee lakon alkamista leipomoalalla.
Työ ja osaaminen -edunvalvontakokonaisuutta Elintarviketeollisuusliitossa johtava Anne Somer katsoo, että sovittelija oli vaikeassa tilanteessa pyrkinyt rakentamaan erilaisista vaihtoehdoista molempia osapuolia huomioivan kokonaisuuden tilanteen ratkaisemiseksi. Sovintoehdotus olisi taannut työntekijöille yleisen linjan mukaisen palkankorotustason.
– Sovintoehdotusta ei ollut helppoa hyväksyä, mutta se olisi rauhoittanut tilannetta ja luonut alalle vakautta. Ehdotukseen sisältynyt yleisen linjan mukainen palkankorotustaso on monille elintarvikealan yrityksille kuitenkin liian korkea. Lisäksi työehtosopimusten sisältöjen merkittävämpi uudistaminen olisi jälleen kerran lykkäytynyt kauas tulevaisuuteen.
Osapuolten välisiin neuvotteluihin toi oman lisämausteensa se, että eduskunta kumosi leipomotyölain. Somerin mukaan sovintoehdotus olisi sisältänyt tasapainoisen ratkaisun kiistaan siitä, millä ehdoilla leipomoalalla jatkossa työskennellään.
SELin päätös lakkojen aloittamisesta on Anne Somerin mielestä vastuuton ja lyhytnäköinen. Lakot vaarantavat työpaikat ja heikentävät yritysten kykyä vastata kuluttajien tarpeisiin.
– Sovintoehdotuksen sisältö huomioiden SELin toiminta on häikäilemätöntä. Lakon tarkoituksena on saada leipomoalalle muita parempi työehtosopimus. Sen sijaan, että hakisimme yhdessä kestävää ratkaisua, SEL valitsi tien, joka vaarantaa työpaikat, hankaloittaa yritysten toimintaa ja häiritsee koko elintarvikeketjun arkea.
Koska SEL hylkäsi sovintoehdotuksen, SELin ilmoittama lakko alkaa 11.3.2025 klo 00.00 Fazer Leipomot Oy:ssä, Oy Lantmännen Unibake Ab Finlandissa ja Vaasan Oy:ssä.
– Yritykset pyrkivät jatkamaan tuotantoaan lakosta huolimatta. Ratkaisun työtaistelutoimiin osallistumisesta tekee jokainen työntekijä itse. Tämä koskee myös SELin jäseniä, Somer muistuttaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anne SomerJohtaja, Työ ja osaaminenETL
Puh:050 345 2134anne.somer@etl.fiTietoa julkaisijasta
Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.
Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.
Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.
Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 320 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry
Elintarvikealalle saatiin päänavaus – ETL ja Pro sopimukseen6.3.2025 15:31:56 EET | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) ja Ammattiliitto Pro ovat tänään 6.3.2025 allekirjoittaneet sopimuksen uudesta, kolmivuotisesta työehtosopimuksesta elintarviketeollisuuden toimihenkilöille.
ETL kiittää hallitusta makeisten ja suklaan alv-korotuksen perumisesta4.3.2025 09:38:40 EET | Tiedote
Maan hallitus on ilmoittanut luopuvansa aikeista korottaa makeisten ja suklaan arvonlisäveroa. Elintarviketeollisuusliitto (ETL) kiittää ratkaisua, joka poistaa epävarmuutta toimialan yltä. Päätös mahdollistaa investoinnit alan kasvuun ja sitä kautta elintarvikeviennin kasvattamiseen. – Olen tyytyväinen, että lausuntokierroksen kriittinen palaute esityksen EU-oikeudellisista ja käytännöllisistä ongelmista vakuutti poliittiset päättäjät ja päätöstä arvioitiin uudelleen, Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Mikko Käkelä sanoo. Valtiovarainministeriön valmistelema hallituksen esitysluonnos makeisten ja suklaan arvonlisäveron korotuksesta yleiseen arvonlisäverokantaan olisi johtanut keskenään kilpailevien tuotteiden erilaiseen verokohteluun ja vaikuttanut syrjivästi yritysten välisen kilpailuun. Näin se olisi ollut EU-oikeuden vastainen.
Suomalaisen ruuan viennissä kasvua, pelkona kauppasodan laajeneminen4.3.2025 07:55:00 EET | Tiedote
Ruokaa vietiin Suomesta vuonna 2024 aiempien vuosien tapaan eniten EU-alueelle. Vienti kasvoi viisi prosenttia muun muassa alkoholijuomien, voin, kauran ja suklaan vetämänä. Elintarvikkeisiin kohdistuvan kauppasodan leviäminen Kiinan, Yhdysvaltojen ja EU:n välille aiheuttaisi markkinoille epävarmuutta. EU:n sisämarkkinoille syntyvä ylitarjonta voisi johtaa Suomessa jopa ruokatuonnin räjähdysmäiseen kasvuun.
Leipomoiden häiritseminen lakoilla vahingoittaa kaikkia osapuolia24.2.2025 15:51:44 EET | Tiedote
Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL on ilmoittanut leipomoita koskevista lakoista, jotka voivat johtaa työpaikkojen menetyksiin.
Ihmiset, innovaatiot ja investoinnit vetävät Suomen kasvun tielle18.2.2025 10:02:00 EET | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) odottaa puoliväliriihestä päätöksiä, jotka parantavat ruoka-alan yritysten kilpailukykyä ja luovat yrityksille ennakoitavat toimintaolosuhteet. Kasvua vauhdittavat aineelliset ja aineettomat investoinnit saadaan liikkeelle kohdennetuilla veroporkkanoilla. Ratkaisevaa on varmistaa osaajien saatavuus nyt ja tulevaisuudessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme