Undersökning av Röda Korset: 92 procent tycker att det är viktigt att man ingriper i rasism som upplevs bland barn och ungdomar – 24 procent har ingripit i det
Enligt Röda Korsets enkät anser 92 procent av de som bor i Finland att det är viktigt att ingripa mot rasismen som upplevs bland barn och ungdomar. 24 procent av respondenterna har ingripit. Veckan mot rasism den 17–23 mars uppmuntrar alla att ingripa mot rasism och att agera för mänsklighet.

”Rasism är en del av vardagen för alltför många ungdomar. Många har upplevt rasism i Finland under hela sitt liv. Rasism kan handla om att kalla andra vid öknamn eller stänga ute andra i skolan eller i en hobbygrupp, antaganden om den ungas förmågor eller diskriminering vid sökandet av en praktikplats eller den första bostaden. Erfarenheter av rasism som anhopar sig orsakar nedstämdhet, påverkar den ungas möjligheter i livet och ändrar hens uppfattning om sig själv”, säger Röda Korsets planerare för verksamhet mot rasism, Sanna Saarto.
81 procent av de som besvarat enkäten anser att den rasism som barn och ungdomar upplever är att allvarligt problem. 92 procent tycker att det är viktigt att man ingriper i rasismen som upplevs bland barn och ungdomar. Finlands Röda Kors utredde med en enkät hur man förhåller sig till och ingriper mot rasismen som upplevs av barn och ungdomar.
Av enkäten framkom att endast 24 procent av respondenterna har ingripit mot rasismen som upplevs av barn och ungdomar.
”Alla barn och ungdomar har rätt till en trygg miljö och likvärdiga möjligheter. De vuxnas skyldighet är att trygga detta för dem. Barn och unga förväntar sig också att de vuxna fungerar som exempel och ingriper i rasismen. Rasism skapar otrygghet hos alla”, fortsätter Saarto.
”Rasistiska upplevelser kan på många sätt påverka välbefinnandet för barn och ungdomar, och leda till fysiska, psykiska och sociala problem, som försämrat livskvaliten. Upplevelsen av att man inte är uppskattad och accepterad som den man är kan påverka en ung persons självkänsla och identitet. Detta kan till exempel leda till isolering från andra människor, ge upplevelser av ensamhet eller försämra motivationen för skolgång, vilket kan medföra långtgående följder för hela livet", säger Kirsti Viinikka, chef för Helsingfors Ungas skyddshus.
Man ingriper inte mot rasismen eftersom man inte vet vad man borde göra
En vanlig orsak till att man inte ingriper mot rasismen är att man inte vet hur man borde gå tillväga. Så svarade 31 procent av respondenterna. Det vanligaste är att man inte ingriper mot rasism för att situationen snabbt går över.
”Det är viktigt att man ingriper mot rasism, även om det inte alltid skulle kännas lätt eller trevligt”, påminner Saarto. ”Gå fram till den som upplevt rasism, visa ditt stöd och fråga om du kan hjälpa. På din arbetsplatskan du föra på tal vem som får en praktikplats eller sommarjobb där. I en hobbygrupp kan du säkerställa att alla vet hur man ingriper i rasism”, fortsätter Saarto.
Det vanligaste är att respondenterna har ingripit i rasistiskt tal och vitsar (75 procent), visat sitt stöd till en person som upplevt rasism med gester eller ord (46 procent) eller avbrutit situationen (33 procent).
Oftast råkar man ut för rasism på nätet eller i medierna
Oftast råkar man ut för rasism (63 procent) på nätet, i medier och i sociala medier. 38 procent av respondenterna har råkat ut för rasism på en offentlig plats och 34 procent under möten i vardagen. 16 procent har upplevt eller bevittnat strukturell rasism, det vill säga rasism bland annat inom rekrytering, på bostadsmarknaden eller inom service.
Det vanligaste är att råka ut för rasism som rasistiska kommentarer eller vitsar (69 procent). Knappt hälften av respondenterna har råkat ut för rasism i form av utskällning, mobbning och utestängning.
”Även om personen som utsätts för en rasistisk vits inte skulle höra det, är det ändå viktigt att ingripa och säga att det där inte är roligt. Vitsarna påverkar uppfattningarna, upprätthåller stereotypier och behandlar minoriteter på ett omänskligt sätt”, säger Saarto.
Saarto är glad över att en stor majoritet anser att det är viktigt att ingripa mot rasismen som upplevs av barn och ungdomar. ”Rasism får inte godkännas någonstans – inte vid kaffebordet, i skolan eller på gatan, och man ska alltid ingripa i det. Känslan av utanförskap och att vara ett mål för hat påverkar djupt barnets och den ungas hela liv.”
Enkäten om ingripande i rasism som upplevs av barn och ungdomar genomfördes av Taloustutkimus på uppdrag av Röda Korset. Enkäten genomfördes 7.2–24.2.2025 och den besvarades av 1 199 personer.
Flera yrkespersoner, samfund och organisationer erbjuder stöd till barn och unga som upplevt rasism. Du kan få hjälp till exempel via Sekasin-chatten, De ungas skyddshus och Nettiturvis.
Ytterligare information:
Planerare för verksamhet mot rasism Sanna Saarto, Finlands Röda Korset, 040 843 0004, sanna.saarto@punainenristi.fi
Sakkunnig i kommunikation Laura Luoto, Finlands Röda Korset, 040 581 1063, laura.luoto@punainenristi.fi
Nyckelord
Bilder

Dokument
Information om utgivaren
Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.
Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.
Andra språk
Följ Suomen Punainen Risti SPR
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Suomen Punainen Risti SPR
Suomen Punaiselta Ristiltä puoli miljoonaa euroa avustustyöhön Kaakkois-Aasian maanjäristyksen jälkeen1.4.2025 12:57:08 EEST | Tiedote
Suomen Punainen Risti ohjaa 500 000 euroa katastrofirahastostaan Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansainvälisen liiton (IFRC) avustusoperaatioon. Operaatiolla tuetaan Myanmarin Punaisen Ristin avustustyötä tuhoisan maanjäristyksen jälkeen.
Ensamhet bland ungdomar fick första ledets musiker att agera – låten Tee tänne taivas – har släppts7.3.2025 06:47:00 EET | Pressmeddelande
Gruppen Kivunkantajat, som bildats av första ledets finska metalmusiker, ger 7.3 ut låten Tee tänne taivas. Låten fick sin början ur ensamhet bland de unga. Intäkterna av streaming och försäljning av låten doneras till Röda Korsets skyddshus för unga.
Nuorten yksinäisyys sai eturivin muusikot toimimaan - Tee tänne taivas -kappale on nyt julki7.3.2025 06:47:00 EET | Tiedote
Suomalaisista eturivin metallimuusikoista koottu Kivunkantajat-yhtye julkaisee 7.3. Tee tänne taivas -kappaleen. Kappale sai alkunsa nuorten kokemasta yksinäisyydestä. Kappaleen striimauksesta ja myynnistä saatavat tuotot lahjoitetaan Punaisen Ristin Nuorten turvataloille.
Finlands Röda Kors ensamhetsbarometer: Ensamheten bland unga och unga vuxna har ökat14.2.2025 05:15:00 EET | Pressmeddelande
Två tredjedelar av 16–24-åringarna i Finland känner sig ensamma regelbundet. Den ensamhetsbarometer som Finlands Röda Kors låtit genomföra målar upp en dyster bild av de ungas situation.
Suomen Punaisen Ristin Yksinäisyysbarometri: Nuorten ja nuorten aikuisten yksinäisyys on lisääntynyt entisestään14.2.2025 05:15:00 EET | Tiedote
Kaksi kolmasosaa 16–24-vuotiaista Suomessa kokee säännöllisesti yksinäisyyttä. Suomen Punaisen Ristin teettämän Yksinäisyysbarometrin tulokset piirtävät karun kuvan nuorten ahdingosta.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum