Schneider Electric

Suomen sähköverkkojen horjuva tulevaisuus – ”Hajautetun energiantuotannon kasvuun on varauduttava nyt”

Jaa

Sähkönkulutus on kasvussa kaikkialla maailmassa, sillä uudet teknologiat ja eri alojen sähköistyminen lisäävät energiantarvetta. Uusiutuvien energialähteiden osuus on Suomessa vahvassa kasvussa, ja etenkin tuulivoiman määrä on kasvanut nopeasti. Uudet tuotantomuodot ovat kestävä ratkaisu globaalisti kasvavaan energiantarpeeseen, mutta vaativat samalla sähköverkoilta hajautetun sähköntuotannon sietokykyä.

Kansainvälinen energiajärjestö IEA arvioi globaalin energiankulutuksen kasvavan lähitulevaisuudessa 4 prosentilla vuosittain. Datakeskukset ja tekoälyn käytön räjähdysmäinen nousu ovat osa haastetta, mutta ajoneuvojen ja teollisuuden prosessien sähköistyminen vaatii yhtä lailla energiaa.

Jotta kasvu olisi ympäristön kannalta kestävällä pohjalla, on kasvavaan kulutukseen haettava ratkaisuja uusiutuvista energialähteistä. Suomessa suunta on oikea, sillä Työ- ja elinkeinoministeriön arvion mukaan uusiutuvien energialähteiden osuus energian loppukulutuksesta Suomessa on jo nyt yli 40 prosenttia.

Horjuuko verkon tasapaino?

Hajautettujen uusiutuvien energialähteiden yleistyminen voi kuitenkin horjuttaa verkon vakautta. Ilman ennakoivaa nykyaikaistamista monet laitokset saattavat toimia tehottomasti, kärsiä käyttökatkoksista ja jopa saada seuraamuksia sääntelyn vastaisesta toiminnasta.

– Sähköä on perinteisesti tuotettu yksittäisissä voimalaitoksissa, joissa tuotannon määrä on ollut suhteellisen helppoa pitää tasaisena. Hajautetusti tuotetun tuuli- ja aurinkoenergian yleistyminen horjuttaa tätä asetelmaa ja aiheuttaa haasteita sähköjärjestelmän tasapainotukselle, huomauttaa Schneider Electric Finlandin toimitusjohtaja Jani Vahvanen.

Aiemmin sähköntuotantoa on voitu melko vapaasti säätää kulutuksen tarpeisiin, mutta tuulivoiman ja aurinkoenergian tuotanto vaihtelee ymmärrettävästi sään mukaan.

– Etenkin tuulivoiman lisääminen sähköverkkoon voi aiheuttaa ongelmia, koska se on luonteeltaan vaihtelevaa ja ennakoimatonta. Sähköverkko tarvitsee tasapainon tuotannon ja kulutuksen välillä, ja jos tuulivoiman tuotanto heilahtelee äkillisesti, verkossa voi syntyä jännite- ja taajuusongelmia, Vahvanen jatkaa.

Haasteista huolimatta siirtyminen kohti kestävästi tuotettua sähköä ei hidastu vaan nopeutuu. Suomen kansallisen energia- ja ilmastostrategian mukaisena tavoitteena on lisätä uusiutuvan energian käyttöä niin, että sen osuus energian loppukulutuksesta nousee yli 50 prosenttiin 2020-luvulla.

Tekoäly lisää kulutusta

Uutta tuotantoa tarvitaan myös kattamaan kasvavaa energiankulutusta, sillä sähköistymisen lisäksi digitalisaatio lisää energiantarvetta. Pelkästään datakeskukset kuluttavat jo nyt noin 2 prosenttia koko maailmassa käytetystä energiasta, ja suunta on nousujohteinen.

Erityisesti tekoäly on nopeuttanut kulutuksen kasvua. Konsulttiyhtiö Gartner arvioi hiljattain, että tekoälyyn optimoitujen datakeskuksien tarvitsema teho on 500 terawattituntia vuonna 2027, kun vielä vuonna 2023 vastaavat datakeskukset kuluttivat yli puolet vähemmän sähköä, 195 terawattituntia.

Kulutuksen kasvulle voi hakea mittasuhteita esimerkiksi IEA:n Electricity 2024 -raportista, jossa datakeskusten yhteisen energiankulutuksen arvioitiin vielä vuonna 2022 olevan 460 terawattituntia ja arviolta yli 1 000 terawattituntia vuonna 2026.

Uusiutuvat lähteet osaksi verkkoa

Energiamurroksen tuomat haasteet vaikuttavat sähköverkon mitoitukseen lopulta enemmän kuin pelkkä sähkönkulutuksen kasvu. Verkkojen onkin sopeuduttava uuteen, minkä vuoksi tarvitaan joustomahdollisuuksien kasvattamista ja uusia teknologisia ratkaisuja.

Suomen sähköverkon kestävyys on yleisesti ottaen korkealla tasolla, mutta uusiutuvien energialähteiden myötä tarvitaan myös uuden verkon rakentamista ja olemassa olevan vahvistamista. Vahvanen muistuttaa, että haasteiden ratkaiseminen vaatii perusteellista suunnittelua.

– On tärkeää ymmärtää sähköverkkojen mitoitukseen liittyvät nykyiset haasteet ja odotukset sekä näkemykset verkon kehittämisestä lähivuosina. Hyvän pohjan uudistuksille tarjoaa kolmivaiheinen lähestymistapa, johon kuuluu verkon arviointi, suunnittelu ja toiminnan parantaminen. Kun nämä vaiheet tehdään huolellisesti, on tulevaisuuden verkko mahdollista rakentaa siten, että se tukee sekä kestävää kehitystä että kasvavaa energiantarvetta, Vahvanen summaa.

Verkkouudistusten kolme vaihetta

1. Nykyisen verkon toimintakyvyn arviointi. Tässä vaiheessa arvioidaan, mikä on suurin mahdollinen hajautetun energiantuotannon osuus, jolla järjestelmä pystyy toimimaan tyydyttävästi ilman merkittäviä infrastruktuuripäivityksiä. Schneider Electricin ohjelmistoratkaisut helpottavat työtä, sillä niitä voi käyttää modulaarisesti ja joustavasti.

2. Verkkosuunnittelun päivittäminen. Tämä mahdollistaa tehokkaiden suunnittelu-, ennuste- ja toimintastrategioiden kehittämisen. Tämän vaiheen avulla varmistetaan, että verkko pysyy vakaana ja toimintakykyisenä hajautetun energiantuotannon kasvaessa.

3. Ratkaisut verkon laajentamisen optimointiin. Näitä voivat olla esimerkiksi mikroverkot, kysyntäjousto ja energiatehokkuusteknologiat, joilla sähköverkosta voidaan tehdä joustavampi ja valmiimpi vastaamaan tulevaisuuden energiantarpeisiin.

Lue Schneider Electricin e-bookista lisätietoa aiheesta (englanniksi).

Lisätietoja:

Susanna Niemelä, Brand, PR and Communication Manager, Schneider Electric

puh. 050 3545 666, susanna.niemela@se.com

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoa Schneider Electricistä

Schneider luo merkitystä tarjoamalla kaikille mahdollisuuden hyödyntää energiaa ja muita resursseja parhailla mahdollisilla tavoilla. Kaikessa toiminnassamme yhdistyy edistys ja kestävä kehitys. Kutsumme tätä ajatusta teemalla Life Is On.
 
Globaalina teollisena teknologiajohtajana tuomme sähköistämisen, automaation ja digitalisoinnin huippuasiantuntemusta älykkääseen teollisuuteen, joustavaan infrastruktuuriin, tulevaisuuden datakeskuksiin, älykkäisiin rakennuksiin ja intuitiivisiin koteihin. Syvällisen toimialatuntemuksemme ansiosta tarjoamme integroituja, koko elinkaaren kattavia ja tekoälypohjaisia teollisia IoT -ratkaisuja, joissa yhdistyvät kytketyt tuotteet, automaatio, ohjelmistot ja palvelut. Rakennamme asiakkaillemme myös digitaalisia kaksosia kannattavan kasvun mahdollistamiseksi.
 
Tärkein voimavaramme ovat ihmiset: 150 000 kollegaa ja yli miljoona kumppania yli 100 maassa varmistavat läheisen yhteyden asiakkaisiimme ja sidosryhmiimme. Integroimme monimuotoisuuden ja inkluusion kaikkeen toimintaamme, ja meitä ohjaavat tavoitteemme luoda kestävää tulevaisuutta kaikille. 
 
www.se.com/fi/fi/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Schneider Electric

Asiantuntija: ”Sähkösuunnittelun työkalut on tuotava tälle vuosituhannelle”29.4.2025 11:56:48 EEST | Tiedote

Sähkösuunnittelussa hyödynnetään edelleen varsin perinteisiä työkaluja, vaikka nykyaikaisista ratkaisuista hyötyisivät kaikki suunnittelijasta loppukäyttäjään. Schneider Electricin digitaaliset vaihtoehdot avaavat mahdollisuuksia suunnittelutoimistojen ja loppukäyttäjien välillä esimerkiksi prosessiteollisuudessa ja datakeskuksissa. Yhteistyö NVIDIAn kanssa varmistaa onnistumiset tulevaisuuden datakeskusprojekteissa.

Schneider Electric lanseeraa Schneider OffGridin: kannettavaa sähköä liikkuville kuluttajille25.4.2025 11:33:55 EEST | Tiedote

Täysin uusi premium-tason kannettava virta-asema on suunniteltu ulkoilmaelämään ja kaikille, jotka tarvitsevat luotettavaa varavirtaa kotiin. Kompakti ja kevyt Schneider OffGrid tarjoaa sähköä mobiililaitteille ja pienille kodinkoneille missä tahansa. OffGrid on yksi markkinoiden kevyimmistä malleista ja se tarjoaa energiaa pidempään kuin vastaavat vaihtoehdot. Energianhallinnan ja automaation digitalisaation edelläkävijä Schneider Electric tuo markkinoille uuden kannettavan virta-aseman, Schneider OffGridin. Se on kompakti, tehokas ja ympäristöystävällinen ratkaisu käyttäjille, jotka haluavat varmistaa laitteidensa toimivuuden missä ja milloin tahansa, esimerkiksi luonnossa, matkalla tai sähkökatkon sattuessa. Verkottuneessa ja liikkuvassa maailmassa ihmiset haluavat nauttia luonnosta ja pysyä yhteydessä muihin. Schneider OffGrid vastaa tähän tarpeeseen, sillä siitä saa virtaa teltassa, autossa tai missä tahansa sähköverkon ulottumattomissa. Laitteessa yhdistyvät pitkäkestoinen akku,

Schneider Electric haastaa opiskelijat etsimään energiaa säästäviä ratkaisuja8.4.2025 08:11:00 EEST | Tiedote

Globaalin Go Green -kilpailun osallistujat kisaavat 10 000 euron palkintopotista ja saavat mentorointia alan parhailta asiantuntijoilta. Schneider Electric, energianhallinnan ja automaation digitalisaation edelläkävijä, on käynnistänyt vuoden 2025 Schneider Go Green -kilpailun. Schneider Electricin Youth Education & Entrepreneurship- ja Access to Energy -ohjelmien tukema haaste kutsuu opiskelijoita ja nuoria yrittäjiä ympäri maailmaa luomaan ratkaisuja, jotka edistävät luotettavaa energian saatavuutta, parempaa hyvinvointia ja suurempia kustannussäästöjä yhteisöille. Tämän vuoden kilpailun teema on Uusiutuva energia elämän ja toimeentulon hyväksi, joka jakautuu kahteen osa-alueeseen: ensimmäinen on aurinkoenergialla toimiva maatalous, kuten sadonkorjuuta edeltävä ja sen jälkeinen varastointi ja jalostus. Toinen on aurinkoenergialla toimivat mikroyritykset esimerkiksi vähittäiskaupan, palvelujen, jäähdytyksen, valmistuksen ja tuotannon aloilla. Ilmoittautuminen on avoinna 1.4.–31.5.2025

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye