Näkymättömät-ohjelma: Ratkaisut sosiaalisen hyvinvoinnin ongelmiin löytyvät arjesta
Näkymättömät-ohjelma käynnistyi keväällä 2024, ja ensimmäisen vuoden työn tulokset alkavat nyt näkyä.

Näkymättömät-ohjelman ensimmäisen vuoden työ osoittaa, että sosiaalisen hyvinvoinnin ongelmien korjaaminen ratkaisisi monta muutakin ongelmaa. Yksilön ja yhteiskunnan kannalta on tärkeää, että ongelmia voi ratkoa mahdollisimman pitkälle ihmisten arjessa.
Ohjelman viesti on, että esimerkiksi medialla ja poliittisia päätöksiä tekevillä on vastuu siitä, millaista yhteiskunnallista keskustelukulttuuria vahvistetaan ja tehdäänkö sellaisia päätöksiä, jotka huomioivat ihmisten yhdenvertaisuuden ja perimmäisten tarpeiden toteutumisen.
Listasimme neljä pointtia Näkymättömät-ohjelman ensimmäisen vuoden havainnoista
- Ratkaisut löytyvät arjesta. Kun osallistujat pääsevät itse sanoittamaan tilanteitaan, löytyy myös toimivia ratkaisuja. Näkymättömät-ohjelma ei kehitä uusia palvelujärjestelmiä vaan menee osallistujien arkiympäristöihin livenä ja verkossa. Vaikka yhteiskunnallisen keskustelun painopisteet muuttuisivat, ihmisten tarve kuulua on ja pysyy.
- Toiminnassa mukana oleminen voi vaikuttaa positiivisesti muun muassa arkirytmiin, itsestä huolehtimiseen ja toiveikkuuteen lähitulevaisuudesta. Osallistujien kohtaamisista on myös syntynyt uusia ystävyyssuhteita ja verkostoja eli yksinäisyyttä on saatu konkreettisesti kitkettyä.
- Osallistujien elämäntilanteet ja ongelmat ovat harvoin itse valittuja. Harva valitsee omaehtoisesti esimerkiksi työttömyyden, köyhyyden, yksinäisyyden, elämänkriisin tai läheisen ihmisen puutteen. Ongelmat ilmenevät usein tilanteissa, joissa omat toiveet eivät ole tavalla tai toisella täyttyneet. Kuka tahansa voi joskus joutua näkymättömiin. Ongelmat ovat kuitenkin sellaisia, joihin nähdyksi tuleminen voi tarjota ratkaisuja.
- Moniammatillinen verkosto on tärkeä osa Näkymättömät-ohjelman työtä ja sen onnistumista. Työtä ei tehdä yksin, vaan on tärkeä tehdä yhteistyötä eri alojen toimijoiden kanssa.
Näkymättömät-ohjelma tavoittaa osallistujia eri puolilla Suomea ja verkossa. Ohjelma tuo esiin yhteiskunnassa aiemmin tunnistamattomia, näkymättömiä ilmiöitä ja yhteiskunnallisessa keskustelussa katveeseen ja näkymättömiin jääneitä ihmisiä.
Vuonna 2024 ohjelman 15 hanketta toimivat yhteensä 35 paikkakunnalla ja 12 hyvinvointialueella. Lisäksi useilla hankkeilla oli toimintaa verkossa. Vuoden 2024 aikana ohjelma tavoitti 2148 osallistujaa. 13 prosenttia kohtaamisista toteutui ainoastaan verkossa ja 85 prosenttia ainoastaan kasvokkain. Yksi prosentti osallistujista kohdattiin kasvokkain ja verkossa, ja yksi prosentti puhelimitse.
Näkymättömät-ohjelman ensimmäiset tilannekuvat on julkaistu
- Tutustu raporttiin: Nähty ei ole näkymätön – Näkymättömät-ohjelman tilannekuva 2024
- Tutustu koosteeseen: Näkymättömät-ohjelma ratkoo sosiaalisen hyvinvoinnin ja osallisuuden haasteita
Näkymättömät-ohjelma järjestää keskiviikkona 12.3. klo 10–11 infon (Teams), jossa on mahdollisuus kuulla ja keskustella ohjelman ensimmäisen vuoden työstä. Ilmoittaudu mukaan
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Heidi RosbäckJohtaja, Näkymättömät-ohjelma
Puh:050 563 8610heidi.rosback@hdl.fiSiiri PohjoinenViestinnän asiantuntija, Näkymättömät-ohjelma
Puh:+358504384349siiri.pohjoinen@hdl.fiKuvat

Linkit
Diakonissalaitos tekee rohkeasti työtä ihmisarvoisen elämän puolesta. Säätiön yleishyödyllisen toiminnan avulla tuetaan kaikkein haavoittuvammassa asemassa olevia. Säätiön omistama yhteiskunnallinen yritys Rinnekodit tarjoaa vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluja erityistä tukea tarvitseville ihmisille. Lisäksi Diakonissalaitos on mukana koulutustoiminnassa. Yhdessä säätiökonsernin eri toimialat rakentavat oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa. Diakonissalaitos on vastuullinen työpaikka 3 400 ammattilaiselle, jotka tekevät työtä sydän mukana. Kaiken toiminnan keskiössä on ihminen.
Lue lisää: www.hdl.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos
Diakonissalaitoksen toimintakertomus – Vuosi 2024 oli vaikuttavan kasvun vuosi28.4.2025 10:17:54 EEST | Tiedote
Vuosi 2024 oli Diakonissalaitokselle poikkeuksellinen kasvun vuosi. Samalla se oli kuluneen strategiakauden viimeinen vuosi. Työ Diakonissalaitoksella kiteytyi neljään painopisteeseen: Rohkea vaikuttaja, valtakunnallinen toimija, yhtenäinen Diakonissalaitos ja tulevaisuuden työyhteisö.
Diakonissalaitos laajentaa tukea sodassa traumatisoituneille suomalaisille ja heidän läheisilleen16.4.2025 08:41:22 EEST | Tiedote
Diakonissalaitos tarjoaa nyt henkilökohtaista tukea ja palveluohjausta myös suomalaisille sodassa traumatisoituneille ja heidän läheisilleen, hyödyntäen vuosikymmenten kokemusta sodassa traumatisoituneiden kuntoutuksesta.
Muistutus: Inhimillisen ja kestävän tulevaisuuden rakentajien ilta ehdokkaille ja medialle Jyväskylässä 31.3.202528.3.2025 13:12:45 EET | Kutsu
Talous tiukkenee, haasteet syvenevät. Miten varmistamme, ettei yksikään nuori syrjäydy? Miten katkaisemme nuorten huumekuolemien kierteen? Miten varmistamme, ettei kukaan jää ilman kotia tai tarvitsemiaan päihdepalveluita? Mitä sotepalveluiden hankinnassa tulisi ottaa huomioon? Entä miten julkisissa hankinnoissa voidaan siirtyä suoritteiden ostamisesta tulosten hankintaan?
Diakonissalaitoksen uusi toiminta Helsingissä ja Vantaalla vahvistaa nuorten yhteisöllisyyttä ja vähentää päihdeongelmia26.3.2025 12:14:24 EET | Tiedote
Diakonissalaitos vahvistaa työtään nuorten päihdeongelmien ja huumekuolemien vähentämiseksi tavoitteena parantaa nuorten hyvinvointia ja osallisuutta yhteiskunnassa. Yhteistyötä tehdään erityisesti Helsingissä ja Vantaalla.
Uusi mallinnus tukee päihde- ja mielenterveysongelmista kärsiviä20.3.2025 13:16:11 EET | Tiedote
Diakonissalaitoksen Tukialus-hankkeessa on kehitetty uusi mallinnus etsivän ja jalkautuvan päihdetyön prosessista. Mallinnus auttaa paremmin vastaamaan katuympäristössä olevien päihde- ja mielenterveysongelmista kärsivien tarpeisiin ja tukee heidän elämänhallintaansa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme